Alina Ștefu, biochimist

Odată cu relaxarea restricțiilor, putem începe să vorbim despre revenirea la normalitate, dar și despre tratarea simptomelor post COVID-19. În România, la data la care are loc acest interviu, peste 1 milion de persoane au fost deja infectate cu virusul SARS-CoV-2. Chiar și după confruntarea cu boala, multe dintre acestea au rămas cu simptome neplăcute care, deși nu le mai pun viața în pericol, le afectează și starea de bine, și stima de sine. De aceea am decis să stau de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare, despre unul dintre cele mai întâlnite simptome post COVID-19: căderea părului.

Vă invit să citiți un nou interviu flawless, interviu care include informații corecte și complete despre căderea părului.

Putem vorbi despre căderea părului ca simptom post COVID-19?

Da, specialiștii vorbesc tot mai mult despre sindromul post COVID-19 care poate apărea în egală măsură atât după cazurile moderate sau grave, cât și după cazurile ușoare de boală. Unul dintre efecte secundare ale infectării cu acest virus este și căderea părului, care apare la un procent foarte ridicat de pacienți.

Acest lucru i-a determinat pe dermatologi să studieze cu atenție simptomatologia și să caute cele mai bune tratamente. Practic, pacienții care se recuperează după boala COVID-19 se pot confrunta cu problema căderii părului, Effluvium telogen, în limbaj de specialitate.

Cred că mulți cititori vor un răspuns clar și rapid la următoarea întrebare. Vorbim despre un efect temporar sau despre unul permanent?

Din fericire, acest efect secundar este unul temporar și tratabil. Căderea părului poate să nu fie determinată în mod direct de infecția cu acest coronavirus, ci să apară ca urmare a șocului produs în corp de febra ridicată.

Sunt foarte des citate în literatura de specialitate situațiile de stres în care organismul poate genera o cădere temporară a părului, obligându-l să treacă de la faza de creștere a acestuia la cea de repaus și, apoi, chiar la cădere. Această pierdere a podoabei capilare se poate produce de la câteva săptămâni până la câteva luni după vindecare.

Când și de ce ar trebui să ne îngrijoreze căderea părului?

De la apariția acestei probleme și până la anxietate nu mai este decât un pas. Însă este important să știm că părul se reînnoiește în mod constant și este normal să pierdem zilnic fire de păr. Căderea părului devine o problemă atunci când pierdem zilnic mai mult de 100 de fire de păr.

Photo by freestocks on Unsplash

Ce alți factori pot cauza apariția acestei probleme?

Effluvium telogen, adică faza de căderea a părului, este o stare caracterizată prin pierderea abundentă și bruscă a părului. Ea poate fi declanșată de o multitudine de factori externi și interni: nutriția deficitară, oboseala, nașterea, bolile virale, și aici intră și persoanele care se recuperează de COVID-19, bolile infecțioase, dar și factori psihogeni, așa cum este stresul.

Ce pot face persoanele care se luptă cu căderea părului?

Tratamentul acestei probleme presupune o îmbinare de produse aplicate local și administrate pe cale orală, adică suplimente alimentare, șampoane adecvate, loțiuni. Alături de acestea, alimentația joacă un rol primordial. Se recomandă o dietă bogată în proteine, fier, zinc, magneziu.

Citește și: Află care…

Concret, ce tip de suplimente alimentare ar trebui să aleagă persoanele în cauză?

Un exemplu concludent de tratament este Cystiphane comprimate împotriva căderii părului, de la Biorga, dar pe piață există multe produse create special pentru a trata această problemă.

Am menționat Cystiphane pentru că se remarcă prin cea mai mare concentrație de cistină existentă pe piață, fiind binecunoscut rolul important pe care îl are cistina în creșterea firelor noi de păr. Studiile efectuate au arătat că necesarul zilnic de cistină este de 2g, acest lucru fiind necesar pentru ca tratamentul aplicat să fie eficient. Alături de cistină, un rol important îl joacă și vitamina B6, zincul și arginina. Acestea determină creșterea părului și limitează căderea altor fire de păr.

Comprimatele se recomandă a fi administrate în mai multe prize pe zi, în timpul meselor, doza zilnică recomandată fiinde de 4 comprimate pe zi, adică exact 2 grame. Perioada de administrare este de 3 luni.

Ce alte produse ai recomanda celor care doresc să prevină sau să trateze căderea părului?

Alături de comprimate, un rol important îl joacă șamponul și loțiunea împotriva căderii părului. În gama Cystiphane le găsim și pe acestea și mai există și alte game similare pe piață. Împreună, cele trei produse luptă eficient împotriva căderii părului.

Produsele recomandate de mine sunt disponibile exclusiv în farmacii și pe site-ul Dermacare, dar vreau să menționez că decizia finală de achiziție ne aparține întotdeauna și că există și alte opțiuni.

Citește și: Adevărat sau…

n.r. Vă reamintim că există surse oficiale de informare corectă pentru a ține pasul cu noutățile referitoare la COVID-19: stirioficiale.ro, informările trimise de Grupul de Comunicare Strategică și site-ul Organizației Mondiale a Sănătății. Nu vă temeți să le folosiți!

Beauty & Make-up

4 Replies to “Căderea părului, unul dintre cele mai întâlnite simptome post COVID-19 – INTERVIU FLAWLESS”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *