Cu greu am putea lega astăzi istoria României de cea a şampaniei, chiar dacă aceasta nu mai poate fi numită chiar “şampanie”, ci se numeşte acum “vin spumant.” Cu toate astea, ar fi nimerit să ne amintim că au existat şi ani fericiţi, strălucitori şi udaţi de şampanie în statele româneşti şi mai ales în România Mare. De aceea, la data de 15 octombrie 2022, am sărbătorit cu vin spumant 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria pe tronul României Mari, dar şi 130 de ani de la înființarea Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892.
Istoria şampaniei în România este puternic legată de cea a Casei Regale. Regele Carol I a fost cel care a împins atât Sinaia, cât şi localităţile învecinate printre care se numără şi Azuga, la industralizare, modernizare şi progres autentic. Şampania produsă în Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 a stat la masa regilor şi stă şi astăzi alături de bucatele servite de Casa Regală. Poate mai important de atât este faptul că spumantul Rhein a fost servit inclusiv la dineul care a urmat ceremoniei de ȋncoronare de la Alba-Iulia, din 15 octombrie 1922.
De aceea am vizitat şi noi Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892 şi am sărbătorit Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria cu spumant Rhein şi cu un meniu inspirat de cel servit acum 100 de ani, la încoronare. Cum orice călătorie bună începe în trecut şi continuă spre viitor, vom începe şi noi tot de acolo povestea acesteia.
14 noiembrie 1918
“Transilvania, Bucovina pînă şi Basarabia! România Mare!,” scria Regina Maria în jurnalul său, care a fost publicat ulterior sub numele de “Povestea vieţii mele”. “Parcă îmi venea amețeală cînd îmi dădeam seama de mărinimia soartei. Nu e vorbă, pornise poporul nostru în război cu cîntecul pe buze, fiindcă se ducea să lupte pentru visul lui de veacuri, însă între timp se iviseră clipe atît de negre, încît azi aproape mă temeam să privesc lumina zilei. Mai era un lucru: izbînda noastră însemna prăbuşire şi nenorocire pentru atîția alţii, încît cu firea mea nu puteam decât să mă înfior la acest gînd.
„Trebuise să se dărîme atîtea state ca să se înfăptuiască Unirea noastră şi aveam destulă conştiinţă ca să mă înspăimînt de hotărîrile soartei. S-ar fi putut tot atît de bine să fim noi cei învinşi, căci nu plecaseră şi toate celelalte neamuri în luptă cu încredințarea că era sfîntă cauza lor? Şi chiar dacă s-ar fi înşelat guvernele, regii şi prezidenții, oşteanul pornise cu bună-credință, gata să-şi jertfească viața pentru ceea ce învăţase să creadă că e datoria lui pentru patrie,” continua Regina.
Jumătatea de lună mai târziu, la 1 Decembrie 1918, Regele Ferdinand şi Regina Maria ajungeau în Bucureşti după doi ani de război şi nefericire, pentru a sărbători victorioşi Unirea şi frumuseţea României Mari.
15 octombrie 1922
La data de 15 octombrie 1922, Regele şi Regina au sărbătorit realizarea visului de Unire al românilor prin evenimentul Încoronării Suveranilor României Mari. Dacă în urmă cu patru ani Regina Maria descria frământările trecutului şi rolul pe care l-au jucat jertfa şi soarta în împlinirea visului de Unire, acum lucrurile stăteau cu totul altfel. “Kaizerul, cînd era îmbătat de izbîndă, strigase cu glas tare că regele Ferdinand va fi ultimul Hohenzollern care va şedea pe tronul României. Regele Ferdinand nu spusese nimic, însă liniştit şi smerit îşi urmase calca spinoasă. Azi Wilhelm şi fiul său au rămas fără ţară, iar regele Ferdinand, modest şi leal, e slăvit ca dezrobitor şi e primul rege al tuturor românilor.”
“Cum să nu-mi plec fruntea în faţa minunii celor întâmplate?,” scria Regina Maria în 1918. În 1922, Regina era încoronată la Alba-Iulia, purtând pe cap o coroană de aur “pe de-a întregul medievală”, inspirată de cea purtată de Miliţa Despina în vechime. Regele Ferdinand, în schimb, s-a încoronat purtând coroana de oţel a lui Carol I, creată din “unul din tunurile cucerite de la Plevna”. Dacă ceremonia Încoronării a fost una încărcată de emoţie şi de simbolistică, acele zile fericite au inclus şi meniuri delicioase şi nesfârşite râuri de şampanie românească.
