Până nu demult, discuțiile despre igiena intimă erau considerate tabu în România. În șoaptă, aflam de la mamele noastre cum să ne spălăm, niciodată unde. Zona intimă era un abis al termenilor drăgălași, „păsărică” sau „fofoloancă”. Termenul de „vagin” a apărut târziu, odată ce am început să vedem pe piață primele variante de gel intim. De la „acolo jos” am ajuns rapid la informare, înțelegere, iubire și îngrijire. Schimbarea s-a produs odată ce am înțeles cât de important este să acordăm atenție igienei, să ne ținem departe de superstiții și să alegem informații și produse corecte și utile.
O campanie dedicată iubirii de sine și îngrijirii
Împreună cu 10 bloggers am decis să scriem altfel despre igiena intimă, ajutați de Intimohelp. Am pornit de la lucrurile pe care le-am auzit, de la superstițiile care ne-au fost predate cândva pe post de informare, de la rușinea pe care am fost educate să o simțim atunci când punem întrebări despre cum se folosește un gel intim. Fiecare blogger a ales un mit, iar alături de noi s-a aflat și un medic ginecolog, care ne-a ajutat să-l demontăm.
Primul mit: lenjeria intimă
Alexandra Enache: „Tot aud și văd persoane care își cumpără lenjerie intimă doar de dragul frumuseții. Și eu făceam greșeala asta, dar e un aspect care nu mi se pare ok. Ca să ai o igienă intimă corespunzătoare nu cred că ar trebui să pui pe primul loc frumusețea, ci calitatea materialelor folosite. Aud și că lenjeria intimă mai largă sau mai lejeră e de babe și că domnișoarele și doamnele tinere ar trebui musai să poarte tanga și bikini. În fond, cred că mai mult contează cum se simte fiecare, nu?”
Sfatul medicului: Poartă lenjerie intimă de calitate, preferabil din bumbac. Spune nu materialelor sintetice. Chiar și mătasea e de evitat în detrimentul bumbacului. Lenjeria trebuie să fie lejeră.
Al doilea mit: curățarea excesivă
Raluca Brezniceanu: „Lipsa de conștientizare și disponibilitatea informațiilor exacte este cea mai mare problemă cu care ne confruntăm ca societate. În continuare, în jurul anatomiei umane există subiecte tabu, iar abordarea educațională în acest sens este destul de precară. Revenind la rutina de igienă intimă, multe femei cred și acum că este importantă curățarea vaginului cu apă și diverse soluții. Cu toate acestea, vaginul se auto-curăță, iar practicarea unor spălături cu diverse produse poate provoca infecții.”
Sfatul medicului: Zona intimă se spală de două ori pe zi, dimineața și seara. Mai des de atât, chiar și spălarea externă poate avea efecte nocive. Spălăturile interne sunt interzise, cu excepția tratamentelor prescrise de medic. Apa, săpunul și multe alte substanțe pot afecta flora vaginală.
Al treilea mit: irigatorul
Camelia Croitor: „Să nu uităm de băile de șezut, care devin spălături interne cu para de cauciuc. Încă se recomandă, se găsește la farmacie și în mediul rural cred că este una în fiecare casă. Nu spun că plantele medicinale nu au meritele lor, dar în acest caz au mai multe limite decât beneficii, cred eu.”
Sfatul medicului: Ar trebui să curățăm zona intimă la exterior, exact așa cum scrie pe orice gel intim. Utilizare externă, adică. Să evităm atât buretele sau mănușa exfoliantă de baie la exterior, cât și irigatorul. Toate pot ascunde bacterii.
Al patrulea mit: și pe tine te-a adus barza?
Alexandra Boharu-Predescu: „Din păcate, în țara noastră sunt atât de multe subiecte legate de igiena intimă ce sunt considerate tabu și atât de multe lucruri despre care avem informații eronate! Chiar dacă acum avem acces la informații, sunt multe adolescente care nu au curajul să vorbească deschis, în primul rând cu mamele lor, apoi cu medicul, despre educație sexuală și igiena intimă. Fiind mamă, consider imperativ necesar să avem discuții deschise cu copiii noștri, să le explicăm cum funcționează corpul uman, ce înseamnă nașterea, ce înseamnă o metodă contraceptivă și ce înseamnă igiena intimă. Poate este greu de crezut, însă eu încă mai aud poveștile cu barza.”
Sfatul medicului: O discuție corectă, informată, cu micuții îi va transforma mai târziu în oameni atenți la prevenție, sănătoși și fără teamă de nenea doctorul.”
Al cincilea mit: informarea (in)corectă
Cristina Bărbieru: „Vorbim despre un subiect important, care face parte din viața noastră, așa că ar trebui să se facă ceva educativ pe acest subiect. Mai ales pentru fetele minore, tinere sau adolescente care pot căuta pe net, pe grupuri de Facebook, diverse opinii. Online am citit și pe site-uri specializate numai bazaconii, inclusiv recomandări pentru folosirea unor produse pentru igiena intimă ce pot face mai mult rău decât bine. E important să întrebăm când nu știm. Medicul ginecolog este cel mai în măsură să ne dea sfaturi bune, inclusiv când vine vorba de utilizarea unui gel intim.”
Sfatul medicului: Igiena intimă este importantă tocmai pentru a nu ajunge la tratament. Vorbește fără jenă cu medicul tău!
Cum alegem corect produsele pentru igiena intimă
Alături de noi în această campanie nu au fost doar 10 bloggers și un medic ginecolog, ci și un brand dedicat îngrijirii intime corecte. Intimohelp este un brand care propune două produse esențiale zonei intime: Intimohelp Emulsie hipoalergenică pentru igiena intimă și Intimohelp Șervețele umede pentru igiena intimă. Primul este un altfel de gel intim, un produs special dezvoltat pentru îngrijirea zilnică a zonei intime a femeilor. Formula emulsiei hipoalergenice este bogată în ingrediente active, curăță delicat zona intimă și nu afectează negativ bariera hidrolipică naturală. Ajută la refacerea microflorei naturale și are efect calmant. Șervețelele umede curăță și ele delicat, nu irită pielea și asigură o igienă optimă a zonei în orice împrejurare. Extractele de Aloe Vera și D-Panthenol sunt ideale în acest sens.
Emulsia intimă conferă un sentiment de prospețime și protejează ph-ul natural al zonei intime. Conține acid lactic, care ajută la menținerea ph-ului fiziologic și apă de trandafir, cu efect calmant și antiseptic. Produsul poate fi utilizat de toate femeile, indiferent de vârstă, inclusiv în timpul sarcinii, alăptării, menstruației și menopauzei. Și șervețelele pentru îngrijirea zilnică a zonei intime sunt recomandate în timpul menstruației, a călătoriilor sau oricând este nevoie de un refresh.
Puteți descoperi ambele produse în cadrul unei oferte speciale, AICI!
[…] Citește și: Gel intim… […]