Blugii sau blue jeans sunt acei pantaloni croiţi dintr-un material de bumbac gros și durabil, pe numele lui denim. Inventați în America în secolul al XIX-lea, blugii au fost iniţial obiecte vestimentare folositoare mai ales minerilor și muncitorilor din fabrici, care i-au apreciat pentru rezistenţa lor. În ciuda începutului lor mai degrabă umil, aceşti pantaloni au devenit de-a lungul timpului cele mai celebre, mai uşor de purtat şi mai universale obiecte vestimentare de pretutindeni. Cu toate acestea, există încă multe persoane care nu ştiu cum să-şi aleagă corect blugii.

Istoria fascinantă a denimului

Conform revistei My French Country Home, cuvântul „denim” se trage de la orașul francez Nîmes, acolo unde era folosită o țesătură denumită „serge de Nîmes”, adică „stofă din orașul Nîmes”. De asemenea, Wikipedia arată că „blue jeans” provine din expresia franceză „bleu de Gênes” sau albastru de Genova. În inima Europei anilor 1840, acest material rezistent numit ulterior denim a fost descoperit de negustorul Loeb Strauss, care şi-a schimbat mai apoi numele în Levi Strauss. Acesta a emigrat în Statele Unite ale Americii şi s-a stabilit la New York, unde fratele său vitreg făcea deja afaceri cu țesături și haine.

Istoria blugilor este deci strâns legată de istoria fraţilor Strauss, iar Levi a folosit aceşti pantaloni simpli pentru a-şi consolida afacere. În câţiva ani, el a început să vândă blugi în California. Inițial, aceşti pantaloni simpli au fost considerați îmbrăcăminte potrivită doar pentru muncă, blue jeans-ii fiind purtați doar în medii industriale. Mult mai târziu, în America anilor 1950, blugii au început să fie purtați de adolescenți și tineri ca parte a stilului vestimentar rebel. În anii ’60-’70, blugii au devenit un simbol al mișcării hippie şi al libertăţii, frumuseţii şi puterii de a fi diferit. Astăzi, blugii sunt un element de bază al garderobei oricui, fiind disponibili într-o varietate mare de stiluri şi de culori.

Cum ar trebui să alegi blugii

Există blugi skinny, drepţi, evazaţi, boyfriend, mom jeans şi nu numai. De asemenea, de şi au în denumirea lor cuvântul blue (n.r. albastru), blugii sunt acum disponibili într-o gamă largă de culori, de la denimul clasic albastru şi până la nuanțe vii sau mai închise. Aceşti pantaloni simpli nu mai sunt acum rezervaţi doar muncitorilor, căci ei pot fi purtați în multe situații, de la casual la business casual. În funcție de modul în care sunt combinați cu alte articole de îmbrăcăminte și accesorii, blugii pot fi purtaţi acum şi seara, la întâlniri romantice, la plimbări cu prietenii şi chiar şi la anumite evenimente. Cum ar trebui, însă, să alegem perechea perfectă de blugi?

Primul sfat şi cel mai important sfat este să te asiguri că alegi mărimea potrivită. Înainte de a cumpăra o nouă pereche de blugi, măsoară-ți talia și șoldurile și consultă tabelul de mărimi al brandului respectiv, mai ales dacă vrei să cumperi online. În general, este recomandat să probezi blugii înainte de a-i cumpăra, deoarece dimensiunile pot varia mult între branduri.

În funcție de forma corpului, anumite stiluri de blugi pot fi mai potrivite pentru tine decât altele. De aceea, cel de-al doilea sfat este unul referitor la alegerea modelului în acord cu forma corpului:

  • Dacă ai un corp în formă de pară, blugii cu talie înaltă și evazați în partea de jos pot echilibra proporțiile, fiind ideali pentru tine.
  • Dacă ai un corp în formă de clepsidră, blugii skinny sau cei cu talie medie pot evidenția forma taliei tale şi îţi vor pune în evidenţă silueta.
  • Dacă ai un corp în formă de măr, blugii cu talie joasă și evazați în partea de jos pot crea iluzia unei siluete mai definite, fiind ideali pentru tine.
  • Pentru un corp în formă de dreptunghi, blugii cu buzunare laterale sau cu detaliile la nivelul taliei pot crea impresia unei talii mai definită.

Ultimul sfat este cel mai important atunci când vorbim despre postură, siluetă şi încrederea în tine însăţi: alege blugii pe care îți face plăcere să-i porți și în care te simți confortabil.

Aniversarea Levi’s

Modelul 501 de la Levi’s a apărut în anul 1873 ca un brevet pentru niturile de cupru pentru pantalonii de lucru. În ultimii 150 de ani, acest model a dat însă naştere celei mai emblematice piese vestimentare create vreodată: blugii. Anul 2023 este dedicat sărbătoririi acestui parcurs ilustru al modelului Levi’s 501. Un prim pas este reprezentat de introducerea în acest sezon a modelelor 501 ’54 pentru bărbați și 501’81 pentru femei. Istoria, dar şi noile modele, sunt disponibile pe www.levis.com.

*Articolul nostru este unul original şi nu reprezintă o colaborare sau o opinie a brandului Levi’s.

Citeşte şi: Cum să…

Citeşte şi: 3 piese…

Fashion & Accessories

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *