Grupul „Decid pentru mine!”, primul grup de iniţativă civică din România format din persoane cu dizabilităţi psihosociale, a oferit azi jurnaliştilor şi bloggerilor ocazia de a participa la evenimentul Biblioteca vie, pentru descoperi ce se ascunde în spatele etichetei pe care o poartă o persoană cu dizabilităţi psihosociale în România. Cătălin, Paul, Antonia, Filip, Andreea, Gabriel, Carmen şi Claudia au devenit „cărţi” cu suflet, minte şi povești extraordinare de viață, în cadrul evenimentului de presă, organizat de aceștia la Ceainăria ARTea din Bucureşti.

Cele opt „cărţi” cu suflet au putut fi împrumutate de „cititori” din „bibliotecă” şi citite din scoarţă în scoarţă. Acestea au răspuns întrebărilor jurnaliştior cu privire la dizabilitate, obstacolele sociale pe care le întâmpină zilnic, dar şi cu privire la gândurile, ideile şi aspiraţiile unei persoane cu dizabilităţi psihosociale. Pe parcursul evenimentului, jurnaliştii prezenţi au purtat discuţii deschise cu membrii grupului, încercând să contureze modul în care decurge viaţa acestora.

Prin activitatea lor, membrii grupului „Decid pentru mine!” doresc să crească nivelul de conştientizare a drepturilor şi posibilităţilor de autoreprezentare şi acţiune civică a persoanelor cu dizabilităţi psihosociale, dar şi să familiarizeze publicul larg cu afecţiunile de sănătate mintală, combătând miturile şi stereotipurile cu privire la acestea.

Grupul „Decid pentru mine!” a luat fiinţă în vara anului 2014, în cadrul proiectului „Decid pentru mine! – Drepturi egale prin autoreprezentare pentru beneficiarii de servicii de sănătate mintală”, la iniţiativa ActiveWatch şi Asociaţiei din România de Psihiatrie Comunitară. Membrii grupului au luat parte la o serie de traininguri şi ateliere de advocacy, alături de reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri ai ONG-urilor din domeniul sănătăţii mintale, psihologi şi medici. În urma trainingurilor, membrii grupului au deprins tehnici de advocacy cu ajutorul cărora au identificat direcţii de acţiune pentru implementarea a 20 de iniţiative cetăţeneşti în folosul persoanelor cu dizabilităţi sau a altor grupuri vulnerabile din România.

Descoperiţi şi alte acţiuni ale grupului „Decid pentru mine!” pe www.decidpentrumine.ro.

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *