“Frumuseţea a fost şi va rămâne întotdeauna un deziderat al lumii noastre,” mi-a spus Alina Ştefu, biochimist și director medical la Dermacare, atunci când am contactat-o pentru un interviu referitor la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii. “Secole de-a rândul, frumuseţea a fost un concept amplu ce a suscitat interesul omenirii. Poeţii şi pictorii au proslăvit frumuseţea în operele şi pânzele lor nemuritoare, în mii şi mii de feluri. Ea este fără vârstă, indiferent de epoca în care trăim, chiar dacă se supune gusturilor fiecărei epoci. Putem justifica logic dacă cineva este frumos sau nu? Răspunsul este evident: NU,” a continuat Alina.
Cu toate acestea, am decis să vorbim despre ce înseamnă căutarea frumuseţii şi ce rol are păstrarea sănătăţii şi tinereţii pielii în acest sens. Mai mult, am vrut să aflăm ce ingrediente şi produse antirid ne pot fi de real frumos în menţinerea frumuseţii, după o anumită vârstă. Vă invităm să aflaţi mai multe despre toate acestea într-un nou interviu flawless cu Alina Ştefu.
Ce este frumuseţea şi cum ne putem asigura că o păstrăm cât mai mult timp?
Sunt deja celebre citatele despre frumuseţe: „Frumuseţea este darul lui Dumnezeu,” spunea Aristotel în Antichitate. „Frumuseţea trezeşte sufletul la viaţă,” plusa Dante Alighieri. Însă e important să menţionăm faptul că, atunci când vorbim despre frumuseţe, nu ne referim doar la cea fizică.
Astăzi noi ne-am propus, însă, să vorbim despre frumuseţea dată de pielea îngrijită, fără pete, fără riduri, fără leziuni. O piele sănătoasă este o piele frumoasă şi tânără pentru multă vreme, indiferent de trecerea timpului. Îmbătrânirea pielii poate fi încetinită sau întârziată, dar nu suprimată. Numeroşi specialişti în cosmetică depun eforturi în scopul descoperirii unor produse inovatoare care să ne ajute în această luptă cu timpul.
Citeşte şi: Alina Ştefu…
Care sunt factorii care duc la îmbătrânirea tenului şi la apariţia ridurilor?
Factorii care contribuie la apariţia ridurilor sunt următorii:
- Mimica excesivă a feţei, care duce la ridarea zonei ochilor, gurii, nasului, frunţii, bărbiei, deoarece muşchii respectivi sunt foarte solicitaţi. Anumite stări sufleteşti, aşa cum sunt tristeţea, supărarea, favorizează şi ele apariţia ridurilor faciale. Liniile care apar pe ten din aceste motive se numesc riduri de expresie.
- Lumina necorespunzătoare poate favoriza apariţia ridurilor din jurul ochilor.
- Curele drastice şi îndelungate de slăbire pot avea şi acest efect nedorit. Pierderea bruscă a stratului adipos cu rol de susţinere poate duce la apariţia ridurilor.
- Factorii de mediu, aşa cum sunt expunerea la soare, vânt, ger, umiditate, poluarea au o acţiune puternică asupra sănătăţii pielii.
- Lipsa dinţilor modifică fizionomia feţei.
- Bolile cronice asociate şi deficienţele organelor interne îşi pun amprenta asupra pielii.
- Stresul, expunerea la soare fără o protecţie adecvată, contribuie şi ele la procesul de îmbătrânire.
- Folosirea în exces a produselor cosmetice neadecvate sau de calitate inferioară pot provoca leziuni cutanate grave.
Aici intervine rolul de necontestat al cremelor şi produselor de îngrijire antirid. Piaţa produselor cosmetice abundă de creme special concepute pentru fiecare tip de ten în parte.
De la ce vârstă putem începe să aplicăm creme antirid?
Depinde desigur de natura pielii fiecăruia, de bagajul genetic şi de stilul de viaţă. Trebuie să ştim că procesul de îmbătrânire începe de la frageda vârstă de 18 ani. Desigur, la început, efectele nu sunt vizibile dar, după vârsta de 25 de ani, o piele neîngrijită corespunzator începe să se rideze uşor.
Coco Chanel spunea că, la 20 de ani, ai chipul pe care ţi l-a dăruit natura, la 30 de ani – chipul pe care ţi l-a modelat viaţa şi la 50 de ani – chipul pe care îl meriţi. Adică grija pentru piele trebuie începută de timpuriu. După vârsta de 20 de ani este bine să aplicăm măcar o cremă nutritivă în jurul ochilor, buzelor, pe faţă şi pe gât şi decolteu.
Citeşte şi: Scurtă biografie…
Ce rol au produsele cu efect antirid?
Rolul primordial este acela de a întârzia apariţia ridurilor. Aceste produse asigură o hidratare optimă, menţin integritatea filmului protector al pielii, stimulează regenerarea pielii şi netezesc ridurile deja apărute, ameliorând vizibil aspectul pielii îmbătrânite. Absorbţia principiilor active de către epidermă este discutabilă şi dificil de dovedit clinic, dar indiscutabil rolul lor este binevenit.
Ce tip de principii active trebuie să conţina cremele antirid?
Compoziţia cremelor antirid este foarte complexă. Rezultat al cercetării ştiintifice de zeci de ani, avem astăzi la dispoziţie o multitudine de opţiuni: vitamine, minerale esenţiale, extracte tisulare, acizi graşi esenţiali, peptide, macromolecule (colagen şi elastină), acid hialuronic, extracte vegetale.
Poţi să ne dai câteva exemple de produse antirid?
Pentru a exemplifica, da, astăzi vă recomand o gamă inovatoare: Biotopix. Conţine 3 produse esenţiale îngrijirii pielii: cremă lifting instantaneu, cremă reductoare antirid şi cremă reductoare antipungi.
Biotopix cremă lifting instantaneu este, de fapt, un ser antirid, regenerant şi liftant, ce conţine proteine, minerale şi aminoacizi care, în urma aplicării pe faţă, oferă un efect tensor, de întindere şi de netezire a ridurilor, pentru o perioadă de 8 ore. Nu generează dependenţă şi nu are efecte adverse.
Biotopix cremă reductoare antirid este ideală pentru a preveni şi a trata ridurile de expresie din jurul ochilor, adică pe cele numite „laba gâştei”.
Biotopix cremă reductoare antipungi, cu rol anticearcăn. Aceasta descongestionează şi ajută la drenarea pungilor inestetice generate de ingestia crescută de lichide. Conţine extract de stejar, cu rol drenant, vitamina B3, tetrapeptide. Acestea sunt doar sugestiile mele care să exemplifice ceea ce am spus mai sus.
Sfatul meu, ca întotdeauna, este să faceţi mereu alegeri inspirate şi, mai ales foarte bine documentate!