Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Yale au realizat un studiu menit să răspundă acestei întrebări: de ce răcim mai des în sezonul rece? Știm cu toții că venirea toamnei corespunde unui număr crescut de viroze, dar este important să stabilim precis dacă frigul influenţează felul în care răcim.
Specialiştii Omnia Medical Center arată că acest studiu pornește de la premiza că la nivelul epiteliului cailor respiratorii, după expunerea la aer rece ambiant, apare o scădere a rapidităţii şi intensităţii răspunsului de apărare al acestor celule faţă de virusul răcelii comune. „Plecând de la faptul cunoscut de către cercetători, anume că virusul responsbil pentru răceala comună se multiplică mai bine la temperaturi mai reci, în jurul a 33 de grade Celsius, faţă de 37 de grade Celsius, temperatura normală a corpului, aceştia au încercat să afle motivul pentru care replicarea virusului se face mai bine la temperaturi scăzute”, explică aceștia.
Cercetările au fost efectuate folosind celule epiteliale din căile aeriene ale şoarecilor, având ca scop aflarea motivului pentru care replicarea rhinovirusului (virusul răcelii comune) este mai intensă la temperaturi scăzute. S-a constatat că, prin expunerea la temperaturi mai scăzute decât cele de 37 grade C, apare la nivelul celulelor epiteliale o întârziere în recunoaşterea particulei virale şi în declanşarea unui răspuns de apărare împotriva virusului din partea sistemului imunitar, ceea ce permite multiplicarea virusului la nivelul epiteliului respirator şi favorizează apariţia simptomelor de răceală.