Încă de la începutul secolului XX, fiecare decadă a fost caracterizată de apariţia unui parfum iconic: de la Voilà Pourquoi J’Aimais Rosine de la Guerlain, despre care inspirat poezia lui Ion Minulescu şi până la Baccarat Rouge 540 de la Maison Francis Kurkdjian, apărut în 2015. Aceste adevărate legende parfumate au inspirat şi alte creaţii similare, fie ele clone sau parfumuri din aceeaşi grupă de arome, cu o compoziţie originală. Uneori, rar de tot, se întâmplă însă ca acestea din urmă să depăşească originalul în ochii mei… Miraj Amara, un parfum lansat de casa românească chiar anul acesta, mi-a părut iniţial un alt parfum inspirat întrucâtva de Baccarat Rouge 540, chiar dacă nu o clonă a acestuia. După câteva purtări, însă, am ajuns să-l îndrăgesc, iar după câteva săptămâni m-am trezit folosindu-l adesea.
Miraj Amara are o anumită delicateţe care îi lipseşte lui Baccarat Rouge 540, iar compoziţia lui este mai prietenoasă, mai feminină şi mai uşor de purtat. Dacă creaţia lui Kurkdjian te duce cu gândul la sticlă, aur şi bomboane tari sau dropsuri, Amara este uşor şi pufos, ca vata de zahăr savurată vara lângă o limonadă cu fructe de pădure.
Rafael, pierdut în visuri ca-ntr-o noapte înstelată,
Suflet îmbătat de raze și d-eterne primăveri,
Te-a văzut și-a visat raiul cu grădini îmbălsămate,
Te-a văzut plutind regină printre îngerii din cerȘi-a creat pe pânza goală pe Madona Dumnezeie,
M. Eminescu, Venere şi Madonă
Cu diademă de stele, cu surâsul blând, vergin,
Fața pală-n raze blonde, chip de înger, dar femeie,
Căci femeia-i prototipul îngerilor din senin.
Miraj Amara – note
Miraj Amara debutează cu note de bergamotă, portocală amară şi coacăze roşii, în timp ce brandul listează drept note de mijloc cireșele amare, dar şi flori de cireș, tuberoză şi… praf de marmură albă. Notele de bază sunt cele care dau parfumului asemănarea cu Baccarat Rouge 540: ambroxan, cashmeran şi mosc. Nu ştiu cum miroase praful de marmură, iar accentele de tuberoză nu le simt prea bine în Amara, însă debutul parfumului este mai fructat, mai proaspăt şi mai acid decât al lui Baccarat Rouge 540, lucru care-mi face parfumul mult mai simpatic, mai ales acum, când Bucureştiul miroase a Baccarat şi a clone încă şi mai puternice ale acestuia.
Spre deosebire de ele, Amara este feminin, pufos şi roz, fără a fi de-a dreptul proaspăt. Are o lejeritate care-i lipseşte creaţiei lui Kurkdjian şi un ceva de-a dreptul angelic. De aceea, deşi nu l-am iubit iniţial, Amara mi-a devenit mai mult decât simpatic, mi-a devenit drag de-a dreptul.
De ce ar trebui să testezi şi tu acest parfum
Ar trebui să testezi Amara mai ales dacă îţi place ADN-ul Baccarat Rouge 540, dar ai prefera o variantă mai puţin comercială, mai finuţă şi disponibilă la un preţ mai accesibil, care să nu fie însă o clonă. Iar dacă iubeşti cireşele, fructele de pădure şi tot ce e românesc, vei iubi şi această creaţie de la Miraj. În plus, Miraj Amara este mai uşor de purtat decât orice altă creaţie inspirată de originalul Maison Francis Kurkdjian, inclusiv primăvara şi vara. Dacă Cloud de la Ariana Grande îţi pare prea „dulce”, dacă Burberry Her ţi se pare uşor sintetic, iar Baccarat Rouge 540 se dovedeşte a fi „prea mult”, atunci Amara ar putea să fi opţiunea perfectă pentru tine.
Notele citrice şi cele fructate îi oferă lui Amara acel ceva care lipseşte din creaţiile de mai sus: lejeritate şi echilibru. În plus, deşi compoziţia este una mai fină şi oarecum mai „pufoasă”, performanţele sunt foarte bune, căci Amara proiectează bine şi rămâne pe piele mai bine de 8 ore.
Alte recenzii
„Am primit un tester Miraj Amara, miroase absolut senzațional, a cireșe amare, este un miros unic pe care nu l-am mai întâlnit la niciun parfum până acum,” scrie cineva pe site-ul Miraj. „Mirosul persistă toată ziua, se simte calitatea acestui parfum,” continuă userul cu pricina. Într-adevăr, performanţele parfumului merită menţionate, mai ales dacă luăm în considerare preţul şi prezentarea luxoasă, dar minimalistă. Eu am vorbit despre Amara şi într-un video recent realizat pe canalul de YouTube al revistei Flawless, menţionând faptul că este un parfum pe care am ajuns să-l iubesc, dar care iniţial nu mi-a plăcut prea mult.
„Un miros divin! Persista foarte bine,” remarcă altcineva pe site-ul Miraj. Spre deosebire de această părere, dar şi de comparaţia firească cu Baccarat Rouge 540, o altă cumpărătoare susţine, pe Fragrantica, că Amara ar semăna binişor şi cu „I Want Choo Forever.” Pentru mine, Miraj Amara rămâne momentan varianta favorită dintre parfumurile cu ADN inspirat de Baccarat Rouge 540.
*E bine să știți că articolul nostru NU a fost realizat în parteneriat cu Miraj, ci constituie o recenzie onestă a unui parfum frumos. Rubrica Poezie şi parfum este şi va rămâne nesponsorizată.