S-au scris şi discutat multe despre cum ne adaptăm rutina zilnică de îngrijire odată cu sosirea anotimpului rece. Are însă şi părul nevoie de atenţia noastră în această perioadă? Răspunsul este evident, DA!
Schimbarea anotimpului cald cu unul rece produce modificări la nivelul metabolismului nostru. Acestea se vor reflecta şi asupra părului, care devine tern, uscat sau se îngraşă excesiv, în timp ce vârfurile devin casante sau chiar începe să cadă părul. Părul nostru are o dinamică continuă. În orice moment al vieţii, 85% dintre firele de păr se află în faza de stagnare sau de cădere.
De ce cade părul mai mult toamna?
Studiile efectuate au arătat că ciclul de reînnoire al părului nostru este corelat cu anotimpurile şi cu procesul evolutiv.
Vara, pentru că este foarte cald, părul trebuie să protejeze scalpul împotriva soarelui, deci are un rol bine determinat. Aşa ca el cade mai puţin. Venirea toamnei ne găseşte de multe ori cu firele de păr aflate în faza de stagnare sau de cădere. Aşa că toamna coincide de multe ori cu etapa de maturitate a unora dintre firele noastre de păr. Părul cade mult mai abundent în această perioadă pentru a lăsa loc altor fire de păr să crească.
Căderea părului este o sursă de anxietate atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash
Când trebuie să ne îngrijoreze căderea părului?
Părul, ca orice alt ţesut al corpului nostru, se reînnoieşte în mod constant. Pentru a creşte fire noi de păr, trebuie ca altele să cadă. Însă această pierdere capilară este mai accentuată primăvara şi toamna.
A pierde 100 de fire de păr pe zi este absolut normal, aceasta fiind o etapă normală în procesul de regenerare. Problemele apar atunci când pierderea este mult mai accentuată. Pe termen lung, acest lucru poate duce uneori la pierderea totală a părului. Atunci când ne confruntăm cu căderea părului, putem vorbi despre două aspecte importante: unul este cel legat de căderea părului generată de alopecia androgenetică, cu cauze hormonale şi greu de tratat şi unul legat de căderea ocazională a părului, numită effluvium telogen, deci mai uşor de rezolvat.
Alopecia androgenetică este mai prezentă în rândul bărbaţilor, dar poate apărea şi la femei. Aceasta apare din cauza unei sensibilităţi crescute la androgeni, ceea ce determină o accelerare a ciclului de viaţă al firului de păr. Effluvium telogen, în schimb, se caracterizează prin pierderea temporară a părului declanşată de factori fiziologici (nutriţie, oboseală, sarcină, naştere) sau de factori psihologici (şoc emoţional, stres, depresie). Din fericire, în acest caz vorbim despre un proces reversibil, inofensiv, cu rezolvare rapidă.
Indiferent de diagnostic, căderea părului necesită un tratament adecvat.
Photo by Sercan Solmaz on Unsplash
Ce putem face în cazul în care ne confruntăm cu căderea părului?
- Putem cere sfatul unui medic dermatolog, pentru un diagnostic corect;
- Alegem produse adecvate acestei patologii. În farmacii sunt disponibile multe şampoane, loţiuni, comprimate, toate special concepute pentru acest disconfort.
Personal, vă recomand gama Cystiphane împotriva căderii părului. Aceasta este o gamă completă, perfect adaptată acestei căderi temporare a părului, iar produsele pot fi folosite pe termen lung fără să genereze dependenţe sau efecte secundare nedorite. Şamponul şi loţiunea se pot aplica a la long, fără limite de vârstă sau de durată a tratamentului. Toată familia poate beneficia de aceste produse, în deplină siguranţă. Produsele sunt hipoalergenice, non comedogenice, fără parfum sau parabeni.
Principiile active sunt: cistina, vitamina B6, zincul şi arginina. Toate acestea au o acţiune sinergică, în amelioarea acestor probleme capilare.
Cistina este un ingredient de bază, un aminoacid sulfurat cu rolul de a stimula creşterea firelor noi de păr.
Vitamina B6 contribue la sinteza cistinei, are o acţiune anti-androgenetică, scade sensibilitatea receptorilor la androgeni.
Zincul acţionează sinergic cu vitamina B6 la sinteza de keratină, moduleaza seboreea.
Arginina este un aminoacid cu rol esenţial în creşterea părului.
Toate acestea, împreună, contribuie la sănătatea şi vitalitatea părului.
Voi încheia ca întotdeauna: cu recomandarea de a face alegeri inspirate şi documentate. Oferta de produse este variată, dar alegerea ne aparţine în totalitate.
Citeşte şi: Căderea…
Citeşte şi: Legătura…