Lansarea serialului documentar „Marcel Iureș prezintă Enigmele României”, produs de HISTORY Channel, a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti. Jurnaliști, vedete și pasionați de istorie au fost prezenți la evenimentul care a avut loc miercuri, 18 octombrie. Acesta a debutat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri despre culisele emisiuni, alături de actorul Marcel Iureș, gazda emisiunii. Discuția a fost moderată de jurnalistul Toader Păun. Oaspeții au avut ocazia de discuta cu actorul Marcel Iureș, precum și de a viziona în avanpremieră primul episod din seria ce debutează duminică, 29 octombrie 2023, de la ora 21:00, la HISTORY Channel.
„Marcel Iureș prezintă Enigmele României”. Despre ce e vorba
„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” este cea de-a doua serie locală a televiziunii în România, formată din șase episoade de 30 de minute, în care consacratul actor Marcel Iureș va cerceta serie de enigme fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mintale și ritualuri religioase ascunse.
Cele 6 episoade ale serialului produs de HISTORY Channel vor explora mistere și enigme din istoria României, cum ar fi locul în care se află mormântul lui Vlad Țepeș, cauza morții poetului național Mihai Eminescu, căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu sau misterul iahtului Ostara – o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruși, care au fost găsiți uciși aproape de malul românesc al Deltei Dunării în timp ce fugeau de bolșevici.
Serialul este prezentat de cunoscutul actor Marcel Iureș, care a lucrat și cu regizori americani legendari precum Brian De Palma și Francis Ford Coppola și a împărțit ecranul cu giganți de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney și Brad Pitt. Filmografia sa internațională include roluri în filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibilă” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Războiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerețe fără tinerețe” (2007) și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (2007). Printre cele mai remarcate filme românești în care a jucat Marcel Iureș se numără „Stejarul” (1992), „Balanța” (1992), „Vacanța cea mare” (1988), „Tatăl fantomă” (2011) și „Octav” (2017).
Ce spun reprezentanţii HISTORY Channel
„În această lună, HISTORY Channel marchează 15 ani de la lansarea feed-ului localizat în România, la 1 octombrie 2008. În 2023, HISTORY Channel a ajuns – până în prezent – în casele a 4,2 milioane de telespectatori în România, menținându-și poziția de lider în rândul televiziunilor factuale pentru al 10-lea an consecutiv. România este o piață foarte importantă pentru A+E Networks. Ne angajăm să producem mai multe emisiuni locale, care să facă HISTORY Channel și mai atractiv pentru publicul nostru din România,” a spus Karol Bek, Senior Commercial Director și Country Manager pentru România la A+E Networks Polonia & CEE.
„Trebuie să mulțumesc HISTORY Channel pentru efortul mare făcut în România de a face producții originale. «Enigmele României» cuprind șase episoade axate pe enigme care ridică încă multe semne de întrebare în istoria României. România este un loc al legendelor, iar diferitele civilizații care au venit aici au lăsat în urma lor tot felul de elemente fascinante. Asta îmi amintește de Nicolae Iorga care spunea că un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții,” a adăugat John M. Florescu, producătorul executiv al emisiunii.
Ce a declarat actorul Marcel Iureş
„Este o dovadă de mare încredere să fiu invitat să prezint acest proiect. Emisiunea «Enigmele României» stă la același nivel cu orice fel de producții din orice fel de țară. Televiziunea HISTORY a intrat în România de vreo 15 ani, iar în clipa în care curgi cu acest șuvoi care se cheamă istorie, e cu atât mai onorant și mai plăcut să lucrez, pe pământul meu, subiecte universale. Una din enigme este chiar România. Omul modern trăiește în aceasta insațietate pentru enigme. El vrea mereu și mereu mai mult. Trăim într-o epocă în care modernitatea inversează normele,” a spus actorul Marcel Iureș.
Cum a fost primul episod al serialului „Marcel Iureș prezintă Enigmele României”
Alături de ceilalţi jurnalişti şi invitaţi la eveniment, am avut plăcerea de a urmări primul episod al serialului în avanpremieră. Acesta poartă numele de „Jaful de la Muzeul Bruckenthal” şi prezintă infracţiunea care a avut loc în România anului 1968.
La acea vreme, nimic nu se putea întâmpla în ţara noastră fără știrea Securității, iar Muzeul Bruckenthal din Sibiu era unul dintre punctele fierbinți monitorizate de serviciul secret. Cu toate acestea, 8 tablouri foarte valoroase au fost furate și scoase din țară. 55 de ani mai târziu, cazul a rămas nerezolvat. Doar 4 dintre tablouri au fost găsite între timp, în S.U.A., iar președintele Emil Constantinescu a reușit să le recupereze, cu ajutorul lui Bill Clinton și al Băncii Mondiale. Cum au ajuns picturile în S.U.A.? Cine le-a furat? Cum au fost transportate peste granițele a două țări comuniste – România și Ungaria? Unde sunt celelalte patru tablouri? Ce a aflat poliția? Cine sunt principalii suspecți? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care şi-a propus să răspundă acest prim episod. primul episod al serialului „Marcel Iureș prezintă Enigmele României”.
Printre personalităţile care apar pentru a spune povestea jafului de la Muzeul Bruckenthal se numără şi Emil Constantinescu, fost președinte al României, care a adus în România patru dintre tablourile furate, în 1998; Alexandru Chituţă, managerul Muzeului Bruckenthal; Răzvan Pop, istoric și manager al Bibliotecii Astra din Sibiu şi comisarul-şef Radu Părean, care a oferit detalii despre investigația realizată în acea perioadă.
Puteţi viziona şi voi primul episod al serialului „Marcel Iureș prezintă Enigmele României”, duminică, 29 octombrie 2023, de la ora 21:00, la HISTORY Channel.
Citeşte şi: 3 noi seriale…
Citeşte şi: 3 documentare…