Ştim cu toţii că vinul se face din struguri aromaţi, dar puţini sunt cei care înţeleg cum se alege corect vinul, ori de ce este atât de important ca el să fie asortat corect meselor de sărbătoare. Chiar dacă toate tipurile de vin provin din struguri, e bine să ştii că există peste 1.300 de soiuri de struguri ideali pentru vin care seamănă puţin sau deloc cu strugurii de masă. În plus, vinul are o istorie de peste 9.000 de ani, aşa că, înainte să-ţi spunem cum să alegi un vin ideal de Sărbători, trebuie să precizăm câteva amănunte importante despre această băutură.
In vino veritas
În 7.000 î.Hr., strugurii erau deja cultivaţi şi folosiţi la prepararea vinului, în China. Dovezile arheologice de acolo demonstrează, aşadar, că vinul are o istorie de peste 9.000 de ani şi că acesta este una dintre cele mai vechi băuturi cunoscute omului. Istoria vinului se leagă şi de alte mari civilizaţii, de la grecii antici, care i-au asociat cultul zeului Dyonisos, la perşi, egipteni şi romani. Aceştia din urmă au impus tradiţia vinului în Europa şi ne-au dat maxime demne de ţinut minte, ca “In vino veritas.”
“În vin se află adevărul,” iar asta ne aduce aminte că el trebuie savurat pe îndelete şi consumat cu responsabilitate. Studiile recente ne arată că un consum moderat de vin poate avea efecte benefice pentru sănătate şi stare de bine, pentru că vinul conţine antioxidanţi şi substanţe care reduc inflamaţiile. De aceea, înainte să-ţi arătăm cum să alegi un vin ideal de Sărbători, trebuie să menţionăm că există şi o cantitate ideală de vin de consumat zilnic: un pahar (150 ml) pentru femei şi două pahare (300 ml) pentru bărbaţi. Consumul de alcool în cantitate mare are, în schimb, efecte devastatoare pentru sănătate.
Tipuri de vin
În funcţie de culoare, vinurile se clasifică în: vinuri albe, vinuri roşii, rose, vinuri portocalii sau amber. Acestor tipuri li se adaugă, tradiţional, două varietăţi aparte: vinurile spumante şi vinurile pentru desert. Prima şi cea mai simplă regulă care îţi va arăta cum să alegi un vin ideal de Sărbători este una bazată pe tot pe colorit: vin alb pentru carne albă, aşa cum este peştele, puiul sau curcanul şi vin roşu pentru carne roşie – vită, porc, miel sau vânat. Există multe excepţii delicioase de la această regulă, dar ea este totuşi una de respectat, mai ales pentru începători.
În funcţie de soi, există şi alte moduri de a alege vinurile ideale pentru anumite mâncăruri. De exemplu, poţi alege un Chardonnay pentru brânzeturi fine sau maturate, peşte, pui şi fructe de mare, dar şi pentru anumite tipuri de vită şi porc sau chiar pentru ciocolată, în timp ce un Sauvignon Blanc se potriveşte mai bine cu brânzeturile cele mai fine, sosurile albe, cremoase, fructe de mare şi diferite soiuri de peşte. Alegi, în schimb, un Cabernet Sauvignon pentru brânzeturi maturate, vită, porc şi miel şi un Merlot pentru brânzeturi maturate, vită, raţă şi miel.
Cum să alegi un vin ideal de Sărbători
Dacă eşti mai aventuros şi nu te temi să încerci lucruri noi, află că poţi învăţa cum să alegi un vin ideal de Sărbători şi altfel. Dincolo de reguli şi de tradiţie, poţi opta mentru inspiraţie, aventură şi dragoste pentru călătorii. IconicDrinks.shop, magazinul online care adună în același loc portofoliul complet al liderului industriei de vinuri și spirtoase din România, Alexandrion Group, lansează o invitație într-o călătorie gustativă și olfactivă alături de 7 vinuri roșii atent selecționate din cele mai proeminente zone de producție din lume. Magazinul online poate fi accesat la orice oră, în orice zi a săptămânii, din orice locație și de pe orice dispozitiv și își asteaptă vizitatorii cu oferte atractive, dar şi cu 7 propuneri delicioase, fiecare dintr-o ţară cu tradiţie în producţia de vin:
România
Prima propunere românească este Byzantium Fetească Neagră, un vin roșu sec care întruchipează misterul epocii bizantine, având o structură robustă și complexă. Notele delicate de fructe negre de pădure și prune dulci, bine coapte sunt perfect completate de aromele fine provenite de la maturarea vinului în baricuri din stejar. Acest vin se servește alături de preparate din carne roșie, paste și brânzeturi afumate, fiind ideal pentru mesele de sărbătoare.
Ce-a de-a doua propunere din România este Colina Piatra Albă Roșu, care include o combinație de soiuri de vin: Cabernet Sauvignon, Shiraz și Cabernet Franc. De un roșu rubiniu intens cu nuanțe violete, vinul aduce o explozie de arome de fructe negre bine coapte, completate de piper roșu și mentă. Notele de stejar, nuanțele fine de vanilie și ciocolată, sunt bine integrate în structura robustă a vinului. Acest vin completează perfect preparate din carne de vită, miel sau grătar.
Europa
Bătrânul continent are o lungă tradiţie în producţia, dar şi în savurarea vinurilor atent selecţionate. În Valpolicella, Italia există o zonă viticolă cu multă istorie, denumită și Valea celor mai multe pivnițe. Bottega Amarone della Valpolicella este cel mai nobil vin roşu al acestei regiuni și unul dintre cele mai cunoscute vinuri italienești. Un vin tradițional și în același timp foarte modern, acesta este caracterizat de un buchet intens de fructe roșii, dulceață de cireșe negre și zmeură, nucșoară și ciocolată. Este un vin plin, rotund, corpulent, persistent și intens. Acesta poate fi servit alături de carne fiartă, tocănițe, fripturi și vânat, dar se potrivește bine și cu mezeluri și brânzeturi asezonate și mature.
Château de Berne din Provence, Franţa este un alt loc unde se produc vinuri de o complexitate intensă, apreciate de cei mai buni experţi. Propunerea din această zonă este Terres de Berne Rouge, un vin de excepție care combină finețe, caracter și originalitate. Are un buchet aromatic complex, în care domină violetele, condimentele, cireșele zemoase și fructele negre. Gustul este catifelat, învăluit în arome elegante de condimente și vanilie. Pentru o experiență deplină, se recomandă a fi servit la temperatura de 18°C în asociere cu carne roșie, preparată la grătar sau la cuptor, cu brânzeturi maturate și cu deserturi.
America de Sud
Exotice pentru europeni, vinurile din America de Sud sunt acum mult mai apreciate pe scena internaţională, unde au devenit rapid foarte cunoscute. Regiunea Mendoza din Argentina este cea mai cunoscuta zonă a cultivării de malbec, soiul de struguri care are nevoie de mult soare. Aici se produce Trapiche Oak Casc Malbec, un sortiment care captează perfect expresivitatea acestui soi. În compoziția lui intră doar stuguri Malbec de cea mai bună calitate, atent selectionați din podgorii situate la o altitudine de 750 – 2200 m peste nivelul mării. Elegantul sortiment are un caracter special dat de învechirea în butoaie de stejar franţuzesc. Oak Cask Malbec poate fi savurat alături de preparate pe bază de carne roșie, ciuperci sau tocănițe.
În Chile, în schimb, se produce unul dintre cele mai cunoscute vinuri din soiul carmenere, cultivat iniţial în Franţa. Vorbim despre un vin recunoscut la nivel mondial: Concha Y Toro Casillero Carmenere. Cu un caracter blând și delicat, acesta propune o combinație nuanțată de arome fructate în special prune și coacaze negre, cu accente de ciocolată amăruie, cafea și lemn de stejar rumenit. Vinul se potriveşte foarte bine alături de fripturi de vânat şi sosuri pe bază de fructe de pădure.
Noua Zeelandă
Ţara insulară din Pacificul de Sud are o climă temperat-oceanică, ideală pentru cultivarea viţei de vie. Aşadar, aici poţi descoperi Private Bin Merlot Cabernet Sauvignon de la Villa Maria, un cuvée de vin roșu aromat și corpolent din regiunea viticolă Hawke’s Bay. Buchetul lui expresiv este determinat de arome de coacăze negre, cireșe suculente și note de lemn de cedru. Vorbim despre un vin corpolent, cu o varietate echilibrată de arome. Gustul său este pus în valoare dacă este servit alături de carne la grătar, fripturi condimentate sau mâncăruri gratinate.
Dacă încă te întrebi cum să alegi un vin ideal de Sărbători, află că poţi începe fie cu regulile tradiţionale de pairing, fie cu o nouă aventură. Aceea de a descoperi vinurile printr-o serie de călătorii interesante în jurul lumii, prin podgorii faimoase din tărâmuri scăldate de soare. Indiferent ce alegi, nu uita că vinul nu se bea pur şi simplu, ci se şi savurează. Asta înseamnă că buchetul lui se miroase şi se gustă într-un pahar înalt, specific, care niciodată nu trebuie să fie prea plin.
Citeşte şi: Reţetă…
Citeşte şi: Cum să…
[…] Citeşte şi: Cum să… […]
[…] Citeşte şi: Cum să… […]