Petrecere, agitație, vorbărie. Telefonul meu sună și eu nu știu. Când îl simt vibrând și văd numărul, mă cuprind fiori. Abia plecase. Răspund. Vocea ei bolborosește sinistru și gutural, într-o litanie demnă de-un horror. Nu înțeleg. Nu aud. Nu disting cuvintele. Știu că a pățit ceva. Printre plânsete, aud un cuvânt și e cuvântul salvator. Numele unui magazin din apropiere. Mă îmbrac repede și-mi caut din priviri companionul. Expresia mea spune mai multe decât aș putea eu să explic, așa că mă urmează. Fără cuvinte. Mergem repede, aproape alergând și o găsim pe jos, în mijlocul parcării. Pe jumătate dezbrăcată, cu fusta ridicată și ciorapii strălucitori făcuți ferfeliță. Nu știu dacă merge sau se târăște, dar dispare rapid după vegetație, de frică sau de rușine. Îmi îndepărtez din priviri soțul și o iau în brațe. Plânge. Nu mă mișc.
Prietena mea a fost agresată la mică distanță de noi. Seara, într-un oraș mare, printre oameni care nu au putut sau nu au știut cum să intervină. Prietena mea nu i-a avut aproape. Nu ne-a avut aproape.
Aproape de femei, alături de Angela
Violența împotriva femeilor se manifestă în multe feluri. Nu e un incident izolat, ci o maladie rezistentă la tratamentele de toate felurile. Se extinde pandemic și ucide fără remușcare. Violența împotriva femeilor îmbracă multe forme, iar una dintre ele se numește agresiune sexuală. Apare des în străinătate, atât în Est, cât și în Vest. Apare des și în România, unde peste 30% dintre românce sunt agresate fizic sau sexual la un moment dat în viață, după vârsta de 15 ani. Mai mult de una din cinci femei a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale de către partenerul de viață actual sau anterior şi mai mult de una din 10 femei declară că a fost supusă unei forme de violență sexuală de către un adult, înainte de a împlini 15 ani. Puține victime raportează abuzurile, puține vorbesc despre asta.
Prietena mea nu a raportat abuzul. Nici nu a vorbit despre asta. Tocmai de-asta știu că e important să fim #alaturideAngela.
Campania Vorbește cu Angela
Aceasta este o campanie de prevenire a agresiunilor sexuale, care a luat naștere sub denumirea de „Ask for Angela”, în anul 2016. A fost creată în Marea Britanie de către Hayley Child, expertă în probleme legate de consumul de alcool și agresiuni sexuale în cadrul Consiliului Local Lincolnshire. Ea a venit cu ideea de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol în cluburi să poată cere ajutor într-un mod discret, apelând chiar la personalul cluburilor. Proiectul a început în parteneriat cu Poliția din Lincolnshire. În nici 3 ani de la lansare, campania a ajuns în mai multe țări, printre care Australia, Spania, Irlanda.
În România, campania Vorbește cu Angela debutează la data de 24 februarie, chiar de Dragobete. A fost creată de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Necuvinte. Ca să nu sufere și prietena ta, #intreabadeAngela.
Cine sau ce este Angela și ce înseamnă Vorbește cu Angela
Angela reprezintă un cuvânt de cod pe care îl poate folos cu ușurință orice femeie care se află într-o situație cu potențial periculos. Este un nume propriu ușor de reținut și prietenos. Nu atrage atenția și oferă o cale facilă de a ieși dintr-un context dificil. În parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, personalul barurilor și cluburilor din Centrul Vechi va fi instruit să recunoască acest cod drept o solicitare de ajutor și să izoleze persoana aflată în dificultate conducând-o într-un loc sigur.
Practic, femeia care se află în pericol va întreba personalul localului în care se află dacă poate vorbi cu Angela, iar acesta o va proteja. În funcție de cele descrise de persoana care a folosit cuvântul de cod „Angela”, angajații localului vor chema un taxi, familia/prietenii sau un echipaj de poliție, asigurându-se astfel, într-un mod discret, de siguranța ei.
#vorbestecuAngela înseamnă siguranță pentru orice femeie care are nevoie de ea într-un moment dificil.
Află mai multe AICI.