Antichitatea mustește de cuvinte înțelepte. Mulți dintre noi învățăm la școală și folosim în viața de zi cu zi cuvinte, maxime și adevărate ghiduri de conduită create de antici acum multe mii de ani. Și deși multe lucruri inventate în vremurile de demult sunt inutile acum, precum anticoncepționalele pe bază de excremente de crocodil, altele sunt valabile și astăzi. Și foarte utile pentru minte, disciplină și stare de bine. Printre ele se numără și câteva vorbe de-ale lui Socrate, așa cum au fost ele consemnate de Platon.

Ferește-te de pustiul unei vieți prea pline!

Sigur ați văzut și voi pe Facebook mesajele despre cum ajungem să ne trăim viața la birou, înconjurați de rapoarte, termene și date. N-ar strica să învățăm puțin despre tot ce înseamnă dolce far niente, să oprim din când în când ritmul alert și gândurile noastre disipate în nimicuri. Pe scurt, să ne ferim de o viață prea plină, încărcată de tot soiul de lucruri care nu înseamnă prea mult pentru noi.

Portretul lui Socrate la Muzeul Luvru – fotografie de Eric Gaba – Wikimedia Commons user: Sting

O viață prea plină este aceea în care sarcinile, responsabilitățile și activitățile noastre devin adevărate bagaje. Socrate ne avertiza că pustiul nu înseamnă mereu prea puțin. Ba se poate dovedi a fi chiar prea mult, mai ales la interior.

Citește și: Cultură pop sau filosofie?

Ca să te regăsești, gândește pentru tine însuți!

Adesea ne lăsăm influențați de gândurile, părerile și sfaturile altora. Însă fie ele oricât de bine intenționate, mai mereu sunt construite de o altă minte, pentru o altă viață. Indiferent cât de bine am încerca să adaptăm soluțiile altora la propriile noastre probleme, realitatea este că cel mai bun răspuns îl găsim mai mereu înăuntru, în noi înșine, nu în exterior. Asta se întâmplă pentru că suntem diferiți, iar visurile noastre sunt la fel de diferite.

Socrate înțelegea foarte bine că încercarea de a adapta părerile, gândurile și ideile altora nu poate duce decât la nefericire. Pentru că nu poți să fii cu adevărat fericit decât dacă ești tu însuți.

Citește și: Studiu: O gândire pozitivă…

Căsătorește-te! Dacă găsești o soție bună, vei fi fericit. Dacă găsești una rea, vei ajunge… filosof.

Filosoful antic știa că oamenii nu sunt făcuți să trăiască singuri. Femei sau bărbați, cu toții sperăm să ne găsim perechea. Drept este că cea de-a doua variantă a lui Socrate este mult mai puțin valabilă astăzi, când studiul filosofiei a fost înlocuit cu jocuri, ieșiri la bere cu băieții sau sesiuni de shopping între fete. Indiferent ce studiezi însă, nu uita că filosofia are o singură regulă de bază: important e să te întrebi.

Cine? Ce? Unde? Când? Cum? Și, mai ales, de ce. Întrebările nu sunt utile doar pentru a învăța să scrii sau să citești corect un articol, ci și pentru a trăi în echilibru și în acord cu tine însuți și cu cei din jur.

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *