M-am gândit să scriu materialul de astăzi din simplul motiv că nu sunt de acord cu pedepsirea unui produs care ne este util în ritualul de frumusețe al părului. Nu am înțeles multă vreme de ce a ajuns ceara de păr să fie pe lista produselor cele mai puțin achiziționate. La fel cum nu reușeam să-mi explic de ce doamna de la supermarket se uita la mine cu o sprânceană ridicată înainte de a scana codul de bare de pe recipientul cu ceară pentru păr. Și nu puține au fost momentele în care mi-am mușcat limba, numai să nu zic ceva de dulce. Până într-o zi, în care cineva nu m-a mai judecat din priviri, ci a dat glas gândurilor, spunându-mi că părul meu arată prea bine ca să pun ceară în el. No kidding. Și am replicat că părul meu arată atât de bine pentru că ritualul meu de îngrijire și styling implică și ceară de păr. Și tocmai pentru că știu din proprie experiență cât de util este acest produs, dar totodată stigmatizat pe baza unor preconcepții, m-am hotărât să scriu acest material.

Iată tot ce trebuie să știi despre ceara de păr:

• Nu îngrașă părul dacă e folosită în cantitate mică. Vorba care spune că „mai puțin e mai bine” (Less is better) se aplică și aici. Și am preferat să menționez asta în capul listei, pentru că știu că cea mai mare preconcepție legată de ceară se referă la faptul că îngrașă părul.

• Nu se aplică la rădăcină. Ceara pentru păr e destinată îngrijirii și stilizării părului, nu a scalpului. Așadar nu se aplică la rădăcina firului de păr, ci puțin pe vârfuri și, în unele cazuri, foarte puțin pe lungime.

• Este un produs ce poate fi folosit indiferent de lungimea părului. Da, știu, o altă preconcepție este că ceara de păr este un produs exclusiv pentru stilizarea părului scurt. Nu. E o idee greșită. Eu am părul lung, iar de când stilista s-a folosit de ceară pentru a-mi potoli firele rebele de păr (decolorat și cu o oarecare tentă de electrizare), am înțeles că trebuie să mă împrietenesc cu acest produs.

• Care sunt firele rebele ce pot fi potolite perfect cu ceară pentru păr? Cele care se electrizează ca urmare a utilizării unui gadget (placă de păr, perie rotativă ș.a.m.d.), cele care au luat o formă ciudată în timpul somnului și pe care nu vrem să le potolim cu un fixativ care să ne facă părul bățos, dar și baby hair-ul (pufulețul, părul care se regenearează) – acesta dând adesea bătăi de cap atunci când ne aranjăm părul pentru diferite evenimente.

• Ceara pentru păr nu ajută doar la potolirea firelor rebele, ci și la sigilarea vârfurilor. Cum reușesc că am părul decolorat să arate atât de bine? În afara faptului că tund vârfurile din două în două luni, am grijă ca după fiecare utilizare a plăcii de îndreptat părul să folosesc puțină ceară la vârfuri. Ceara practic le menține hidratate, prevenind uscarea timpurie ce apare adesea în cazul persoanelor ca mine, cu păr decolorat. Rețineți însă ce am menționat la punctul 1, că e suficientă o cantitate mică, deci e de evitat excesul de produs (iar regula asta cred că se aplică în orice domeniu).

• Ceara de păr profesională nu se compară cu ceara de păr din supermarket. Vă spun eu, care le-am încercat pe ambele. Nici ingredientele nu sunt aceleași, nici rezultatele și, desigur, nici prețul.

• Nu orice ceară de păr profesională costă cât un sfert din salariul minim pe economie. Cu alte cuvinte găsim produse bune și la prețuri mai mici. Vă las mai jos trei exemple, toate fiind produse profesionale de pe site-ul ProCosmetic.ro

• Se merită o ceară de păr profesională? Din punctul meu de vedere se merită. Iar în prezent nu mă mai zgârcesc și folosesc ceară cu preț de aproximativ 50 de lei. Mă ține foarte mult (pentru că o folosesc în cantități mici), ceea ce chiar consider că e un avantaj.

• Atenție! Ceara de păr e de mai multe feluri. În funcție de aspectul acesteia pe păr avem ceara cu aspect umed și ceara cu aspect mat. În funcție de intensitatea fixării există fie numerotare de la 1 la 5 (unde 5 este pentru fixare puternică), fie direct scris pe ambalaj dacă fixarea este flexibilă, medie sau extremă. Și mai avem și diferențele în funcție de textură, unde în afară de cea clasică pot aminti de pasta modelatoare și de ceara cu textură fibroasă (gummy).

Acum, în loc de concluzie, simt că mi-am luat o piatră de pe inimă prin faptul că am lăsat aceste informații să umble libere prin lume și să ajungă sub ochii cât mai multor persoane. Și, desigur, sper ca multora dintre voi să vă fie utile sfaturile și să vă împrieteniți cu ceara pentru păr. Pe mine mă ajută, fapt pe care-l puteți verifica dacă se nimerește să ne întâlnim pe stradă sau în orice alte împrejurări.

Cheers!

Beauty & Make-up

One reply to “Tot ce trebuie să știi despre ceara de păr”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *