Despre Mia Lungu și proiectul ei special, MOFT, am mai scris și vom mai scrie. Dacă prima dată Mia ne-a arătat ce înseamnă dragostea pentru flori și cum să recunoaștem un buchet ales cu drag, acum ne-a ajutat să creăm un ghid util. Ori de câte ori trebuie să alegem un buchet de flori pentru un om drag, suntem în impas. Viața digitală ne duce departe de tot ce e viu și frumos, așa că nu prea mai știm ce spun florile pe care le oferim. Mia ne-a ajutat să scriem un ghid pentru alegerea florilor, pe care îl puteți citi și voi.
Ce flori ducem la first date sau la prima întâlnire cu fata pe care o vrem mai aproape?
M.L.: Prima întâlnire mă duce cu gândul la ceva fragil, ceva ce vrei să păstrezi. La delicatețe. Aș zice că alegerea unei combinații de culori pastel ar fi potrivită pentru orice fată cu care te întâlnești pentru prima data. Un buchet rotund, împachetat în hârtie tot de culori pale. Iar ca flori, Hortensia este o alegere bună, trandafirii roz pal, Lisianthus. Sau flori care sunt fragile, delicate, diafane: bujori, liliac, Ranunculus, trandafiri David Austin.
Ce flori îi ducem celei mai bune prietene, atunci când vrem să spunem „mulțumesc”?
M.L.: Dacă ții să îi arăți unui om drag ca îi ești recunoscător, cel mai bine este să îi afli culoarea/culorile preferate. Fiind cea mai bună prietenă, sunt sigură că mulți dintre noi avem destule informații care să ne ajute să compunem un buchet personalizat. Dacă îi plac fluturii, sau are 2 pisici acasă, sau îi plac vacanțele, se pot insera mici accesorii în buchet, care să o ducă cu gândul în acea direcție. Legat de flori, sigur știm ce flori iubește cea mai bună prietenă. Ideal ar fi să îi dăruim exact florile preferate, chiar dacă sunt de sezon sau nu. Se pot comanda din timp și furnizorul le va aduce de la bursa de flori, chiar dacă în România nu este sezonul lor. Spre exemplu, îi poți dărui floarea soarelui chiar și în Februarie, dacă este floarea ei preferată.
Ce flori ducem unei soacre dificile, greu de acceptat și mult mai greu de mulțumit?
M.L.: Aici misiunea devine un pic dificilă și este bine să aflăm întâi ce flori și ce culori NU îi plac. Mai ales că dorim să oferim un buchet unui ochi critic, care va sesiza și cel mai mic defect și nu va ezita să ne arate nemulțumirea.
Dacă este o persoană pretențioasă, e bine să alegem flori elegante, cu care nu putem da greș. Orhidee (Cymbidium sau Phalaenopsis), Anthurium, hortensii. Și nu aș alege culori puternice decât dacă știm cu siguranță că preferă acea culoare (de exemplu : roșu, cyclam, portocaliu, albastru). Un aspect foarte important este să fie florile proaspete, ca să reziste cât mai mult. Dacă buchetul se va ofili a doua zi, e posibil să dea de necaz persoana care l-a oferit. 🙂
Ce flori oferim șefei care ne privește încă cu ochi critic și fără zâmbete?
Pentru o șefă serioasă, tranșantă, sfatul meu este să aflăm întâi dacă îi plac florile tăiate sau cele în ghiveci. Apoi, dacă are preferințe în materie de flori sau flori care nu îi plac. Și să alegem un aranjament înalt, de tip corporate, într-un vas de culoare neutră, cu flori rezistente : orhidee, Anthurium, cale, Strelitzia, Leucadendron, Protea.
De exemplu, Strelitzia este supranumită „Pasărea Paradisului” și simbolizează respect și admirație. Dacă acesta este mesajul care se vrea a fi transmis șefei, e bine de atașat o cartolină la buchet, în care să se explice semnificația florilor alese.
Ce flori îi ducem mamei, care nu se sfiește să ne reproșeze… orice.
M.L.: Mamele se înduioșează cel mai repede atunci când primesc flori de la copilul lor. Nu sunt atât de pretențioase pentru că gestul în sine contează mai mult decât floarea din buchet. Pentru mame, cred că un buchet din flori caracteristice sezonului este perfect. Mai mare sau mai mic, în funcție de ocazie și de intențiile celui care le dăruiește. Dacă vrem să o înduplecăm, alegem un buchet mare, care să o impresioneze. Dacă vrem să îi mulțumim, putem alege un buchet mai micuț, cu ambalaj elegant, din hârtie. Dacă vrem să îi cerem iertare, putem adăuga și niște bomboane lângă un buchet mare și foarte colorat.
Citește și: INTERVIU cu Mia Lungu, florist
Ce flori ducem unei secretare // funcționare care nu știe ce e ăla un deadline?
M.L.: Pentru astfel de cazuri, propun un aranjament în cutie de carton, care să-i rămână pe birou minim o săptămână și să-i amintească de persoana care l-a dăruit și de rugămintea sau nevoia cu pricina.
Ce flori ne cumpărăm nouă înșine, atunci când a trecut prea mult timp de când am primit un buchet frumos?
M.L.: Aici e foarte simplu. Mergi și cumpără-ți florile care te bucură cel mai mult. Care-ți schimbă starea de spirit în bine și care te inspiră. Apoi pune-le în spațiul în care petreci cel mai mult timp. Și ai grijă de ele (trebuie tăiate și apa trebuie schimbată la două zile) ca să rămână cu tine cât mai mult timp.
Ce flori ducem în prima zi de școală? Ce dăruim primei educatoare // învățătoare a copilului nostru, în prima zi departe de noi?
M.L.: Educatoarele și învățătoarele primesc foarte multe flori în prima zi de grădiniță sau de școală. Flori care rămân de multe ori o zi întreagă pe catedră, fără apă și puse teanc una peste alta. Recomandarea mea ar fi să se opteze pentru aranjamente în cutii drăguțe sau…un buchet dăruit cu tot cu vază. Prima variantă ar fi mai bună, pentru că este mai ușor de dăruit o cutie de lemn sau carton, care are mâner sau toartă. Și poate fi mai ușor de luat acasă decât o vază cu flori.
Ce flori dăruim unui bărbat care nu se sfiește să primească flori (de ex. unui artist)?
Pentru bărbați este ciudat să alegi un buchet rotund. Volumetric nu se potrivește ideii de masculinitate, putere, statură impunătoare. Așa că este bine să alegem un buchet sau un aranjament piramidal, cu flori înalte: cale, Leucadendron, Orhidee Dendrobium, Moluccella, Delphinium, crengi de Corylus.
Ca și combinație cromatică, se potrivesc culorile mai închise: marsala, mov purpuriu, roșu bordeaux. Sau o combinație elegantă alb-verde, cu care nu se poate da greș.
Ce flori îi dăruim soției, în ziua în care vine acasă alături de primul copil?
Pentru o astfel de ocazie aș recomanda cel mai mare și mai însorit aranjament, în care să se insereze și o plantă – o floare care să continue să crească, așa cum crește familia respectivă. Combinație cromatică: alb, galben, portocaliu, roz somon și verde (cu accent pe galben și portocaliu). Aranjamentul poate fi asimetric, ca să obținem un aspect natural de flori abia culese. Și varietatea e mare: lalele, Hortensia, Solidago, trandafiri Vuvuzela, Matthiola, Craspedia, Waxflowers, Bupleurum, Lisianthus și o plantă suculentă – HoyaKerrii -, în formă de inimă.
CONCURS
Pentru că știm că îți dorești să faci sau să-ți faci cadou un aranjament floral superb, dar și multe alte surprize, te invităm să participi la concurs AICI.