Gala Oscar 2022: Lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 23 de categorii de premii care au fost decernate duminică seară.
Cea de-a 94-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc la Dolby Theatre din Los Angeles. Evenimentul a fost prezentat de actriţele Regina Hall, Amy Schumer şi Wanda Sykes.
Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de cei aproximativ 9.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS).
Gala a fost transmisă în direct în Statele Unite de postul de televiziune ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.
Lista completă a premiilor decernate la Gala Oscar 2022:
Cel mai bun film: „CODA”
Cea mai bună regie: Jane Campion („The Power of the Dog”)
Cel mai bun actor în rol principal: Will Smith („King Richard”)
Cea mai bună actriţă în rol principal: Jessica Chastain („The Eyes of Tammy Faye”)
Cel mai bun actor în rol secundar: Troy Kotsur („CODA”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ariana DeBose („West Side Story”)
Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Drive My Car” (Japonia)
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Encanto”
Cea mai bună scenografie: „Dune”
Cel mai bun scenariu adaptat: „CODA”
Cel mai bun scenariu original: „Belfast”
Cea mai bună imagine: „Dune”
Cel mai bun montaj: „Dune”
Cea mai bună coloană sonoră: „Dune”
Cel mai bun cântec original: „No Time to Die” (interpretat de Billie Eilish pentru filmul „No Time to Die”)
Cel mai bun sunet: „Dune”
Cele mai bune efecte vizuale: „Dune”
Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „The Eyes of Tammy Faye”
Cele mai bune costume: „Cruella”
Cel mai bun scurtmetraj animat: „The Windshield Wiper”
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „The Long Goodbye”
Cel mai bun lungmetraj documentar: „Summer of Soul (…or, when the revolution could not be televised)”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The Queen of Basketball”
Premii onorifice: Samuel L. Jackson, Elain May, Liv Ullmann
Premiul umanitar Jean Hersholt: Danny Glover.
„CODA” şi ”Dune”, marii câştigători. Incidentul cu Will Smith domină discuţiile din social media
„CODA” a scris istorie duminică seară la cea de-a 94-a gală a premiilor decernate de Academia de film americană, după ce a devenit primul lungmetraj produs de o platformă de streaming care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, informează site-ul revistei Variety, citat de Agerpres.
Această victorie reprezintă o ilustrare perfectă a schimbării majore care s-a produs în ultimii ani în industria de la Hollywood, o schimbare a felului în care filmele sunt produse şi distribuite şi care au fost accelerată de pandemia de COVID-19.
Într-o perioadă în care industria cinematografică se află sub presiune pentru a-şi lărgi adresabilitatea şi pentru a prezenta mai multe poveşti despre persoane de culoare şi persoane din minorităţi subreprezentate, victoria repurtată de filmul „CODA” reprezintă din multe puncte de vedere o veritabilă depăşire a barierelor. Acest film, care spune povestea adolescentei Ruby, singurul membru fără deficienţe auditive dintr-o familie afectată de surditate, a fost lăudat pentru descrierea plină de sensibilitate pe care a făcut-o comunităţii persoanelor cu dizabilităţi şi pentru folosirea unor actori surzi.
Lungmetrajul „CODA” s-a impus la toate cele trei categorii la care a fost nominalizat: „cel mai bun film”, „cel mai bun actor în rol secundar” (Troy Kotsur) şi „cel mai bun scenariu adaptat” (Sian Heder, care este şi regizoarea filmului).
Vezi și: POEZIE ŞI PARFUM: XERJOFF CASAMORATI – DOLCE AMALFI
Însă duminică seară, cele mai multe premii au fost câştigate de filmul SF „Dune”, o adaptare ambiţioasă a romanelor publicate de Frank Herbert în seria literară omonimă. „Dune” s-a impus la şase categorii tehnice: „cele mai bune efecte vizuale”, „cel mai bun sunet”, „cea mai bună coloană sonoră”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună imagine” şi „cea mai bună scenografie”.
Gala Oscar 2022 a avut numeroase premiere, care au fost intens comentate pe reţelele de socializare. Will Smith a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal datorită evoluţiei sale din filmul „King Richard”, îl care îl interpretează pe Richard Williams, tatăl şi antrenorul jucătoarelor de tenis Venus şi Serena Williams, însă show-ul de duminică seară a fost umbrit de un moment bizar, care nu fusese planificat de producătorii transmisiunii televizate. Will Smith a urcat pe scenă şi l-a pălmuit pe Chris Rock, după ce starul de comedie făcuse o glumă pe seama soţiei lui Will Smith, actriţa Jada Pinkett Smith, spunând că abia aşteaptă să o vadă într-o continuare a filmului „G.I. Jane” datorită coafurii sale. Jada Pinkett Smith apare în public cu craniul complet ras începând de anul trecut, după ce a anunţat că suferă de alopecie, o afecţiune care cauzează căderea părului.
„Ţine numele soţiei mele departe de gura ta spurcată!”, a strigat Will Smith spre Chris Rock. După ce a câştigat premiul Oscar, Will Smith a prezentat scuze publice Academiei de film americane şi colegilor săi de breaslă nominalizaţi la categoria „cel mai bun actor”.
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat de Ariana DeBose, interpreta personajului Anita din musicalul „West Side Story”. Este rolul care i-a adus actriţei Rita Morena premiul Oscar la aceeaşi categorie în versiunea cinematografică din 1961 a acestui musical popular. Ariana DeBose a scris la rândul ei istorie duminică seară, devenind prima actriţă afro-latino şi queer care a câştigat un premiu Oscar.
Gala Oscar 2022: moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina
Ediţia din 2021 a obţinut cea mai scăzută cotă de audienţă din istoria galei Oscar, atrăgând în faţa micilor ecrane doar 10,4 milioane de telespectatori americani, după ce a fost organizată în prezenţa unui număr restrâns de participanţi şi de prezentatori, înainte ca vaccinurile anti-COVID-19 să devină disponibile pe scară largă. Ediţia din acest an a revenit la Dolby Theatre din Los Angeles şi a mizat pe prezenţa vedetelor de la Hollywood. Încercând să revitalizeze evenimentul, producătorul Will Packer a ales ca opt premii tehnice să fie decernate înainte de debutul transmisiunii televizate. Discursurile de mulţumire rostite de câştigătorii acelor categorii au fost prezentate într-o formă editată în timpul ceremoniei propriu-zise, însă decizia a stârnit controverse. Dacă Will Packer a vrut să scurteze durata galei, atunci a eşuat: gala Oscar 2022 a avut o durată de peste trei ore şi jumătate.
Deşi atmosfera din Dolby Theatre a fost în mare parte una festivă – cu excepţia şocului provocat de incidentul cu Will Smith -, gala Oscar 2022 a inclus mai multe aluzii despre conflictele violente şi diviziunile politice din Statele Unite şi din lumea întreagă. Gala a inclus un moment de reculegere pentru Ucraina, după ce Rusia a invadat această ţară.