Pentru mine, scrisul a fost întotdeauna şi terapie. Cred în povestea Şeherezadei mai mult decât în oricare alt mit, pentru că poveştile mi-au salvat întotdeauna capul şi, mai ales, spiritul. Povestitorii şi scriitorii sunt atât terapeuţi, cât şi auto-terapeuţi, căci fiecare pagină scrisă are capacitatea de a ne vindeca şi de a transforma lumea într-un loc mai frumos. De aceea, atunci când Mia Lungu mi-a spus că pune la cale un atelier terapeutic de scris pe hârtie, am ştiut că vestea merită să fie transmisă mai departe.
Ce este un atelier terapeutic de scris pe hârtie
Conform Miei, vorbim despre “o șezătoare modernă, la lumina lumânărilor, cu ceai și flori, într-un mediu de susținere și inspirație, în care mințile artistice, overthinkerii și investitoarele în sine se adună pentru a explora beneficiile terapeutice ale scrisului de mână și tehnicii jurnalului.” Acest atelier terapeutic de scris pe hârtie este conceput de Mia Lungu pentru a oferi femeilor acces la propria lume magică, pentru a deschide porţile imaginaţiei şi a le ajuta să redevină Şeherezada. Mai mult, Mia promite o adevărată “călătorie de auto-exprimare prin cuvinte.”
Conceptul de “şezătoare” este adânc înrădăcinat în tradiţiile româneşti, fiind unul dintre secretele care au ajutat la menţinerea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti vii, chiar şi în faţa marilor dezastre precum războiul sau comunismul. Personalităţi de seamă precum Principesa Ileana au lăudat acest concept, atât pentru rolul cultural important, cât şi pentru rolul lui emoţional. Pe scurt, şezătorile le ofereau femeilor ocazia de a-şi exprima şi de a-şi împărtăşi emoţiile, chiar şi în cele mai dificile momente, dar şi de a găsi sprijin necondiţionat la alte femei. Atelierul terapeutic de scris pe hârtie conceput de Mia face acelaşi lucru, utilizând însă o tehnică modernă: life changing journaling.
Ce este journalingul sau tehnica scrisului în jurnal
Viaţa modernă ne impune adesea un ritm rapid, poate prea rapid, iar înţelegerea propriilor gânduri, emoţii şi visuri se poate dovedi dificilă din această cauză. Meditaţia, terapia şi timpul petrecut în pace cu noi înşine pot fi adevărate “medicamente” în acest context, dar journaling-ul sau tehnica scrisului în jurnal oferă câteva avantaje importante. Conform Miei Lungu, printre acestea se numără şi: “o capacitate mai bună de autoreglare emoțională, o mai bună conștientizare de sine, dezvoltarea unor abilități noi de comunicare şi de a reduce stresul, instrumente de journaling creativ, disciplina și lejeritatea câştigate scriind zilnic, dar şi noţiuni de comunicare asertivă.”
Toate aceste beneficii fac parte dintre avantajele oferite de participarea la un atelier terapeutic de scris pe hârtie sau life changing journaling. Mai mult, Mia şi-a creat conceptul pentru o perioadă de 40 de zile şi 6 ateliere sau întâlniri, perioadă suficientă pentru a obişnui participantele cu arta de a scrie zilnic în jurnal. În plus, fiecare atelier în parte are un invitat special, astfel încât participantele se pot bucura de know-how-ul tuturor invitaţilor, dacă aleg să participe la toate atelierele. Invitaţii vor prezenta beneficiile scrisului, din diferite perspective: psihoterapeut, scriitor, jurnalist, coach, creator de plannere, creator de conţinut online etc.
Ar trebui să afli mai multe detalii?
Lumea modernă este, din multe puncte de vedere, una mai bună. Cu toate astea, ritmul rapid în care trăim ne poate îndepărta de sinele nostru real şi ne poate impune greutăţi în cunoaşterea altora şi în legarea unor relaţii autentice şi benefice. Un atelier terapeutic de scris pe hârtie sau life changing journaling ne oferă şansa de a coborî în sine şi de a ne înţelege mai bine gândurile, emoţiile şi visurile, dar şi oportunitatea de a lega noi şi frumoase prietenii. De aceea, vă încurajez să aflaţi mai multe detalii despre proiectul Miei, AICI şi AICI, dacă vreţi să vă cunoaşteţi mai bine şi să porniţi într-o importantă călătorie interioară.
Citeşte şi: Delia…
Citeşte şi: Meditaţia…