Ideea de a mânca terci de ovăz nu este, probabil, cea mai apetisantă din lume. Cu toate astea, e bine să ştii că terciul este unul dintre cele mai vechi şi mai sănătoase feluri de mâncare din lume. Rudă apropiată cu tradiţionala mămăligă, terciul de ovăz este o un fel de mâncare comun în lumea anglo-saxonă, în Germania și țările nordice. Acesta este cunoscut de atât de mult timp, încât arheologii au demonstrat că era folosit în alimentaţia oamenilor din Neolitic, care locuiau acum 5.000 de ani în Europa Centrală și Scandinavia. Nu te teme însă! Noi îţi propunem 3 reţete moderne de terci de ovăz!

Terci de ovăz: reţeta de bază

Reţeta de bază de terci de ovăz este una foarte uşoară şi sănătoasă. În plus, ingredientele necesare sunt puţine şi timpul de realizare – foarte scurt. Ai nevoie doar de:

50 g fulgi de ovăz

150 ml lapte

150 ml apă

1 praf de sare

Mod de preparare

Într-o cratiţă mică, punem la fiert laptele amestecat cu apa, cu puţină sare. În momentul în care compoziţia dă în fiert, reducem focul la minim. Punem fulgii de ovăz şi amestecăm bine cu un tel, ca la mămăligă. După ce trece un sfert de oră, compoziţia ajunge la consistenţa ideală. Dacă dorim, putem adăuga acum diferite condimente sau arome: scorţişoară, vanilie sau fulgi de ciocolată. La final, putem adăuga şi miere sau sirop de arţar, înainte de a amesteca iar. Terciul este gata!

Terci cu banane şi scorţişoară

Dacă reţeta de bază ţi se pare banală, vestea bună este că ea poate fi uşor îmbunătăţită. Tot ce trebuie să faci este să adaugi fructe, condimente sau arome noi! Una dintre cele mai faine combinaţii este cea de terci de ovăz cu banane şi scorţişoară. La reţeta de bază, trebuie doar să adaugi următoarele ingrediente:

jumătate de linguriţă de scorţişoară

4 linguriţe de zahăr

3 banane

câteva căpşune şi alte fructe, pentru decor

Mod de preparare

Se prepară exact ca varianta de mai sus, cu singura excepţie că zahărul şi o jumătate de banană se pun la fiert de la început, iar scorţişoara se adaugă cu două minute înainte de a opri focul. Se serveşte în boluri, cu restul bananelor tocate rondele şi bucăţi de căpşune, dar şi cu alte fructe proaspete sau confiate.

Terci cu smochine şi ciocolată

O variantă dulce şi delicioasă de terci de ovăz este cea care adaugă reţetei de bază două ingrediente exotice. Practic, tot ce ai nevoie pentru a modifica reţeta de bază într-una super apetisantă este:

3-4 smochine uscate

1 lingură de cacao

câteva nuci măcinate (opţional)

puţin iaurt grecesc (opţional)

Mod de preparare

Pune smochinele într-un blender cu toată cantitatea de ovăz şi un sfert din cantitatea de lapte, până obţii un amestec omogen. La nevoie, mai adaugă lapte. Prepară apoi terciul ca în reţeta de bază, folosind amestecul de smochine şi ovăz. Adaugă cacao cu 5 minute înainte de a opri fierberea şi amestecă până la omogenizare cu telul. Serveşte cu nuci şi iaurt grecesc.

Mai multe reţete de terci găseşti AICI, în limba engleză.

Citeşte şi: Cum să…

Citeşte şi: Aperitive…

Fotografii: Photo by Klara Avsenik on Unsplash; Photo by cleo stracuzza on Unsplash; Photo by Brigitta Baranyi on Unsplash

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *