Din nefericire, am fost mai aproape de acest subiect decât marea majoritate a populației. Când România își vedea liniștită de treabă cu obișnuita-i tihnă, eu scriam articole despre noul virus, pentru câteva site-uri din Statele Unite. Acolo, îngrijorarea apăruse deja. Nu sunt medic, am o părere proastă despre alarmiști și activiști de toate felurile, iar ipohondria îmi repugnă cu desăvârșire. Însă îmi place să mă gândesc la mine însămi drept om matur, cu oarecare bun simț, capabil să citească știrile și să-și selecteze cu atenție sursele, după 10 ani de monitorizare și analiză media. De aceea am decis să scriu acest articol și să prezint 5 mituri despre coronavirus și adevărul din spatele lor.
Coronavirus este o simplă răceală – FALS
Noul coronavirus a fost denumit cumva, dar denumirea este atât de complicată încât nu prea o reține nimeni: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (pe scurt, SARS-CoV-2). Denumirea lui este importantă pentru că ea ne arată rapid cu ce tip de virus ne confruntăm. Pe românește, noul virus s-ar numi „al doilea coronavirus care provoacă sindromul respirator sever acut”.
Așadar, deși subfamilia de virusuri cunoscută sub denumirea de coronavirus provoacă și o parte din răceli, dar și alte boli, atât la oameni, cât și la animale, noul virus nu se numără printre ele. SARS-CoV-2 are mai multe simptome, care variază de la unele asemănătoare cu răceala, gripa sau chiar mai ușoare, și până la sindrom respirator sever acut. Denumirea contează, simptomele contează.
Gripa ucide mai mulți oameni decât noul coronavirus – FALS
Am auzit această afirmație și din gura unor oameni care ar fi trebuit să se abțină de la o astfel de declarație. „Acest virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal. Însă, ținând cont că avem un germene nou care nu a mai fost în circulație până acum, toată lumea este alertată și e normal să fie așa,” declara Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel pentru Digi24. Același Streinu-Cercel a susținut mai târziu comparația, precizând că gripa sezonieră a ucis deja 46 de persoane în România.
Ce nu precizeză domnul Streinu-Cercel este că gripa a ucis 46 de persoane în România atunci când SARS-CoV-2 NU se răspândise încă pe teritoriul țării noastre. Cu alte cuvinte, el compara un virus existent deja cu unul inexistent. De fapt, rata de mortalitate a gripei sezoniere este de 0,1 %, în timp ce rata actuală de mortalitate a SARS-CoV-2 este de 3,4 %, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Măsurile luate de autoritățile italiene sunt alarmiste – FALS
Italia se numără printre primele țări care a anulat cursele aeriene înspre și dinspre China, în ianuarie. Cu toate acestea, autoritățile nu au putut preveni infectarea a peste 9.172 de oameni și moartea a peste 463. Ce e drept, această țară a reușit inițial să prevină infectarea populației, după ce doi turiști chinezi au fost internați în ianuarie la Roma și autoritățile au confirmat că erau infectați. Mai târziu, însă, noi focare au apărut în nordul Italiei și epidemia a scăpat de sub control.
Este adevărat că infecția cu SARS-CoV-2 provoacă boli ușoare pentru majoritatea. Insă aceasta poate poate fi extrem de periculoasă pentru unii oameni și chiar fatală, pentru alții. Persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni medicale preexistente (precum bolile cardiovasculare, boli respiratorii cronice sau diabet) prezintă risc pentru boli severe. Fiecare dintre noi are rude și prieteni care suferă deja de o afecțiune cronică, iar pentru ei acest virus este un pericol real. De aceea trebuie să ne informăm corect și să luăm câteva măsuri de siguranță.
Vremea însorită va pune capăt epidemiei de coronavirus – INCERT
Până în acest moment, nu există date care să arate că vremea, fie ea mai caldă sau mai rece, influențează în vreun fel rata de transmitere a SARS-CoV-2. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că speră ca virusul să dispară în aprilie, pentru că acest tip de virus nu supraviețuiește, în general, vremii calde. Însă nu putem vorbi despre „acest tip de virus”, tocmai pentru că vorbim despre un virus nou.
„Deși ne putem aștepta la mici scăderi ale ratei de infecție cu SARS-CoV-2, odată ce vremea devine mai caldă și mai umedă, poate și după închiderea școlilor din regiunile temperate ale emisferei nordice, nu este corect să ne așteptăm ca aceste scăderi să fie suficiente pentru a opri epidemia,” susține Prof. Dr. Marc Lipsitch, epidemiolog. Adevărul este că nu știm cum și dacă vremea influențează sau nu rata de transmitere a acestui virus.
Ar trebui să facem provizii – FALS
Foarte multe lucruri despre noul coronavirus sunt încă necunoscute. Dar un lucru e cert: riscurile cresc dacă frecventăm locurile aglomerate. Așadar, decât să ne ducem cu toții în super și hipermarketuri, pentru cumpărături, riscând să ne îmbolnăvim și să transmitem boala, ar fi mult mai bine să încercăm să evităm aglomerația. Cumpătarea și igiena reprezintă două lucruri firești, ușor de (re)învățat și cu efecte benefice pentru noi toți. Chit că acele efecte vor fi doar economia de bani și timp.
„Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este curățarea frecventă a mâinilor cu produse pe bază de alcool sau spălarea acestora cu apă și săpun,” arată OMS. Așadar, în loc să cumpărăm mâncare, apă și săpun, ar trebui să le folosim mai des pe cele din urmă. Este important să menționăm că România se afla pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de săpun acum doi ani. Iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci, în ciuda panicii și a obsesiei nostre pentru provizii.
[…] Citește și: 5 mituri despre coronavirus… […]
[…] Citește și: 5 mituri despre… […]
[…] Citește și: 5 mituri despre… […]