După ce n-a arătat cum se vând fetele la târg, în Bulgaria, Broadly (Vice) a publicat un documentar despre vrăjitoarele din România. Dincolo de balaurii cu solzii de aur sau nu, dar cu acces la Facebook și asigurare medicală, România este și tărâmul miturilor de tot felul, al basmelor cu zâne și iele și al poveștilor de groază cu moroi. Sute de vrăjitoare adevărate leagă și dezleagă tot felul de chestii. De trei ori, câte trei, cu fir roșu de ardei…

Corespondentul Broadly Milène Larsson a petrecut câteva zile magice alături de vrăjitoarele Mihaela Minca și Brățara Buzea, învățând cum se culeg florile, cum se prepară poțiunile, dar și cuvintele blestemelor și posedărilor. Puțin editate, sperăm. Lăsându-ne acasă solzii de balauri citadini, documentarul reprezintă o incursiune interesantă în lumea vrăjitoarelor, în care profanul devine sacru la fiecare pas și, adesea, sacrul devine profan.

Mă întreb, totuși, de ce vrăjitoarele moderne preferă mașinile de lux măturilor: întodeauna mi-am dorit o călătorie nebunesc despletită pe mătură, ca Margareta lui Bulgakov.

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *