Mai multe mituri au fost create în jurul sărurilor de aluminiu și utilizării acestora în compoziția deodorantelor. În practica medicală și cosmetică, sărurile de aluminiu sunt folosite în continuare pentru a diminua transpirația și pentru a preveni mirosul neplăcut. Pentru a afla care este pericolul real la care ne expunem dacă folosim deodorante pe bază de săruri de aluminiu, am stat de vorbă cu Alina Ștefu, biochimist și director medical la Dermacare.
Cum au apărut deodorantele pe bază de săruri de aluminiu?
Rolul deodorantelor pe bază de săruri de aluminiu este unul bine definit în practica medicală. Obiectivul este acela de a diminua secreția sudorală sau transpirația. În plus, acestea previn apariția mirosului neplăcut care ia naștere în urma degradării acestei secreții sub acțiunea bacteriilor.
A transpira este normal și necesar! Multe mecanisme corporale de reglare se fac cu ajutorul transpirației. Totuși, există situații când transpirația este abundentă și atunci ea devine deranjantă. În acest caz vorbim despre hiperhidroză. Aceasta poate apărea la nivelul feței, axilei, palmelor și tălpilor, adică acolo unde glandele sudoripare sunt prezente și numeroase.
Citește și: 5 mituri despre…
Ce tratamente sunt disponibile pentru hiperhidroză?
Tratamentul hiperhidrozelor se realizează cu ajutorul sărurilor de aluminiu și al toxinei botulinice care se injectează local. Aluminiul este, așadar, un ingredient de referință în acest caz și are un istoric îndelungat. Forma cea mai stabilă este clorhidratul de aluminiu, adică ceea ce noi numim sare de aluminiu.
Există o legătură reală între aceste săruri de aluminiu și apariția cancerului?
În jurul sărurilor de aluminiu au planat o serie de discuții legate de toxicitate și de asocierea lor cu apariția cancerului de sân la femei.
Mitul acesta a fost demontat însă de cercetători, cel mai amplu studiu fiind cel al lui Mirick, care arată că nu poate fi stabilită nicio relație directă de cauzalitate între folosirea deodorantelor pe bază de săruri de aluminiu și prezența cancerului de sân.
(Mirick DK Journal of the National Cancer Institute, 2002:94; 1578-80) sau (Namer Cancer M.Bull Cancer 2008 sep, 95:871-80)
Ce recomandări au apărut în urma acestui studiu?
Studiul a arătat faptul că în cazul expunerii tegumentului sănătos la contactul cu sărurile de aluminiu, nivelul cutanat de absorbtie este de 0,5%, pe când în cazul expunerii tegumentului lezat, iritat, nivelul de absorbție crește până la 18%.
În urma acestui studiu, recomandarea specialiștilor a fost ca deodorantele pe bază de săruri de aluminiu să fie aplicate pe pielea integră, sănătoasă, fără leziuni.
Citește și: 5 sfaturi pentru păr vopsit…
Ce este piatra de alaun și când o folosim?
Pentru foarte multe persoane, alternativa la deodorantele cu săruri de aluminiu o reprezintă piatra de alaun, un compus natural pe bază de aluminiu. Eficacitatea sa este însa limitată, în contact cu transpirația eliberând hidroxizi de aluminiu. Dar poate argumentul cel mai important este cel legat de faptul că procentul de absorbție al acestui compus de către pielea lezată nu a fost evaluat până acum prin studii clinice.
Alegerea deodorantului ne aparține, ca de fiecare dată, dar poate ar fi bine să facem o alegere o documentată pentru a ne asigura că folosim cu adevărat produse sigure și utile.
Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie!
[…] Citește și: Adevărat sau fals… […]