Expoziţia „Chipuri și cămeși” spune povestea iilor şi cămăşilor româneşti la Muzeul Național al Țăranului Român din Bucureşti. Aceasta este organizată de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Muzeul Național al Țăranului Român şi va avea loc miercuri, 30 martie 2022, de la ora 17.00, la Sala Tancred Bănăţeanu.
Despre expoziţia „Chipuri și cămeși”
Expoziţia reprezintă un demers care se supune unui dublu discurs – unul științific, realizat prin cercetarea etnografică a portului popular din Țările Maramureșului, iar celălalt, artistic, realizat prin alăturarea la semnele și însemnele cusute pe cămăși a chipurilor care spun povești din vremuri de demult. Aceste poveşti au fost surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica în peregrinările sale prin Maramureș. Chipurile alăturate cămeșilor expuse sub forma unor îngeri în zbor reprezintă legătura între cosmic și terestru, între trecut și prezent, dar, mai ales, o cale spre viitor.
Colaborarea dintre Muzeul Național al Țăranului Român şi Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
Cele două muzee nu se află la prima colaborare. În anul 2019, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a găzduit expoziția temporară ,,Așa văzut-a Zaharia – Improvizații într-o lume captivă”, organizată de Muzeul Național al Țăranului Român, în colaborare cu Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice – Catedra multimedia din Chișinău și Asociația ADOF -Chișinău, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în România.
Ce trebuie să ştii despre noua expoziţie
Expoziția „Chipuri și cămeși” va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până pe 30 aprilie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei.
Citeşte şi: Muzeul Naţional…
Citeşte şi: Noaptea Europeană…