Când vorbim despre produse cosmetice, adesea vorbim mai degrabă despre modă decât despre ingrediente. Sau, mai bine spus, vorbim despre ingrediente la modă. Pentru parabeni, asta înseamnă că e la fel de greșit să se afle în compoziția unui produs, pe cât e de ridicol să porți o rochie de dantelă tip abajurul bunicii în 2020. Însă dacă moda e bună când vine vorba de materiale, ea ar putea nedreptăți ingredientele din compoziția cosmeticelor. Așa se face că mi-am propus să aflu adevărul despre conservanți stând de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare.
Ce sunt parabenii, de fapt și de drept?
Parabenii sunt substanțe chimice, organice, esteri de acizi parahidrobenzoici cu alcooli. Pe înțelesul tuturor, sunt cunoscuți în industria cosmetică pentru rolul lor de conservanți, fapt pentru care se și regăsesc în foarte multe produse cosmetice. Practic, parabenii prelungesc durata de viață a produselor cosmetice, previn proliferarea bacteriilor și a ciupercilor și previn râncezirea și alterarea cosmeticelor, după desigilarea lor.
Poți să ne dai mai multe detalii?
Da. Acești parabeni au un spectru foarte larg de acțiune și sunt în general bine tolerați de către persoanele care nu dezvoltă alergii cutanate. Cei mai cunoscuți parabeni sunt: Metilparaben, Etilparaben, Propilparaben, Butilparaben, Fenoxietanol. Aceștia se și regăsesc cel mai adesea în produsele cosmetice.
Știu că asupra acestor conservanți planează o serie de suspiciuni. Care sunt acestea?
Asupra lor planează într-adevăr o serie de suspiciuni legate de impactul pe care îl pot avea asupra sănătății persoanelor sensibile la aceste substanțe. Una dintre ele este faptul că ar putea fi perturbatori endocrinieni . Studiile efectuate in vitro au demonstrat că activitatea estrogenică este una foarte slabă. Butilparabenii, spre exemplu, au o activitate de 10.000 de ori mai slabă decât 17-Beta estradioulul (hormon estrogenic).
Ce ne poți spune cu privire faptul că parabenii ar favoriza apariția cancerului de sân?
A existat un studiu în 2004 facut de Darbre, pe 20 de eșantioane de țesut mamar provenit de la femei care au suferit de cancer de sân. La nivelul acestor probe a fost detectată prezența Metilparabenului. Studiul a fost însă neconcludent pentru că nu s-a folosit un lot martor față de care să se facă raportarea. Metilparabenul are o acțiune de 2.500.000 de ori mai slabă decât cea a 17 beta estradiol. Concluzia? Nu s-a putut dovedi caracterul cancerigen al parabenilor.
Dar despre ideea că parabenii ar produce alergii ce ne poți spune?
Studiile ne arată că parabenii au un potențial alergizant foarte slab.
Citește și: Adevărat sau fals…
Există, deci, o serie de argumente pro pentru utilizarea conservaților în cosmetice, fie ei și parabeni?
Da. Parabenii sunt excelenți conservanți, au o acțiune recunoscută asupra bacteriilor și fungilor. În plus, vorbim despre un potențial alergizant redus.
Un alt conservant în jurul căruia există nenumărate povești este Fenoxietanolul. Ce ne poți spune despre el?
Fenoxietanolul este un ester aromatic și, în toate produsele cosmetice trebuie să se găsească într-o concentrație maximă de 1%, pentru a fi bine tolerat de toată lumea. În produsele destinate copiilor mai mici de 3 luni, concentrația maximă ar trebui să fie de 0,4%.
Ar trebui să mai spun că nu se recomandă utilizarea lui în produsele aplicate la copii în dermatita de scutec , spre exemplu, pentru a înlătura orice suspiciune privind acțiunea sa asupra organelor genitale. Această recomandare derivă din suspiciunea că ar putea avea efecte negative asupra aparatului genital, atunci când se regăsește în concentrații foarte mari. (Lundov MD – Low level efficatity of cosmetic preservatives int., Cosmet SCI 2011 apr; 33(2): 190-6)
Trebuie știut faptul că produsele cosmetice conțin parabeni.
Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare.
Ce ar trebui să mai știm despre parabeni?
Trebuie știut faptul că produsele cosmetice conțin parabeni. Produsele dermato-cosmetice, în mare parte, nu conțin parabeni, locul lor fiind luat de alte substanțe cu rol de conservant.
Produsele cosmetice fără conservanți sunt cele care trebuie ținute în frigider după desigilare și a căror durată de viață este foarte redusă. În rest, toate celelalte produse cosmetice au conservanți. Dacă este specificat pe etichetă că nu au parabeni, nu înseamnă că nu au conservanți! Practic, în compoziția lor intră substanțe, altele decât parabenii, cu rol conservant.
„În momentul în care ținem cont de aceste informații vom fi întotdeauna un cumpărător avizat și informat,” susține Alina. Asta ne dorim cu toții: să facem cumpărături flawless, fiind mereu corect și complet informați.
Citește și: 5 mituri despre…
[…] Citește și: Află care… […]