Spectacolul Pterodactili, de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan, este prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR. Primele reprezentații vor avea loc în 9, 10, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, în Sala „Ion Lucian” a teatrului, pe Strada Academiei 28 din Bucureşti. Este important să menţionăm că Pterodactili este un text care se joacă în premieră pe țară și primul spectacol pe care Radu Iacoban îl montează la Teatrul EXCELSIOR din București.

Distribuţia şi realizarea spectacolului

Alături de Radu Iacoban (regie) și Tudor Prodan (scenografie), din echipa de creație a spectacolului fac parte și Aida Šošić (muzică) și Cristian Șimon (lighting design). Distribuția spectacolului Pterodactili este alcătuită din actorii Teatrului EXCELSIOR: Dan Pughineanu, Mihaela Trofimov, Ioana Niculae, Alex Popa, Doru Bem.

Despre bilete şi rezervări

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro cât și în format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

Pentru grupurile organizate de elevi, rezervările se pot face la adresa de e-mail [email protected].

Declaraţiile regizorului

Pterodactili e o comedie dementă despre oameni certați cu propriile identități.

Textul, care pare scris de un fiu obraznic al lui Ionesco, e plin de non sequitur-uri și clișee care curg atât de natural, încât te trezești întrebându-te dacă ce vezi e o comedie sau un cringefest. La fel ca în viață, personajele vorbesc între ele dar nu se ascultă niciodată, și tot la fel ca în viață, se ascund în citadela minții lor, își creează proiecții sau rămân blocate în trecut, refuzând cu încăpățânare să vadă realitatea imediată.
Spectacolul nu e nici comedie spumoasă, nici comedioară, e o poveste grotescă de familie.
Ce legatură are asta cu pterodactilii din titlu?
Ne-am dori foarte mult să vă lămurim, dar…

Radu Iacoban, regizorul spectacolului

Ce spun actorii despre spectacolul Pterodactili

Pterodactili este un spectacol care e mereu la granița dintre absurd și realitate, dintre comic și tragic, dintre verosimil și incredibil. Cine ar fi crezut că observând o familie disfuncțională care se destramă sub ochii noștri, vom ajunge, râzând, să ne întrebăm care e soarta omenirii.

Dan Pughineanu, actor

Se spun lucruri serioase în acest spectacol, pe alocuri șocante, dar apar mereu în forme atât de neprevăzute și pline de umor, încât aproape că te poți întreba dacă nu cumva ți s-a părut. Am ajuns împreună cu Radu la un stil de joc alert, unde jonglăm cu gesturi mari și reacții care ne obligă să fim mereu conectați între noi, mereu “la prindere” și să ne luăm cu atât mai mult în serios pentru a definitiva situațiile. Rolul Emma Duncan mi-a propus o libertate de joc copleșitoare, pe care sper că reușesc să o gestionez și cu care sunt conștientă că nu mulți actori se întâlnesc.

Ioana Niculae, actriță

Pterodactili a fost dragoste la prima…lectură. Iar Grace Duncan, mama lui Todd și a Emmei cred că e cel mai colorat și mai trăsnit rol din toate cele cu care “m-am jucat” până acum.

Mihaela Trofimov, actriță

Pterodactili este o comedie neagră despre o familie disfuncțională. Însă nu una așa cum te-ai aștepta pentru că totul este dus la paroxism. Ne-am distrat la repetiții și sper că acest lucru să se simtă în rezultatul final.

Alex Popa, actor

Eu sunt unul dintre scheleții umblători al acestui cvintet de dinozauri fosilizați sub forma umană. Pterodactili, este un text semnat de Nicky Silver și este pus în scenă sub bagheta dresorului de oase, regizorul Radu Iacoban. Este o demență. Atât textul, cât și repetițiile. Deși jucăm în Pterodactili, la repetiții am impresia că suntem în ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, o mână de nebuni care fac slalom prin patologiile unor personaje cu umor negru, cu lacrimi colorate și inimi amorțite. Din nefericire, este o lume deloc străină contemporaneității. Mai multe nu vă spun pentru că sunt sub presiunea unui secret de serviciu, care se va face cunoscut la premieră. Și dacă nu puteți ajunge la premieră, pterodactilii vor rămâne la Teatrul Excelsior, în cuști bine închise!

Așadar, vă așteptăm!

Doru Bem, actor

Citeşte şi: Teatrul…

Citeşte şi: Regizorul…

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *