Paștele reprezintă un bun prilej pentru a reuni întreaga familie și pe cei dragi în jurul mesei, dar fără aroma preparatelor tradiționale, gătite acasă, sărbătoarea nu are același farmec. Drobul, pasca, ouăle înroșite, friptura de miel sau cozonacul care aduc aminte de gusturile copilăriei nu trebuie să lipsească de pe masa ta!

Obiceiul de a mânca miel cu ocazia Paștelui este legat de ieșirea poporului evreu de sub stăpânirea egiptenilor, amintind de jertfa lui Hristos. Superstițiile populare spun că, dacă întâlnești un miel pe drum în preajma zilei de Paște, vei avea noroc tot anul.

Drobul de miel 

Friptura și drobul de miel se numără printre cele mai iubite mâncăruri tradiționale, fiind nelipsite de Paște de pe mesele românilor. Dacă vrei să prepari un drob de casă delicios, ai nevoie de 2 kg de organe de miel (inimă, ficat, rinichi, plămâni), 8 ouă, dintre care 4 fierte, câte o legătură de ceapă verde, usturoi verde, mărar și pătrunjel, sare și câteva lingurițe de Vegeta, pentru un plus de savoare. Este important ca mâncarea de Paște se se gătească cu ingrediente de calitate și cu mult suflet. Mai departe, Vegeta te ajută să obții aroma inconfundabilă și gustul de neuitat!

Fierbe organele în apă cu puțină sare, timp în care poți toca mărunt verdețurile. Odată fierte, dă organele prin mașină și amestecă-le cu verdețurile, după care adaugă gălbenușurile și albușurile bătute puțin și câteva lingurițe de Vegeta. Așează compoziția omogenizată într-o tavă, pe prapur de la miel sau pe hârtie de copt. Introdu oule în compoziție pe lungimea tăvii, 4-5 la număr, în funcție de mărimea acesteia. La final, bate două gălbenușuri, toarnă-le deasupra compoziției și pune preparatul la cuptor pentru aproximativ o oră. Lasă-l la răcit, iar pentru servire taie-l în felii pe un platou, alături de câteva bucăți de brânză, ardei roșu proaspăt, câteva frunze de salată verde și niște roșii tăiate în 4.

Pasca

Pasca este desertul tradițional de Paște, foarte îndrăgită de români. De obicei, are formă rotundă și este împodobită cu o cruce și două fâșii de cocă răsucite, întruchipând coroana de spini a lui Hristos. Dulceața aluatului semnifică împlinirea sufletească după încheierea postului. Pentru o pască cu brânză dulce și stafide, gustoasă de te lingi pe degete, ai nevoie de 300 g făină, 60 ml lapte, 450 g zahăr, 6 ouă, 200 g unt, 25 g drojdie, coajă de lămâie și portocală, un kg brânză de vaci, 2 linguri smântână, 200 g stafide, 2 pliculețe zahăr vanilinat și praf de sare.

Pune făina într-un bol, fă o adâncitură în mijloc și adaugă 2 ouă, drojdia, laptele și 200 g zahăr. Frământă toate ingredientele și vei obține un aluat pe care trebuie să îl lași să crească la căldură. Prepară umplutura în alt bol, în care vei pune: brânză de vaci, smântână, 250 g zahăr, coajă de lămâie și de portocală, un praf de sare, două linguri de făină, zahărul vanilinat și 4 ouă. Toate acestea se amestecă cu mixerul, iar la sfârșit se adaugă stafidele. Așează foaia de aluat crescută într-o tavă unsă cu unt. Formează un sul răsucit de grosimea unui deget și taie-l în două bucăți, pe care le întinzi cu sucitorul. Așează prima foaie în tava unsă cu unt, toarnă compoziția, iar apoi acoperă cu cealaltă foaie, presând ușor. Pune tava în cuptorul preîncălzit și las-o până când devine rumenă.

Ouăle roșii

În trecut, cojile ouălor folosite la prepararea aluatului de pască se aruncau pe o apă curgătoare în Sâmbăta Paștelui, pentru a îi anunța pe Blajini (popor mitic care viețuia sub pământ) că se apropie cea mai mare sărbătoare a creștinilor. În tradiția populară, există credința că ouăle consumate de Paște dețin puteri miraculoase, fiind capabile să vindece boli sau să protejeze animalele. În dimineața primei zile de Paște, copiii trebuie să se spele pe față cu apa în care a stat un ou roșu și un ban de argint, ca să fie sănătoși, curați precum argintul și roșii la față precum oul vopsit.

How to...

One reply to “Delicii și tradiții de Paște”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *