Austria se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, spațiul din UE în care nu mai sunt necesare controalele de la frontieră. Conform Euronews, Olanda a susținut în cele din urmă aderarea României, dar s-a opus celei a Bulgariei. Cu toate acestea, anumiţi analişti şi politicieni europeni afirmă că abordarea Olandei ar putea fi, de fapt, un tertip, întrucât aderarea României şi Bulgariei era posibilă doar împreună. Spre deosebire de cele două ţări, Croația a primit sprijin unanim și va adera la spațiul Schengen începând cu ianuarie 2023.

Reuters menţionează faptul că premierul Nicolae Ciucă a declarat recent că România a avut o așteptare legitimă de a adera la spațiul Schengen. Prim-ministrul României a criticat afirmațiile austriece potrivit cărora ţara noastră ar fi o poartă de acces pentru migranții ilegali şi a afirmat că acestea ar fi “nejustificate.” Preşedintele Klaus Iohannis a mers chiar mai departe şi a afirmat că “atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei (…) riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.”

Dincolo de părerile oficiale, românii s-au declarat umiliţi de atitudinea Austriei şi hotărâţi să protesteze. În timp ce unii menţionează că “Austria îi face jocul lui Putin,” alţii par hotărâţi să boicoteze împotriva companiilor, produselor şi serviciilor austriece.

Cum reacţionează românii la ştire

Contul de Facebook al Ambasadei Austriei la Bucureşti a fost asaltat de comentariile românilor care au comentat decizia Austriei, au trimis meme, au făcut glume sau au anunţat că vor apela la anumite măsuri. “Am studiat presa cu atenţie maximă ca să înţeleg câţ din migranţii pe care i-a depistat Austria au ajuns acolo din cauză că România nu îşi securizează frontierele şi, în ciuda faptului că iniţial nu am avut deloc încredere în autorităţile române, motivele invocate nu mă conving absolut deloc. Ba chiar dimpotrivă. Prin urmare, am făcut o socoteală: 2000 E pe an benzină la OMV + 2000 E vacanţă la ski în Austria… Pentru ambele o să caut alternative,” se arată într-unul dintre cele mai apreciate comentarii.

La fel ca preşedintele ţării, foarte mulţi români leagă faptul că Austria se opune aderării României la Schengen de contextul geopolitic actual şi de invazia din Ucraina. “Prin blocarea intrării României în Schengen, politicienii austrieci demonstrează că sunt marionete ale Rusiei lui Putin. Aceasta să fie moștenirea Austriei în istorie?” se întreabă retoric un user al reţelei de socializare. “Având în vedere că v-ați opus sancțiunilor împotriva Rusiei și acum vă opuneți intrării României în Schengen (deși îndeplinim condițiile) rezultă că faceți un joc anti UE, adică exact jocul Rusiei,” spune un altul.

“Salut! S-a terminat orice prietenie între noi. Sper ca statul ăsta să se trezească şi să vă alunge de pe aici…cu OMV, Raiffeisen, Omniasig, BCR, ăia de tot taie pădurile. Nu uităm, nu iertăm,” scrie o româncă care se alătură unui grup mai larg ce îndeamnă la boicotarea companiilor austriece.

Spre ce companii şi produse s-ar putea îndrepta protestul

Foarte mulţi români se declară nemulţumiţi de decizia Austriei de a împiedica accesul României la Schengen şi precizează că vor renunţa la a petrece vacanţele de iarnă în această ţară, dar şi la achiziţionarea de produse sau servicii vândute de companii austriece. Printre companiile pe care românii au anunţat că le vor boicota se numără OMV Petrom, Raiffeisen, Omniasig, BCR, Immofinanz, Vienna Insurance Group, Red Bull, Julius Meinl, Pfanner, Stroh, Swarowski, Holzindustrie Schweighofer, Strabag, Porr Construct, Uniqua Insurance, Fischer, Schwarzmuller, Ster Tractor, XXXlutz, Agrana şi Billa.

Conform România TV, afaceristul Dragoș Petrescu a explicat cât de importante sunt legăturile comerciale dintre ţara noastră şi Austria. “Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce: în jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro; schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde; investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac,” a precizat omul de afaceri.

Râmâne de văzut dacă postările şi comentariile de pe Facebook şi alte reţele de socializare se vor concretiza în acţiuni decisive sau dacă românii vor alege să accepte în tăcere decizia. Momentan, un lucru e cert: din cauza acestei decizii, România nu va intra momentan în Schengen.

Citeşte şi: 3 lucruri…

Citeşte şi: Ce ar…

News

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *