Un sondaj recent realizat de farmacia Spring Farma, în cadrul unui proiect care şi-a propus educarea publicului în ceea ce priveşte siguranța automedicației, arată cât de frecvent ne asumăm riscuri medicale fără să conștientizăm pe deplin consecințele. Peste 3.600 de români au fost de acord să participe la studiu, iar datele descriu ceea ce mulți dintre noi facem deja, aproape fără să ne dăm seama: administrăm tratamente „după ureche”, combinăm medicamente fără să cunoaștem riscurile și ignorăm prospectele.

Citeşte prima parte a studiului AICI.

Românii caută review-uri online pentru orice produs, dar ignoră prospectul și data de expirare

10% dintre respondenți recunosc că folosesc medicamente expirate, în ciuda riscurilor evidente. De asemenea, 11% dintre aceștia au luat un medicament fără să verifice înainte data de expirare. Doar unul din zece respondenți citește integral prospectul unui medicament înainte de administrare, iar 12% au cumpărat medicamente online bazându-se exclusiv pe recomandări de pe internet despre eficiența lor.

Decizia privind dozele uitate nu ar trebui lăsată la întâmplare. Modul în care reacționezi în astfel de situații poate influența eficiența tratamentului sau poate genera riscuri. Farmacistul poate recomanda soluția potrivită în funcție de medicament și situația pacientului” explică farmacistul Andreea Ivan.

Jumătate dintre români sar peste dozele uitate

Întrebați cum reacționează dacă uită o doză, respondenții au răspuns:

  • 50% sar peste doză
  • 30% o iau imediat ce își amintesc
  • 9% o iau din nou, nesiguri dacă au luat-o deja
  • 17% decid singuri, în funcție de medicament, dacă recuperează doza uitată sau nu.

Această abordare ad-hoc poate duce fie la subdozaj (boala nu este tratată corespunzător), fie la supradozaj accidental (dacă iau doze prea apropiate ca timp).

Aproape un sfert dintre români aleg singuri cum încep un tratament, fără sfat medical

La prima vedere, românii par atenți când vine vorba de un tratament nou: 3 din 4 respondenți întreabă medicul sau farmacistul dacă medicamentele sunt compatibile cu cele pe care le iau deja – un obicei corect și încurajator.

Însă nu toți urmează acest exemplu: 12% își caută singuri răspunsuri pe internet, 6% consideră că un produs „natural” e automat sigur, iar 4% se bazează pe ce au mai luat în trecut, fără să mai verifice dacă acel tratament este încă potrivit.

La fel de important e și cât timp urmează tratamentul. Deși aproape 90% respectă indicațiile până la capăt, restul decid singuri: 5% se opresc în funcție de simptome, iar 3% renunță complet când „se simt mai bine”. În cazul antibioticelor, aceste decizii spontane pot duce la complicații serioase, inclusiv rezistență bacteriană.

Greșeli frecvente în administrarea tratamentelor

  • 28% pasează comprimatele ca să le înghită mai ușor, gest care poate afecta absorbția sau eficiența tratamentului.

  • 8% iau medicamente pe stomacul gol, chiar și atunci când prospectul indică altceva – o greșeală care poate duce la iritații gastrice sau la scăderea eficienței tratamentului.

  • 5% combină tratamente pentru tiroidă cu cafea, o asociere care reduce absorbția substanței active.

Modul în care administrăm medicamentele influențează semnificativ eficiența tratamentului. Detalii aparent minore, cum ar fi respectarea indicațiilor legate de momentul administrării sau evitarea combinării medicamentelor cu anumite alimente și băuturi, sunt la fel de importante ca alegerea medicamentului în sine.

Citeşte prima parte a studiului AICI.

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *