Cei mici pun frecvent întrebări mari. Noi, în marele joc al vieții de zi cu zi, uităm adesea și să întrebăm, și să răspundem. Un scriitor și un psiholog au acceptat provocarea de a răspunde copiilor pe înțelesul lor, prin gura părinților. Ei folosesc jocul, imaginația și sufletul pentru a readapta adulții la irealitățile copilăriei, oferindu-le sfaturi utile pentru a le răspunde celor mici.
Ce le răspundem celor mici când suntem întrebați cine l-a creat pe Dumnezeu?
Scriitorul: Zeii au fost creați de oameni pentru a explica inexplicabilul: focul, fulgerul, moartea, cutremurele… Nu se cunoșteau prea bine cauzele acestor fenomene naturale și, atunci când ele apăreau, oamenii se întrebau în ce mod au greșit și cum au supărat zeii. Oamenii se credeau pedepsiți. Pe vremea aceea, pentru a-și cumpăra iertarea, oamenii aduceau ofrande zeilor și le ofereau sacrificii. Credința a apărut din dorința omului de a reduce frica de a fi mereu la bunul-plac al destinului. Dumnezeu există datorită credinței. Și există oameni care-l găsesc pe Dumnezeu în natură, în frumusețe și în toate lucrurile care nu mor.
Psihologul: Cu această întrebare, copilul începe să încerce misterele Universului și vrea să descopere sensul vieții. Răspunsurile, deci, depind de modul în care ne dorim să educăm copiii. Cei mai credincioși dintre părinți vor alege să le ofere celor mici răspunsurile religiei lor. Iar pentru cei care încă se întreabă ei înșiși, această întrebare nevinovată poate deveni o problemă. Dacă părintele nu are certitudini, este mai corect să recunoască acest lucru. Astfel, copilul va înțelege că adulții nu sunt nici omnipotenți, nici omniscienți. O altă sugestie de răspuns: Dumnezeu nu a fost creat, ci se regăsește în fiecare dintre noi. E partea frumoasă din noi înșine, suflul vital, acel lucru care ne legă de alții din tot sufletul și care ne însoțește în bine, la orice pas. Dacă copilul este mai măricel, i-am putea spune că în momentul de față nu știm cum a fost creată lumea, dar știința ne ajută să aflăm tot mai multe, zi de zi. Într-o zi, poate, vom afla mai multe atât despre noi înșine, cât și despre Dumnezeu.
Indiferent ce răspuns alegeți pentru cel mic, ori cum veți folosi sfaturile de mai sus pentru a satisface curiozitatea și candoarea, nu uitați că un pic de mirare trebuie să rămână în fața misterelor vieții. Pentru cei mici, dar și pentru cei mari…