O dietă echilibrată este esențială pe tot parcursul anului, iar sezonul cald nu este o excepţie de la această regulă. Vara, hidratarea şi energizarea este extrem de importantă, iar zilele caniculare ne pot afecta la ambele capitole. Dacă vrei şi tu să afli cum să mănânci sănătos vara, ţi-am pregătit un articol care îţi pune la dispoziţie câteva sfaturi esenţiale pentru o alimentație echilibrată, dar şi 3 reţete simple:

Mai multe fructe și legume!

Fructele şi legumele sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți şi te pot ajuta să atât la capitolul hidratare, cât şi la vitaminizare şi remineralizare. Încearcă să consumi fructe și legume colorate, cum ar fi pepene verde, castraveți, roșii, morcovi, pepene galben, mango și alte fructe de sezon.

Un plus de hidratare!

Pe timp de vară, este important să îţi menții hidratarea pentru a compensa pierderile de apă produse prin transpirație. Bea multă apă, preferabil apă plată sau infuzii cu fructe proaspete, pentru un plus de gust. Evită băuturile carbogazoase și băuturile cu un conținut mare de zahăr, deoarece acestea pot duce la deshidratare.

Mai proaspăt, mai uşor!

Înlocuieşte alimentele grele cu mâncăruri ușoare, precum salatele proaspete, legumele la grătar și preparatele reci. Acestea îţi vor oferi nutrienții de care ai nevoie și te vor ajuta să te alimentezi corect, fără să te simţi… greoi.

Fără grăsimi în exces!

Alimentele bogate în grăsimi pot fi mai greu de digerat în timpul verii și îţi pot crea o senzaţie de oboseală și discomfort. Încearcă să reduci consumul de alimente prăjite, fast-food și produse de patiserie. Mai jos, îţi punem la dispoziţie 3 reţete simple, dar şi fără grăsimi în exces.

Un DA! proteinelor slabe!

Înlocuieşte carnea grasă cu proteine mai slabe, cum ar fi puiul sau peștele. Acestea sunt mai ușor de digerat și îţi vor oferi proteinele de care organismul tău are nevoie. Nu întâmplător una dintre cele 3 reţete simple de mai jos este bazată pe carnea de pui!

Consumă alimente răcoritoare!

Anumite alimente au un efect de răcire asupra corpului şi te pot ajuta să te simțiți mai confortabil vara. Printre acestea se numără castraveții, pepenele, menta, iaurtul și ceaiurile reci.

Evită consumul de alcool şi cafea!

Cu toţii ne dorim să ne bucurăm de un cocktail pe malul mării, dar câţi dintre noi se rezumă la unul singur? Adevărul este că vara trebuie să eviţi consumul excesiv de alcool şi cafea, pentru că aceste băuturi cauzează deshidratare.

Bucură-te de un grătar cu prietenii!

Mesele pregătite la grătar sau la abur sunt ideale vara, pentru că aceste metode de gătire păstrează mai bine nutrienții și gustul alimentelor. În plus, un grătar poate fi un motiv bun de a-ţi revedea prietenii!

Bazează-te pe porţii mici!

Vara, este recomandat să mănânci mai des porții mai mici. Astfel, vei evita supraalimentarea și te veți simți mai ușor pe tot parcursul zilei.

3 reţete simple, ideale vara

Salată de quinoa cu legume proaspete

Cu siguranță! Iată trei rețete ușor de preparat, ideale pentru vara:

Salată de quinoa cu legume proaspete:

Ingrediente:

1 cană de quinoa
2 căni de apă
1 castravete mare, tăiat cubulețe
1 ardei gras roșu, tăiat cubulețe
1 ardei gras galben, tăiat cubulețe
1 ceapă roșie mică, tocată mărunt
1 mână de frunze de busuioc proaspete, tocate
sucul de la o lămâie
2 linguri de ulei de măsline
sare și piper după gust

Instrucțiuni:

Clăteşte quinoa cu apă rece și pune-o la fiert într-o cratiță cu apă. Lasă să fiarbă la foc mic până când quinoa devine pufoasă și apa este absorbită complet. Apoi, lasă amestecul să se răcească. Într-un bol mare, amestecă quinoa cu castravetele, ardeii, ceapa și busuiocul. În paralel, amestecă sucul de lămâie cu uleiul de măsline, sare și piper. Toarnă dressingul peste salată și amestecă, apoi lasă salata să stea la frigider timp de aproximativ 30 de minute înainte să o serveşti.

Bucură-te de prima dintre cele 3 reţete simple, ideale vara!

Frigărui de pui cu legume la grătar

Ingrediente:

400 g piept de pui, tăiat cubuleţe
1 ardei gras roșu, tăiat grosier
1 dovlecel, tăiat rondele
1 ceapă roșie mică, tăiată sferturi
2 linguri de ulei de măsline
sucul de la o lămâie
2 căței de usturoi, tocați mărunt
sare și piper după gust

Instrucțiuni:

Într-un bol, amestecă cubuleţele de carne de pui cu uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul tocat, sare și piper. Lasă-le la marinat timp de aproximativ 30 de minute. Pune cubuleţele de carne și bucățile de legume pe frigăruie, alternativ. Găteşte frigăruile pe un grătar şi nu uita să le întorci din când în când, până când puiul este bine gătit.

Serveşte frigăruile de pui cu legume alături de o salată verde sau de orez, pentru a profita din plin de cea mai savuroasă dintre cele 3 reţete simple, ideale vara.

Gogoși cu iaurt și lămâie

Ingrediente:

1 cană de făină
1/4 cană de zahăr
1 linguriță de praf de copt
un praf de sare
coaja rasă de la o lămâie
1 cană de iaurt
1 ou
ulei pentru prăjit
zahăr pudră, pentru decor

Instrucțiuni:

Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt, sarea și coaja de lămâie. Adaugă iaurtul și oul în bol și amestecă bine, până când obţii un aluat omogen. Încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu. Cu ajutorul unei linguri, pune bucăți de aluat în uleiul încins și prăjeşte gogoșile până când devin aurii pe ambele părți. Scoate gogoșile pe un prosop de hârtie, pentru a elimina excesul de ulei.

Presară zahăr pudră peste gogoși și bucură-te de cea mai dulce dintre cele 3 reţete simple, ideale vara!

Poftă bună!

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *