Sfârşitul toamnei şi începutul iernii marchează şi startul unei perioade a schimbărilor, de la hainele pe care le purtăm zi de zi şi până la alimentele pe care ar trebui să le alegem. Toată lumea ştie deja că vremea rece ne afectează și corpul, care are alte nevoi iarna. Preferințele noastre alimentare, metabolismul și chiar şi nivelul de energie se schimbă drastic în sezonul rece. Mai mult, acum suntem mai tentaţi să tragem chiulul de la antrenamentele de sport şi activităţile fizice și de a mânca mai mult, mai cald şi mai aromat.

Chiar dacă suntem mai expuşi ca oricând la anumite tentaţii dulci, aşa cum sunt vinul fiert şi ciocolata caldă, putem prelua controlul şi ne putem asigura că alimentaţia noastră rămâne una sănătoasă, echilibrată. Secretul sănătăţii şi stării de bine în sezonul rece? Adaptarea dietei la condiţiile de iarnă, cu ajutorul unor alimente recomandate în această perioadă!

Cartofi dulci

Studiile arată că, pe timp de iarnă, nu ar trebui să consumăm prea multe calorii, dar ar trebui să ne asigurăm o cantitate mare de nutrienți. Ambele condiţii pot fi îndeplinite uşor cu ajutorul cartofilor dulci! Deși aceştia au un conținut mai mare de zahăr decât cartofii obișnuiți, valoarea lor nutritivă este mult mai mare. Cartofii dulci sunt o sursă bogată de fibre, vitamina A și potasiu. Consumul regulat poate ajuta la ameliorarea constipației, dar şi la maximizarea imunităţii. Să îţi mai spunem şi că aceştia pot avea un efect anti-inflamator?

Supe şi ciorbe

Supele şi ciorbele sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai bune alimente care ne pot ajuta pe toţi să trăim sezonul rece cu un plus de savoare. Cu toate acestea, ar trebui să evităm aromatizarea excesivă a supelor cu sare, piper şi condimente, şi să folosim o cantitate echilibrată de smântână în ciorbele de sezon. Pentru a beneficia de toate avantajele supelor trebuie să folosim rețete care includ cât mai multe legume şi să alegem cu atenţie carnea. Un bol fierbinte de supă de pui cu legume este un aliment ideal iarna, aşa că putem plusa cu o felie de pâine din cereale integrale, uscată sau rumenită.Photo by Amber Faust on Unsplash

Conopidă şi broccoli

Există o serie de activităţi şi de alimente care ne pot ajuta să ne întărim imunitatea în sezonul rece. Printre acestea se numără consumul de lapte, maximizarea consumului de legume și sportul, dar şi… consumul de conopidă şi broccoli. Aceste legume ne pot ajuta să ţinem la distanţă bolile de sezon, pentru că atât broccoli, cât și conopida conțin multă vitamina C, care îmbunătățește funcțiile imunitare. Cum sezonul rece este unul în care găsim mai greu fructe şi legume proaspete, mai ales recoltate local, conopida și broccoli, inclusiv în variantele lor congelate, reprezintă nişte alternative ideale, cu multe beneficii nutritive.

Citeşte şi: 3 reţete…

Citeşte şi: Salată…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *