Cei dragi știu că activismul nu se numără printre activitățile mele preferate. Nici în gând, nici în vorbă și nici când vine vorba de fapte. Dar există și excepții, iar una dintre ele a apărut odată cu inițiativa unei reviste pentru femei pe care o citesc. Încă. Marie Claire România luptă pentru drepturile femeilor și ne înseamnă la acțiune. O acțiune simplă, pentru a apăra o femeie care a gândit și a luptat corect. Marie Claire România ne atrage atenția că avocata Nasrin Sotoudeh, o cunoscută activistă implicată în lupta pentru drepturile femeilor, a fost condamnată la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici în Iran.
De ce? Pentru că a decis să lupte pentru dreptul femeilor musulmane de a renunța la văl. Amnesty International a condamnat deja sentința tribunalului islamic din Teheran. La data de 11 martie, reprezentanții organizației internaționale pentru apărarea drepturilor omului spuneau că decizia tribunalului în acest nou caz împotriva lui Nasrin Sotoudeh este o de o nedreptate scandaloasă. Așa îmi pare și mie, mai ales având în vedere faptul că orice femeie ar trebui să fie liberă să-și aleagă religia, tradițiile și… hainele. Să fii obligată să te îmbraci într-un anume fel nu înseamnă doar să renunți la a arăta propriile gusturi în materie de modă, ci și să fii obligată să renunți la libertatea de a gândi și de a alege tot ce-ți place. Pentru tine.
Despre fantomele trecutului
Am auzit adesea bărbați și femei discutând despre situația din Orientul Mijlociu, terorism și diferențe religioase. Mulți dintre ei susțineau că femeile arată ca niște fantome în anumite țări, că sunt obligate să poarte haine din alte vremuri și din alte lumi. Mulți dintre ei erau afectați de acest lucru, dacă nu chiar speriați. Însă mulți nu înțelegeau că este o diferență între a dori să poți hijab și a fi obligată să porți hijab. După mine, femeile ar trebui să aibă dreptul de a alege. Fără consecințe legale. Pentru asta îmi pare că lupta Nasrin Sotoudeh și pentru asta a fost condamnată la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici. Iar adevăratele fantome ale trecutului sunt, cred eu, obligațiile de a purta uniforme. De orice fel.
Femeile și fetele din Iran nu au voie să apară în afara locuințelor decât într-o anumită ținută. Adică pot ieși doar dacă își acoperă părul cu eșarfe (hijab) și brațele și picioarele cu haine largi. Nasrin Sotoudeh a vrut să schimbe acest lucru și a fost condamnată pentru asta. Conform Amnesty International, aceasta este cea mai gravă sentință înregistrată împotriva unui avocat al drepturilor omului din Iran, în ultimii ani. Organizația susține că acest lucru reprezintă un semnal de alarmă: autoritățile își intensifică presiunile. Condamnarea lui Nasrin Sotoudeh înseamnă că ea va fi separată de soțul ei și de cei doi copii, că va fi supusă unui regim dur de viață, în închisoare. Totodată, ea va fi împiedicată să-și îndeplinească activitatea de apărător al drepturile omului.
Marie Claire România luptă pentru drepturile femeilor și ne îndeamnă să semnăm o petiție pentru eliberarea lui Nasrin Sotoudeh, AICI.
Amnesty International face același lucru AICI.
[…] Citește și: Marie Claire România… […]