Te-ai gândit vreodată cum arată un răsărit pe Marte? Sau un apus? Sonda spaţială InSight a surprins recent o serie de imagini cu un răsărit şi un apus văzute de pe Marte, potrivit unui comunicat al Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din Pasadena, California.

Atât răsăritul, cât și apusul au fost surprinse de o cameră montată pe braţul robotic al sondei Agenţiei spaţiale americane, fotografiile fiind realizate pe 24 aprilie şi 25 aprilie, în cea de a 145-a zi a misiunii marţiene. Cele două imagini au fost surprinse în jurul orelor marţiene 05:30, respectiv 18:30.

Răsărit de soare pe Marte:

Sonda InSight surprinde un rasarit pe Marte
Răsărit pe Marte – imagini surpinse de sonda InSight

Soarele marțian este “mai mic”

Văzut de pe Planeta Roşie, soarele are doar două treimi din dimensiunea observată de pe Terra. Explicația pentru acest fenomen este că soarele se află la o distanţă mai mare de Marte decât de Pământ.

O cameră poziţionată în partea inferioară a sondei a surprins imagini în care pot fi observaţi nori pe cerul marţian, la apus.

Sonda InSight surprinde nori pe Marte
Nori pe Marte – imagini surprinse de sonda InSight

Vezi și: “Selfie” de pe Marte. Curiosity, gata de o noua aventură pe planeta Roșie

Răsărit pe Marte, o “trađiție”

”Surprinderea răsăriturilor şi apusurilor de soare a fost o tradiţie pentru misiunile pe Marte”, a declarat Justin Maki din cadrul echipei misiunii InSight.

Prima misiune care a transmis imagini asemănătoare a fost Viking 1, care a surprins un apus de soare la 21 august 1976. Doi ani mai târziu, Viking 2 a reuşit să obţină o imagine cu un răsărit, la 14 iunie 1978. De atunci, imagini cu răsărituri şi apusuri văzute de pe Marte au fost transmise, printre altele, de misiunile Spirit, Opportunity şi Curiosity.

Sonda InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018 în cadrul unei misiuni de doi ani pentru explorarea adâncurilor Planetei Roşii.

Apus de soare pe Marte:

Apus de soare pe Marte - imagini surprinse de sonda InSight
Apus de soare pe Marte – imagini surprinse de sonda InSight

Cutremur pe Marte

În luna aprilie a acestui an, sonda InSight a detectat şi măsurat ceea ce oamenii de ştiinţă cred a fost un seism produs pe Marte (”marsquake”), aceasta fiind prima dată când o posibilă mişcare seismică a fost înregistrată pe o altă planetă decât Terra.

Zgomotul de slabă intensitate, caracterizat de cercetătorii din cadrul JPL drept un posibil cutremur produs pe Marte, echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost înregistrat pe 6 aprilie, cea de-a 128-a zi marţiană – zilele pe Marte sunt cunoscute şi sub denumirea de ”sol” – de când InSight se află pe Planeta Roşie.

Vezi și: Project Debater. Sistemul IBM capabil de o “ceartă” cu un om

Sursa: NASA/Agerpres

Boys & Toys

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *