Project Debater nu este un simplu sistem de inteligență artificială. Sistemul IBM este capabil de o dezbatere argumentată cu un om.
Sistemul avansat de inteligență artificială al IBM a pierdut o dezbatere care s-a desfășurat pe parcursul a 25 de minute. În „ring” nu a intrat oricine, ci Harish Natarajan, unul dintre campionii europeni ai dezbaterilor.
Deși rezultatul nu este unul surprinzător, evoluția tehnologică în domeniul inteligenței artificiale este uimitoare și ne arată cât de aproape suntem să purtăm o discuție ca de la om la om cu un calculator.
Ce este Project Debater și cum funcționează
Project Debater este un computer care poate dezbate cu oamenii pe diverse teme. Sistemul se informează singur și apoi își argumentează opiniile. Sistemul este capabil să asculte un argument, să-l analizeze, să se documenteze din milioane de surse și apoi să aducă un contra-argument.
Specialiștii IBM explică: „Project Debater a cules informații din 10 milioane de propoziții din presă și din lucrări de specialitate, dar în timpul confruntării nu a fost conectat la internet”.
După concurs, reprezentanții companiei au spus că nu se pune problema de victorie sau înfrîngere, ci de a crea o inteligență artificială capabilă să înțeleagă limbajul uman într-o lume din ce în ce mai complexă.
Cum a decurs dezbaterea
Competiția s-a desfășurat în San Francisco, iar ambii „combatanți” au aflat cu doar 15 minute înainte tema pe care urmează s-o dezbată: subvenționarea învățământului preșcolar.
Fiecare parte a trebuit să-și exprime argumentele într-un discurs de 4 minute și în alte 4 minute să combată argumentele părții opuse. Alte două minute au fost pentru un scurt rezumat.
Creatorul proiectului, Noam Slonim, a fost printre cele mai emoționate persoane din sală. ”Este ca și când stai în public, iar pe scenă fiul tău concurează, în văzul întregii lumi, cu un pianist de talie mondială”.
Planurile IBM cu Project Debater
Ținta IBM este să construiască un computer capabil să interacționeze cu oamenii într-un mod similar cu cel în care oamenii interacționază între ei.
Sistemul IBM este mult mai complex decât aplicații cunoscute publicului larg precum Google Assistent sau Siri, prin faptul că nu se limitează la comenzi simple.
Urmărește dezbaterea completă, transmisă în Flux LIVE:
Vezi și: Google mizează pe inteligența artificială pentru cele mai banale aplicații
[…] Vezi și: Project Debater. Sistemul IBM capabil de o “ceartă” cu un om […]
[…] Citeşte şi: Project… […]