Trei jucători din echipa Motivation România și trei oameni de comunicare au jucat un meci de baschet amical, în scaune rulante. Meciul, organizat de ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe, a avut loc vineri, 31 octombrie 2014, în incinta Afi Palace Cotroceni. Vocea lui Cristian Țopescu a făcut ca meciul să prindă viață și pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Competiția sportivă face parte din campania „FĂRĂ bordURĂ”, campanie de conștientizare a necesității accesibilizării Bucureștiului pentru toți locuitorii săi, inclusiv persoane cu dizabilități. Campania este derulată în cadrul proiectului Acces egal în spațiul public, prin care organizațiile ActiveWatch, Motivation Romania și Light into Europe își propun să crescă gradul de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități în trei orașe mari din România – București, Arad și Râmnicu Vâlcea.

„Evenimentul de azi este o demonstrație în plus că dizabilitatea este în noi, aceia care nu înțelegem să adaptăm mediul fizic la nevoile fiecăruia dintre noi. Am ales să aducem alături, într-un meci de baschet, persoane în scaun rulant și comunicatori publici pentru a răspândi vestea: persoanele cu dizabilități pot fi mult mai pricepute decât noi, chiar și în sport. Atunci când ne spunem povestea, alegem să vorbim despre slujbă, studii sau ce ne place să facem în timpul liber. În mod paradoxal, atunci când vorbim despre persoanele cu dizabilități, alegem prea ușor și prea repede să le clasificăm strict în termenii dizabilității. De fapt, dizabilitatea nu este o piedică de la nimic, dar prejudecățile noastre pot hotărî dinainte scorul pentru acest meci.” – a declarat Irina Zamfirescu, ActiveWatch.

În momentul de față, ActiveWatch și partenerii săi finalizează un raport de audit urban cu focus pe situația aceesibilizării spațiilor publice în București, Arad și Râmnicu Vâlcea. Studiul cuprinde o descriere precisă a cadrului național și european în ceea ce privește accesibilizarea spațiilor publice, precum și recomandări pentru o proiectare urbană integrată care să încurajeze participarea persoanelor cu dizabilități la viața socială. In urmatoarele luni, ActiveWatch va lucra cu autoritățile locale din cele trei orașe pentru a crea împreună cu acestea un document de politici publice pentru creșterea gradului de accesibilizare a spațiilor publice.

În luna iulie, în cadrul campaniei „FĂRĂ bordURĂ”, ActiveWatch, alături de OPTAR și ONPHR, a organizat acțiunea ”Eroi pentru o zi” la stația de metrou Unirii și Marșul Oraș <accesibil> pentru oameni, care s-a derulat între Piața Universității și Piața Victoriei din București, ambele cu scopul de a atrage atenția asupra problemei lipsei de accesibilizare a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități.

Dacă sunteţi interesaţi să sprijiniţi persoanele cu dizabilităţi printr-o simplă semnătură şi să susţineţi eforturile „FĂRĂ bordURĂ”, intraţi pe link-ul acesta: www.petitieonline.com/petitie_pentru_accesibilizarea_bucurestiului

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.