“În România Mare, visul împlinit al neamului românesc, şampania curge în valuri, mai toată lumea vrea să uite necazurile războiului şi să să privească viitorul în pocnetul dopurilor şi în bâzâitul bulelor care anunță timpuri mai bune,” scrie istoricul Dorin Stănescu în volumul “Şampania Regilor”.
15 octombrie 2022
Pentru a sărbători cum se cuvine 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, dar şi 130 de ani de la înființarea Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892, la 15 octombrie am pornit şi noi către Azuga, la invitaţia Alexandrion Group. Aici, am vizitat Pivnițele Rhein & CIE Azuga 1892, am aflat cum se produce “şampania regilor,” cel mai cunoscut spumant din România, şi ne-am bucurat de un meniu delicios, inspirat de cel servit în ziua Încoronării. “Pentru Pivnițele Rhein, ceremonia încoronării a fost un episod memorabil, viu şi astăzi în mentalul colectiv al locuitorilor din Azuga,” scrie Dorin Stănescu. Într-adevăr, am văzut şi am simţit şi noi această amintire.
Dacă meniul de acum 100 de ani a inclus „Caviar, Œufs brouillés forestière; Esturgeon du Danube à la Parisienne sauce Rémoulade; Filet de Boeuf Dauphine; Aspic de foie gras en Belle Vue; Salade de Saison; Parfait Praliné, Gaufrettes, Corbeille de Fruits; Truffes de Chocolat; Bonbons Café Fruits fins; Drăgăşani Vieux, Dealu Mare 1907, Champagne Capşa Brut; Rhein Extra; Liqueurs Cointreau”, şi noi ne-am bucurat de o variantă similară, reînterpretată. Desigur, având în vedere că evenimentul a fost organizat de Alexandrion Group, nu a lipsit nici “şampania regilor”, adică celebrul spumant Rhein Extra Imperial Brut, produs printr-o metodă tradiţională.
“Am păstrat rețeta tradițională care a asigurat succesul spumantului, dar investim permanent în modernizarea acestei locații, a liniei de producție, pentru a menţine calitatea la cele mai înalte standarde,” a precizat Dr. Nawaf Salameh, Preşedintele Fondator al Grupului Alexandrion.
O privire spre trecut, un gând pentru viitor
Am sărbătorit 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, dar şi 130 de ani de la înființarea Pivnițelor Rhein & CIE Azuga 1892 în cadrul unui eveniment organizat cu multă atenţie şi din tot sufletul. Acest lucru s-a văzut la fiecare pas, în alegerea cuvintelor, a meniului şi a muzicii, dar şi în scrisoarea primită la plecare. Prezentarea volumului “Şampania Regilor”, de Dorin Stănescu, ne-a ajutat să privim cu atenţie şi cu bucurie în trecut, printre bulele de spumant. Mai mult, cuvintele din scrisoare ne ajută să creăm o punte între bucuriile trecutului şi posibilităţile viitorului. Redau mai jos câteva dintre ele:
“Prin acest eveniment ne-am dorit să dezvăluim povestea fascinantă a acestui loc încărcat de istorie, construit în inima munţilor, într-o zonă de o frumusețe idilică și să aducem un omagiu fondatorilor. Un loc binecuvântat şi protejat de divinitate, care a rezistat tuturor vicisitudinilor prin care țara noastră a trecut în ultimele două secole. Un loc drag sufletului meu, pe care sper ca l-ați îndrăgit şi dumneavoastră,” scrie Dr. Nawaf Salameh, Preşedintele Fondator al Grupului Alexandrion. La plecare mi-am cumpărat prima ie, cu oarecare nostalgie a trecutului, dar gândul îndreptat spre viitor a fost acela de a mă întoarce curând la Azuga.
Am scris despre călătoria la Azuga pentru a vă inspira şi pe voi să priviţi atât trecutul, cât şi viitorul aşa cum trebuie, adică prin bule de spumant. Este, cred eu, cel mai bun antidot la încercarea propagandei comuniste de a șterge din memoria oamenilor imaginea Casei Regale a României, şi a unora dintre cele mai fericite clipe din istoria României.
Citeşte şi: History…
Citeşte şi: Centenar…