Cea de-a doua ediție a festivalului Artown Festival debutează vineri, 28 iulie, de la ora 17:00, cu expoziția de grup „The sin to be seen”, la Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu Quintus.

Informaţii despre expoziţie

„Expoziția „Păcatul de a fi văzut / The Sin to Be Seen” aduce artiști prezenți la Artown Festival și nu numai într-o expoziție de grup despre lupta tensionată dintre recunoaștere și invadare, provocându-ne să ne întrebăm cum definim noi, ca societate, granițele artei stradale și modul în care aceasta își găsește drumul către sfera instituțională,” explică Livia Florea, curator al expoziţiei.

Pe scurt, „Păcatul de a fi văzut / The Sin to Be Seen” este o expoziție care explorează tensiunea artei stradale şi rolul ei, mereu între acceptare și transgresiune, în sfera de artă publică și în cea privată. Acest rol are capacitatea de a ajuta vizitatorul să călătorească în 4 dimensiuni diferite.

Dimensiunile artei, dimensiunile expoziţiei

Păcatul / The Sin a început înainte de Pompeii și reprezintă impulsul străvechi, o nevoie viscerală de a marca, de a semnifica, de a exista. Instinctul brut, primordial, ne marchează existența și evoluția într-o expresie artistică perturbatoare, dar fundamentală. Se pune sub semnul întrebării dacă acest act „păcătos”, transmutat într-un tabu societal, ar putea fi în schimb folclor urban.

Lupta / The Fight se adâncește în ciocnirea dintre nevoia de a transmite un mesaj și forțele care îl suprimă. Este o luptă între nevoia artiștilor de validare și o societate care se luptă să înțeleagă. Problematizează noțiunea condamnării instinctului și ce înseamnă de fapt spațiul artistic legitim.

Acceptarea / The Acceptance vorbește despre momentul în care are loc schimbarea, pe măsură ce societatea începe să accepte valoarea și importanța artei stradale. Cu toate acestea, această acceptare provoacă o contemplare suplimentară – tranziția artei stradale în galerii și muzee îi diluează esența? De ce suntem aici? Ce schimbă această expoziție de grup cu artiști stradali în cadru muzeal? Acesta este momentul în care arta stradală devine Homo Sacer, figură-limită pe care Agamben o definește ca acea stare care nu poate fi inclusă în întregul căruia îi aparține și nu poate aparține întregului în care dintotdeauna e deja inclusă.

Văzut / Seen încheie explorarea binarului dintre „păcat” și „văzut” și urmărirea firului roșu dintre acesta, încurajând introspecția. „Ceea ce iese la lumină în acestă figură-limită este criza radicală a oricărei posibilități de a distinge cu claritate între apartenență și includere, între ceea ce e afară și ceea ce e înăuntru.” (Agamben, 1995)

Participarea la expoziţie

Evenimentul se desfășoară în spațiul public, astfel că intrarea este liberă pentru toţi vizitatorii.

Despre Artown Festival

Artown Festival a ajuns deja la doua ediție și este un manifest urban și social pentru o lume mai colorată, mai plină de viață în orașul Ploiești. Organizatorii şi-au propus să utilizeze arta drept declarație publică. Astfel, aceştia îşi doresc să ajute la conștientizarea problemelor sociale din România.

Conform organizatorilor Artown Festival, intervențiile urbane sunt menite să stârnească dialoguri pentru comunitate și monologuri pentru privitori, în același timp, fiind o invitație deschisă spre schimbare. Ele reflectă vocea și exprimă valorile societății noastre, în timp ce transformă un oraș.

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *