Atunci când un membru al familiei tale este bolnav, boala respectivă se poate transforma într-o adevărată criză, care poate afecta atât sănătatea şi starea de bine a pacientului, cât şi pe cele ale celorlalţi membri ai familiei. Situaţiile de genul acesta sunt adesea dificile și pline de încărcătură emoţională. Ele pot schimba dinamica relaţională din interiorul unei familii şi pot afecta şi relaţiile şi activităţile din exteriorul ei. De aceea, este important să găsești noi moduri de a-ți gestiona propriile emoții și de a face față stresului.

Iată câteva tehnici şi idei susţinute de studii medicale sau propuse aplicaţii bazate pe noi tehnologii, aşa cum este ChatGPT. Acestea te pot ajuta şi pe tine să treci mai ușor peste astfel de situații neplăcute:

Comunică şi împarte emoţii!

“Discuțiile deschise și sincere cu familia și prietenii te pot ajuta să dai voce gândurilor şi emoţiilor, dar şi să împarţi cu alţii povara bolii. Comunicarea gândurilor și a sentimentelor îţi poate aduce un sprijin emoțional semnificativ,” arată ChatGPT. Într-adevăr, un studiu efectuat recent confirmă faptul că singurătatea este una dintre cele mai frecvente probleme pe care le poţi avea dacă un membru al familiei tale este bolnav. Celelalte şase semne că ai nevoie de ajutor şi de comunicare sunt: apariţia problemelor de concentrare, a gândurilor depresive, oboseala, diferite temeri, creşterea iritabilităţii, scăderea rezistenţei la efort fizic sau mintal.

Photo by Roman Kraft on Unsplash

Păstrează-ţi echilibrul emoţional!

“Este important să îți păstrezi echilibrul emoțional în această perioadă dificilă. Asigură-te că găsești timp pentru tine, pentru a te relaxa și pentru a face lucruri care te fac fericit, chiar dacă ai grijă şi de ruda ta bolnavă,” răspunde ChatGPT. Conform unui articol publicat în Medical News Today, activităţile de îngrijire a unui om drag bolnav pot fi extrem de solicitante. Dacă un membru al familiei tale este bolnav este posibil să nu mai ai timp sau energie pentru activităţile sau pasiunile tale, aşa că este recomandat să ai în vedere acest lucru şi să le prioritizezi. Asta pentru că a avea grijă de un om drag poate însemna şi:

  • lipsă de somn;
  • epuizare;
  • stres;
  • probleme la locul de muncă;
  • mai puțin timp pentru familia ta;
  • o creştere a numărului de conflicte în familie;
  • mai puțin timp pentru hobby-uri.

Caută resurse externe!

“Nu ezita să ceri ajutorul altor persoane sau grupuri. Poți apela la organizații caritabile, la grupuri de sprijin sau la profesioniști în consiliere psihologică,” arată ChatGPT. Studiul citat anterior arată că riscul apariţiei de simptome ale depresiei este mai mare la persoanele care au în îngrijire un membru al familiei. Mai mult, conform autoevaluării, şi starea de sănătate a acestora este una mai precară. “Pentru ca aceste persoane să facă provocărilor și să se adapteze mai uşor la procesul de îngrijire, sănătatea lor, în special sănătatea mintală, ar trebui să primească mai multă atenție și recunoaștere,” susţin autorii studiului.

Conform depreHUB, adică primului hub antidepresie din România, persoanele care au atacuri de panică, anxietate ori depresie pot apela acum gratuit TelVerde 0800.0800.20, disponibil non-stop. Numărul de telefon are acoperire în toată ţara şi face legătura cu 50 de absolvenţi şi studenţi ai facultăţilor de psihologie care au fost instruiţi să acorde suport primar în situaţii de criză.

Găsește noi modalități de relaxare!

“Exercițiile de respirație, meditația, yoga și alte tehnici de relaxare te pot ajuta la să reduci nivelul de stres și anxietate,” arată ChatGPT. O modalitate simplă şi accesibilă inclusiv începătorilor este aceea de a viziona sau a asculta videoclipurile de meditaţie ghidată disponibile pe YouTube. Psihologul Anca Matei a creat un astfel de exerciţiu, numit Meditaţia Inimii, despre care spune că “îţi hrăneşte corpul, îţi linişteşte mintea şi îţi bucură inima.” Meditaţia Inimii este disponibilă AICI, iar o variantă similară, ideală pentru vorbitorii de limbă engleză este disponibilă AICI.

Creează-ţi un program!

“Încercă să menții o rutină zilnică cât mai mult timp posibil. O rutină stabilă îţi poate da un sentiment de siguranță și control în situații dificile,” scrie ChatGPT. Conform WebMD, menţinerea unui program zilnic este utilă în mod special atunci când apare depresia, lucru important dacă un membru al familiei tale este bolnav. Mai mult, este posibil să ai nevoie chiar de un program săptămânal, pe care îl poţi crea special pentru activităţile la care participi mai rar, cum ar fi cumpărăturile sau exercițiile fizice. Menţinerea unui program are nenumărate beneficii: scăderea nivelului de stres, îmbunătăţirea calităţii somnului şi a stării generale de sănătate, creşterea nivelului de mulţumire şi fericire.

Nu uita că informaţia înseamnă putere!

“Informează-te cât mai mult despre boala cu care se confruntă membrul familiei tale. Informaţiile corecte despre boală și despre opțiunile de tratament pot aduce o anumită stare de liniște și de încredere în procesul de îngrijire,” arată ChatGPT. Informațiile despre sănătate sunt extrem de utile, pentru că acestea ajută pacienţii şi familiile lor să ia cele mai bune decizii. Cu toate acestea, UCSF Medical Center arată că aceste informaţii se pot dovedi confuze sau copleșitoare, mai ales dacă nu provin din surse de încredere. Dacă un membru al familiei tale este bolnav, trebuie să evaluezi calitatea informaţiilor şi să mergi pe surse de încredere, adică să urmezi sfaturile medicilor, farmaciştilor şi personalului medical.

Tratează-te cu răbdare şi iubire!

“În astfel de situații, este normal să simți o multitudine de emoții, inclusiv tristețe, furie sau frustrare. Nu te critica pentru ceea ce simți. Fii răbdător cu tine însuți și permite-ți să treci prin procesul de adaptare la noile circumstanțe,” scrie ChatGPT. Dacă un membru al familiei tale este bolnav, negarea sentimentelor proprii nu ar trebui să fie o opţiune pentru tine. Conform Caregiver, “dacă nu te ocupi de toate emoțiile tale, acestea vor fi ca un copil de doi ani care cerşeşte atenție: vor continua să te tragă de mânecă până când te vei opri și le vei recunoaşte.” Faptul că nu acorzi atenție sentimentelor tale poate duce la apariţia tulburărilor de somn, la înrăutăţirea anumitor probleme de sănătate, dar şi de adaptare, la abuz de substanțe şi la multe alte probleme.

Aminteşte-ţi că meriţi răbdare şi iubire şi învaţă să fii prima persoană care îşi acordă aceste două lucruri. În plus, acceptă că eşti om şi că e normal să apară gânduri şi sentimente de:

  • confuzie;
  • furie;
  • anxietate;
  • plictiseală;
  • tristeţe sau depresie;
  • dezgust;
  • frică;
  • ruşine;
  • frustrare;
  • vinovăţie;
  • plâns;
  • nerăbdare;
  • gelozie;
  • singurătate;
  • pierdere;
  • resentimente;
  • oboseală mintală.

Adresează-te unui profesionist!

“Dacă situația devine copleșitoare și simți că nu poți face față de unul singur, nu ezita să cauți ajutorul unui specialist în sănătate mintală sau al unui terapeut care te poate sprijini în aceste momente dificile,” scrie ChatGPT. Din păcate, să apelezi la psiholog, psihiatru sau psihoterapeut nu e lucru uşor în România. Conform unui studiu citat de Metropola Constanţa, 50% dintre români s-au confruntat cu o problemă psihologică anul trecut. Studiul arată că, deși 44% dintre participanţi susţin că mersul la psiholog ar putea fi remediul ideal al problemei lor, 89% dintre români au decis să nu facă acest lucru.

Depăşirea prejudecăţilor legate de apariţia problemelor mintale şi emoţionale, dar şi de tratarea specializată a acestora este extrem de importantă. Până la rezolvarea acestei hibe, însă, aminteşte-ţi că este şi mai important să faci ce e cel mai bine pentru tine.

Citeşte şi: Sabina…

Citeşte şi: Câte…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *