Rozaceea este o maladie inflamatorie cronică a feţei. Afectează în special persoanele cu fototip deschis, simptomele apărând în general în jurul vârstei de 25 de ani. Femeile reprezintă categoria cea mai vizată, dar formele cele mai severe le dezvoltă bărbaţii. Vorbim aici de rinofima (îngroşarea nasului), fapt care asociază în mod eronat acest aspect cu unele vicii, precum consumul de alcool.

Cauzele apariţiei acestei maladii sunt multiple, cele mai citate fiind:

  • Deficienţa barierei cutanate: pielea sensibilă şi deshidratată prezintă o permeabilitate crescută, ceea ce favorizează pătrunderea alergenilor şi a bacteriilor declanşatoare ale inflamaţiei.
  • Fragilitatea capilară: vasele de sânge se dilată şi devin vizibile la suprafaţa pielii şi apare o roşeaţă persistentă.
  • Factorii infecţioşi se numără şi ei printre cauzele apariţiei rozaceei. Microorganismele cum ar fi Demodex pot fi prezente pe zonele afectate şi pot contribui astfel la declanşarea cortegiului inflamator. Maladia declanşată de acest patogen se numeşte Demodecidoză şi complică foarte mult evoluţia bolii.
  • Factorii genetici, vasculari, dispoziţia glandelor sebacee, prezenţa florei microbiene în exces.

Factorii agravanţi:

  • Expunerea la ultraviolete, adică expunereala soare, căldura produce vasodilataţie, expunerea la vânt, consumul de alimente picante şi fierbinţi, consumul de alcool. Stresul şi emoţiile în general agravează rozaceea, precum şi unele medicamente.

Stadiile rozaceei:

  1. Roşeaţa pasageră. În acest prim stadiu de rozacee, pielea devine roşie şi apare senzaţia temporară de căldură.
  2. Eritroza şi cuperoza: roşeaţa se instalează permanent şi apar vasele dilatate pe obraji, pe aripile nasului şi pe pomeţi.
  3. Rozaceea inflamatorie: apar adesea papule şi pustule rosii sau albe, cel mai adesea asociate cu acneea.
  4. Rinofima: stadiu ce apare destul de rar şi se manifestă printr-o îngroşare excesivă a tegumentului de la nivelul nasului.

Citeşte şi: Cum să…

Regulile ce trebuie respectate de către persoanele cu rozacee. Ce să faceţi pentru a ameliora roşeaţa?

  • Evitaţi consumul de condimente şi băuturile alcoolice.
  • Evitaţi expunerea la soare, mai ales dacă nu utilizaţi o cremă fotoprotectoare cu SPF 50+ pe toată perioada anului.
  • Utilizaţi produse dermatocosmetice perfect adaptate tipului de piele, care să nu agreseze suplimentar pielea.
  • Evitaţi încăperile supraîncălzite, deoarece căldura excesivă accentuează roşeaţa, prin efectul de vasodilataţie.

Ce să nu faceţi în cazul în care aveţi rozacee?

Să nu aplicaţi tratamente cu cortizon.

Să nu folosiţi produse cosmetice neadecvate, pe bază de alcool, creme exfoliante.

Să nu apelaţi la peelinguri şi microdermabraziune, care agresează pielea fragilizată şi favorizează spargerea de noi capilare.

Să nu schimbaţi frecvent produsele de îngrijire.

Să folosiţi mereu cosmetice cu factor de protecţie ridicat, pe tot parcursul anului.

Să evitaţi alimentele prea fierbinţi, prea condimentate şi să nu beţi cafea în exces, ceai negru, să nu consumaţi multe zaharuri şi amidon.

Cum îngrijiţi pielea cu rozacee?

Se recomandă folosirea unor geluri blânde de spălare care să nu agreseze pielea şi care să cureţe fără a fi nevoie să insistaţi prin frecare. De asemenea, sunt recomandate cremele dermatocosmetice special concepute pentru cerinţele pielii cu roşeaţă, care să conţină diferite substanţe active. Acestea pot fi aplicate în monoterapie (singure) sau asociat cu alte produse sau tratamente.

La acestea se adaugă cu succes o serie de proceduri medicale care au ca scop diminuarea roşeţei şi a disconfortului cutanat. Este vorba despre terapia cu lumină intens pulsată (IPL), care ajută la închiderea vaselor de sânge dilatate, reducând considerabil vizibilitatea capilarelor sparte. De asemenea, sunt recomandate terapia laser şi dermabraziunea aplicată în cazul rinofimei.

Poate cel mai important rol îl au gelurile de curăţare a tenului, cremele anti-roşeaţă şi cremele de fotoprotecţie solară.

Ca exemplu, aducem astăzi în discuţie o gamă extrem de eficientă şi inovatoare: gama Quasix. Aceasta răspunde perfect nevoilor pielii cu rozacee, pornind de la câteva elemente importante ale fiziopatologiei.

Studiile efectuate pe 40 de pacienţi cu rozacee, cu vârste cuprinse între 18-70 ani, trataţi în monoterapie timp de 2 luni cu Quasix cremă, 2 aplicaţii pe zi, au arătat o diminuare semnificativă a cuperozei după 28 de zile de tratament şi o ameliorare a confortului cutanat cu dispariţia senzaţiei de căldură şi a roşeţei. Aceste produse sunt uşor de găsit, fiind disponibile în farmacii.

În încheiere, vă sugerez să nu vă trataţi singuri, ci să apelaţi cu încredere la sfaturile dermatologilor. Rozaceea este o maladie care nu se vindecă, ci doar reuşim prin metode combinate să o ameliorăm şi să îmbunătăţim considerabil calitatea vieţii persoanelor care suferă de această afecţiune.

Faceţi ca întotdeauna alegeri inspirate şi eficiente!

Citeşte şi: 3 trucuri…

Beauty & Make-up

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *