Luna februarie este pentru a cincea oară Luna Istoriei LGBT. În 2016 vă vor avea loc 22 de evenimente prin care Asociația ACCEPT să construiască în societatea românească o cultură pentru drepturile omului incluzivă față de persoanele LGBT. Homofobia, transfobia și atitudinile discriminatorii față de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgender) rămân, conform statisticilor CNCD din 20151, probleme importante. 93 din 100 de români declară că nu ar accepta să fie rude cu o persoană LGBT, în timp ce 63 din 100 nu vor să împartă spațiul de muncă cu oameni din comunitate.
„Evenimentele din cadrul celei de-a cincea ediții a Lunii Istoriei LGBT sunt organizate cu sprijinul voluntarilor ACCEPT și se axează pe subiecte importante pentru noi: auto-reprezentare, solidaritate, comunitate și vizibilitate. Prin acestea ne dorim să creăm un spațiu de dialog, să aducem omenii împreună şi să găsim noi căi ca glasurile comunității noastre să fie auzite, văzute şi reprezentate”, a declarat Cristina Iacob, Coordonatoarea voluntarilor Asociației ACCEPT.
Cei 50 de voluntari ACCEPT implicați în Luna Istoriei LGBT 2016 au fost recrutați și pregătiți în cadrul proiectului Voluntari pentru Drepturi Egale. Prin Voluntari pentru Drepturi Egale tineri din comunitate și nu numai au învățat despre cum se face activism pentru drepturile persoanelor LGBT prin 15 ateliere și activități de mentorat ce abordau subiecte precum identități LGBT, organizare comunitară, comunicare, fundrasing și management de proiect. Aceștia au participat, de asemenea, la două tabere organizate pentru a identifica nevoi ale comunității LGBT, dar și soluții la care voluntarii au decis să răspundă prin trei inițiative: Rainbow Families, QUEERO și Q-Space.
Rainbow Families este un grup de întâlniri și suport pentru familiile persoanelor LGBT, QUEERO publică articole de știri și opinie despre subiecte relevante pentru comunitate, în timp ce Q-Space organizează evenimente sociale și culturale destinate comunității.
Asociaţia ACCEPT este prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional, considerând că orientarea sexuală şi identitatea de gen sunt simple caracteristici ale fiinţei umane. ACCEPT a contribuit la decriminalizarea homosexualităţii în Romania (2001) şi de atunci a organizat mai multe evenimente printre care şi primul GayPride din România (2005), în cadrul festivalului GayFest. În plus, ACCEPT se ocupă cu susţinerea unor workshop-uri adresate poliţiştilor, medicilor, psihologilor şi profesorilor. În ultimii 18 ani, activităţile Asociaţiei ACCEPT s-au împărțit între advocacy, asistenţă juridică, cu precădere în cazurile de infracţiuni motivate de ură, capacitarea şi dezvoltarea comunităţii LGBT, activităţi culturale şi sociale care să promoveze incluziunea.
1 Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Percepții și atitudini ale populației României față de Strategia națională de prevenire și combatere a discriminării, 2015
http://www.antidiscriminare.ro/library/files/studii_cncd/1.1._raport_cncd_quant_ro.pptx