Ce înseamnă ”viitor durabil”? Cum putem face o schimbare? Întrebări la care încercăm, de câțiva ani, să găsim răspuns și soluții. Și, spre surprinderea noastră inițială, răspunsurile și soluțiile pe care fiecare dintre noi le pot da la aceste întrebări sunt simple și la îndemâna oricui.

Cu toții ar trebui să ne dorim adoptarea unui stil de viață cu impact minim asupra Planetei. Nu, nu suntem ecologiști, nu vrem să fim la modă, nu folosim doar produse eco, ci suntem oameni interesați de o viață mai bună. Pentru noi, pentru copiii noștri, pentru nepoți și strănepoți, pentru vecini, pentru oameni pe care-i cunoaștem sau, de ce nu, pentru toată lumea.

A fi sustenabil sau a avea un stil de viață cu impact minim nu înseamnă timp suplimentar sau bani cheltuiți. Din contră, a fi sustenabil înseamnă să reduci cantitatea, nu calitatea. Și mai înseamnă ceva: respect pentru tine, pentru mediul înconjurător, pentru oameni.

Reciclarea și colectarea selectivă, pași mici către un viitor mai bun

Totul începe cu alegerile conștiente pe care le putem face fiecare: de la reciclare/reutilizare și până la colectare selectivă, de la închiderea robinetului când ne spălăm pe dinți și până la închiderea luminii atunci când ieșim din cameră, veți descoperi că este nevoie de foarte puțin pentru foarte mult.

Putem face toți acești pași, indiferent de locul în care trăim sau muncim? Da, putem!

Cum să trăiești sustenabil acasă

Acasă, pentru noi toți, este locul în care ne simțim ocrotiți, în siguranță, relaxați, alături de cei dragi. Ați fi surprinși să descoperiți că, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, orice acțiune pe care o întreprindem are un impact, mai mic sau mai mare, asupra mediului înconjurător.

Cum putem modifica acest impact? Prin a fi atenți la toate acțiunile noastre.

Putem începe prin a folosi becuri economice și a stinge lumina când ieșim din cameră. Putem să închidem robinetul când ne spălăm pe dinți, să facem duș în 5-10 minute, să folosim periuțe de dinți din lemn, reciclabile sau să reparăm robinetul care picură. Drumul spre un viitor durabil începe cu gesturile mici ale fiecăruia dintre noi!

Așa-i că nu e greu?

În plus, să ridicăm jaluzelele și să folosim la maximum lumina naturală, să îmbrăcăm haine răcoroase pe timpul verii și să setăm aerul condiționat la o temperatură cu cel mult 10 grade mai mică decât cea de afară sau să programăm centrala termică la 20-22 de grade iarna, să uscăm rufele la aer atunci când este posibil și să scoatem din priză electrocasnicele pe care nu le folosim, să nu lăsăm televizorul să meargă dacă nu ne uităm la el și să colectăm selectiv deșeurile.

Drumul către un viitor durabil începe acasă
Drumul către un viitor durabil începe acasă

Așa-i că nu e scump?

Ce vă mai recomandăm: să nu folosim debitul maxim la chiuvetă când spălăm vasele sau alimentele și să nu folosim la maxim aragazul sau plita. La fel de bine – să folosim detergenți și soluții de curățare cât mai prietenoase cu mediul, să strângem resturile vegetale din bucătărie pentru compost.

Așa-i că nu necesită mult timp?

Stil de viață cu impact minim asupra Planetei? Da, se poate!
Stil de viață cu impact minim asupra Planetei? Da, se poate!

Spre un viitor durabil: Despre sustenabilitate la birou

În mod normal, clădirile de birouri sunt oricum dar nu sustenabile – de la consumul mare de electricitate și până la soluțiile de curățare, sunt un important consumator de resurse. Și totuși, cum putem reduce impactul asupra mediului la birou?

Vezi și: ANDREEA PALEOLOGU, SAG MEDIA COMMUNICATIONS: VIITORUL ESTE AL ACELORA CARE SUNT SUFICIENT DE “NEBUNI” ÎNCÂT SĂ CREADĂ CĂ ÎL POT SCHIMBA

Chiar dacă în ultima vreme majoritatea birourilor s-au mutat acasă, sunt lucruri pe care le putem face pentru a economisi resurse: oprim computerul după terminarea orelor de program (nu folosind funcția de ”sleep” sau ”standby”), nu printăm mailuri sau alte documente (decât cele absolut necesare), reciclăm hârtia de fiecare dată când este posibil, folosim cafetiera în locul aparatelor cu pastilă – sunt doar câțiva din pașii mici pe care-i putem face zi de zi.

Cumpără legume organice, produse local.
Cumpără legume organice, produse local.

Sustenabil chiar și în vacanță

Mare, munte, city break – vacanța e o încântare pentru noi toți. Descoperim lucruri și locuri noi, ne reîncărcăm bateriile, ne relaxăm și ne bucurăm de compania celor dragi.  Dar cum ne bucurăm de locurile frumoase pe care le vizităm într-un mod sustenabil?

Chiar și în concediu putem aplica aceleași principii pe care le punem în practică în confortul casei noastre. De la reducerea consumului de energie și apă și până la schimbarea mai rară a prosoapelor și lenjeriei de pat, vă încurajăm să descoperiți produsele locale și să evitați pachetele all-inclusive. De cele mai multe ori, ”all-inclusive” e sinonim cu risipa alimentară, iar produsele și cultura locală sunt mult mai interesante.

Alegeți camping-ul și faceți multe fotografii – cu siguranță vor fi mult mai interesante decât suveniruri pe care, probabil, nu le veți folosi niciodată.

V-am convins? Super! Putem merge mai departe! Nu v-am convins? Nu-i nimic, continuăm! Îi mulțumim pentru sfaturi Damianei Ilinca, Senior Account Manager în cadrul agenției MarCom Sag Media Communications.

Damiana Ilinca - Sag Media Communications
Damiana Ilinca – Sag Media Communications

În curând, veți regăsi tips-uri aplicate și articole la fel de interesante și pe www.viitor-durabil.ro, un nou website despre inițiative sustenabile în România, un proiect al agenției MarCom Sag Media Communications.

Lifestyle & Leisure

One reply to “Stil de viață cu impact minim asupra Planetei? Da, se poate! Ce înseamnă să fii sustenabil și cum pui în practică deviza „Ce putem face cu toții pentru un viitor durabil””

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *