În ultimele zile, Facebook şi celelalte rețelele sociale din familia Meta au fost din nou invadate de o postare în lanț care revine obsesiv la fiecare câţiva ani. Textul, care sună de-a dreptul a declarație oficială, cu titlu de urgenţă, îi îndeamnă pe utilizatori să publice un mesaj copiat prin care „nu-și dau acordul” ca Facebook (acum Meta) să le folosească fotografiile sau datele personale. Cum experienţa de peste 10 ani în monitorizare şi analiză media îmi permite să scriu despre asta, hai să-ţi explic de ce Meta nu îți va folosi pozele doar pentru că nu ai postat o declarație.

Care este postarea care circulă acum pe Facebook

Sunt sigură că deja ai observat această postare, dar în cazul în care nu a ajuns la tine, las aici imaginea şi textul:

Este oficial. Semnat la 18.15. A fost chiar si la televizor. Al meu chiar s-a învinetit. Nu uitati ca mâine începe noua regulă Facebook (aka… nume nou, META) unde pot folosi fotografiile tale. Nu uita cã termenul limită este astăzi!!!

Tine degetul oriunde în acest mesaj si va aparea „copia”. Faceti clic pe „copiazã”. Apoi intră pe pagina ta, creeaza o postare noua si pune degetul oriunde în câmpul gol. „Paste” va apărea si faceti clic pe Lipeste.LIPESTE Asta va ocoli sistemul…

Cel care nu face nimic consimte

Conform emisiunii 60 de minute:

În caz că ati ratat-o: un avocat ne-a sfatuit sa postăm asta. Încălcarea intimitătii poate fi pedepsită prin lege. NOTA: Facebook Meta este acum o entitate publicã. Fiecare membru trebuie sã posteze o nota ca asta. Daca nu publici o declaratie cel putin o dată, se va întelege tehnic ca permiti utilizarea fotografiilor tale, precum si informatiile continute în utilizarea de stare ale profilului tau.
DECLAR AICI CÃ NU-MI DAU PERMISIUNEA PENTRU FACEBOOK SAU META DE A UTILIZA DATELE MELE PERSONALE.

Practic, ca orice mesaj în lanţ care se respectă, această postare include fraze alarmante şi cu titlu de urgenţă, precum:

  • „Este oficial. Semnat la 18.15.”
  • Termenul limită este astăzi!”
  • „Dacă nu postezi asta, consimți automat.”
  • „Conform emisiunii 60 de minute, un avocat ne-a sfătuit să postăm.”

Aceste detalii sunt menite să ofere legitimitate unei afirmații false: aceea că postarea unui simplu mesaj te-ar proteja legal de utilizarea datelor tale de către Meta. Mai mult, sunt menite şi să îţi inducă frică sau cel puţin îngrijorare: dacă nu publici, oare chiar consimţi?

Adevărul? Este vorba doar despre o dezinformare, fără nicio bază legală.

Trei lucruri pe care trebuie să le știi, pe scurt:

Facebook (Meta) nu are nevoie de „declarația ta publică” pentru a respecta legea

Atunci când ți-ai creat un cont de Facebook, ai acceptat Termenii și Condițiile platformei. Chiar dacă acum îşi schimbă denumirea, acel document rămâne valabil. Este adevărat că adesea facem click pe „accept” fără să îl citim, dar documentul cu pricina este important pentru că reglementează modul în care Meta îți poate folosi datele.

Orice modificare a acestor termeni şi condiţii trebuie comunicată oficial de Meta și, oricum, nu ar putea fi ocolită printr-o simplă postare. De ce? Pentru că nu există nicio lege care să oblige compania să țină cont de postările publice individuale ale utilizatorilor.

Totuşi, este important să menţionăm că Meta, la fel ca orice companie de altfel, este obligată să respecte legislaţia în vigoare.

Postarea în lanț NU are valoare juridică

Ideea că dacă nu publici o anumită declaraţie, atunci „se consideră că ești de acord” este falsă. Legea nu funcționează așa.

În drept, consimțământul se oferă explicit, prin acordul la termeni şi condiţii. Odată ce ai acceptat termenii şi condiţiile de utilizare a platformei, adică atunci când ţi-ai făcut contul de Facebook, ai consimţit deja la acestea. Ce s-a schimbat acum? Absolut nimic, cu excepţia numelui platformei.

În plus, trebuie să ştii că o postare copiată și lipită nu poate anula un acord contractual (aşa cum este cel acceptat când folosești Facebook). Tot aşa cum nu îţi poţi anula abonamentul la electricitate şi telefonie dacă postezi un mesaj pe Facebook.

Facebook ca „entitate publică” și alte afirmații false

Un alt element înșelător al mesajului este afirmația că „Facebook a devenit o entitate publică”.

Asta nu este adevărat. Facebook, care acum poartă denumirea de Meta, este în continuare o companie privată, listată la bursă (NASDAQ), iar statutul său legal nu s-a schimbat. De fapt, nimic nu s-a schimbat pentru utilizatori în ultima vreme.

De asemenea, emisiunea „60 de minute” sau „60 Minutes” nu a transmis niciodată o astfel de știre. Se invocă frecvent surse vagi sau inexistente pentru a crea un sentiment de panică sau urgență, iar această emisiune a mai fost invocată într-un mesaj identic, distribuit în lanţ în alte ţări, la începutul anului. Aşadar, postarea este un fals sau, mai degrabă, o copie românească a unui fals. Varianta originală a mesajului a fost şi ea demontată, aşa cum poţi vedea AICI.

De ce sunt distribuite astfel de postări în lanţ?

Această postare este un „hoax” digital, adică o farsă online menită să profite de lipsa de informare a Meta şi a utilizatorilor, dar și de încrederea pe care o ai în „prietenii” tăi de pe Facebook. Este scrisă într-un ton alarmist, urgent, include informaţii false despre avocați, emisiuni, termene-limită și îndeamnă la acțiune imediată. Asta e, de fapt, ce îi face pe mulți să o distribuie rapid, fără să o verifice.

Ce poţi face dacă vrei ca datele tale să fie sigure

Poţi verifica oricând setările de confidențialitate ale contului tău Facebook. Poți decide cine îți vede postările, ce informații sunt publice și ce acces la date acorzi platformei Facebook (Meta), dar şi celor din lista ta.
Te poţi informa din surse sigure, precum Facebook Help Center, site-uri juridice, organizații de combatere a dezinformării.
Le poţi spune şi altora că postarea e falsă, cu blândețe şi oferindu-le toate informaţiile de care au nevoie. Mulți o dau mai departe din grijă pentru prietenii lor, nu din rea intenție.

Tot ce trebuie să ştii, pe scurt

Toate postările de tip „Nu-mi dau acordul pentru Meta să-mi folosească datele” sunt lipsite de valoare legală și mai sunt şi create special pentru a te induce în eroare. În loc să distribuim astfel de mesaje în lanț, mai bine ne concentrăm pe informare corectă: putem schimba oricând setările noastre de confidențialitate.

Informația înseamnă putere. În era digitală, informarea corectă reprezintă cea mai bună protecție a ta şi a datelor tale.

Citeşte şi: Studiu…

Citeşte şi: Tot ce…

News

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *