Se spune că ziua bună începe cu un mic dejun sănătos. De aceea, noi ne-am gândit să prezentăm 5 variante ușor de preparat, numai bune toamna și foarte gustoase. Avantajul acestora este faptul că toate rețetele pun accentul pe legumele pline de vitamine, bine pârguite și foarte gustoase care fac deliciul sezonului. În plus, timpul de pregătire scurt le face ideale la începutul zilelor obositoare de toamnă.
Iată 5 variante de mic dejun sănătos!
Salată bulgărească cu cartofi
Ingrediente: 500 g cartofi, 250 g roșii proaspete, 2 ardei grași, 1 castravete proaspăt, 2 cepe, 3 linguri de ulei, 1 lingură de oțet, 1 ou fiert, tare.
Preparare: Cartofii se fierb și se taie felii. Roșiile, ardeii și castravetele se taie neglijent, mare, iar ceapa se taie Julien. Se amestecă legumele, apoi se adaugă sosul făcut din ulei, oțet și sare. Se ornează cu oul tăiat cu atenție felii. În funcție de gusturi și de sezon, se pot adăuga măsline sau frunze de salată verde.
Citește și: 3 salate…
Omletă cu ciuperci
Ingrediente: 3 ouă, 1 lingură de lapte, 1 lingură unt, 150 g ciuperci, sare.
Preparare: Se curăță bine ciupercile și se taie după preferințe. Se călesc în unt și se țin pe foc până când se evaporă toată zeama. Ouăle se bat cu lingura de lapte și praful de sare, apoi se toarnă amestecul peste ciuperci, în tigaie.
Ochiuri la capac și sos la alegere
Ingrediente: 4 ouă, sare, unt.
Preparare: Se aleg forme rezistente la cuptor și, în fiecare formă aleasă se pun câte două ouă, pe o linguriță de unt. Deasupra albușului, se toarnă sare. Se servesc simple sau, la alegere, cu sos de smântână sau sos de roșii și parmezan.
Cartofi copți la cuptor cu sos de iaurt
Ingrediente: 2 cartofi mari, folie de aluminiu, 1 iaurt, sare, puțin unt.
Preparare: Se spală foarte bine cartofii, cu tot cu coajă. Apoi se usucă, se presară cu sare, se introduc în folie de aluminiu și se coc la cuptor. Se lasă o jumătate de oră și se întorc pe partea cealaltă, pentru a se coace uniform. Când sunt gata, se taie pe jumătate și se adaugă la mijloc puțin unt. Se servesc fierbinți, cu iaurt puțin sărat.
Citește și: Cheesecake…
Clătite simple cu miere
Ingrediente: 1 cească de făină, 2 ouă, 1 pahar lapte, un praf de sare, 2 lingurițe de zahăr, ulei.
Într-un castron încăpător, se pune făina și se face loc la mijloc. Se adaugă acolo ouăle, sarea, zahărul și laptele. Se bate compoziția până când rămâne fină, iar apoi se adaugă puțin ulei. Se bate cu telul până ajunge la o consistență similară cu cea de la smântâna de gătit. Se încinge bine o tigaie specială pentru clătite, se adaugă cu polonicul din compoziția de mai sus și pune pe foc. Se întoarce fiecare clătită pe ambele părți și, când sunt gata toate, se servesc cu miere sau cu dulceață proaspătă.
Mic dejun sănătos: secretele
Secretele acestor rețete? Ingredientele proaspete, sănătoase și de cea mai bună calitate! Mizăm pe legume din piață sau bio, pe unt ca înlocuitor al grăsimilor procesate și pe ulei cât mai puțin. De asemenea, este important să nu utilizăm prea multă sare și să nu înlocuim sarea cu o serie de condimente de calitate îndoielnică.
Poftă bună!
*Rețetele sunt inspirate de variantele similare din Carte de bucate, de Sanda Marin, ediția integrală apărută recent la Editura Humanitas. Vă recomandăm această carte atât de cunoscută, care a ajutat multe gospodine și mulți bucătari de ocazie. Veți găsi aici și alte rețete de salate tradiționale delicioase.