Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust, difuzând în premieră O zi la Auschwitz, un program special de o oră despre experienţa lui Kitty Hart-Morton, una dintre supravieţuitoarele lagărului de la Auschwitz. Programul va fi difuzat duminică, 25 ianuarie, de la ora 20.00.

Discovery

Auschwitz-Birkenau a fost un loc conceput pentru a ucide. Mii de oameni au fost omorâţi simultan în cele patru camere de gazare care emanau nori de fum şi cenuşă rămasă din osemintele umane. Foamea şi setea împinse la extrem, bolile şi munca silnică reduceau durata medie de viaţă a prizonierilor la mai puţin de trei luni. Peste un milion de persoane au pierit în cel mai mare lagăr de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste. La 70 de ani după eliberarea ei, Kitty Hart-Moxon se întoarce pentru o ultimă dată la Auschwitz-Birkenau, păşind prin acest memorial în ruină alături de două eleve de 16 ani. Natalia şi Lydia au acum vârsta pe care o avea şi ea când a fost trimisă în lagăr. Povestea vieţii de zi cu zi a lui Kitty în acest loc conturează anumite teme dominante: moartea ca un pericol omniprezent, care plutea în aer, rezistenţa, prietenia, forţa spiritului uman, dorinţa de a rezista intenţiilor ucigaşe ale naziştilor şi condiţiile cumplite în care cei ce trăiau ca nişte animale se luptau totuşi să rămână oameni. Natalia şi Lydia pun mai multe întrebări cărora Kitty le răspunde, împărtăşind experienţa sa următoarelor generaţii. Kitty nu caută înţelesuri ascunse şi nu oferă lecţii de viaţă, ci se mulţumeşte să rămână un martor ocular şi un mentor, explicând că până şi în cele mai atroce situaţii e posibil să trăieşti, concentrându-te doar asupra zilei de azi, să-ţi păstrezi omenia şi să supravieţuieşti în pofida tuturor sorţilor.

Discovery 3.

Kitty Hart-Moxon este o englezoaică de origine poloneză, în vârstă de 89 de ani, supravieţuitoare a Holocaustului. Avea doar 16 ani când a fost trimisă împreună cu mama ei la Auschwitz-Birkenau, ca prizonier politic. După ce au supravieţuit în mod miraculous timp de doi ani în acest lagăr al morţii, Kitty şi mama ei au fost transferate într-un lagăr de muncă din apropiere de Wroclaw, Polonia, apoi trimise într-un marş al morţii în Munţii Sudeţi, fără alimente sau adăpost. Rămase în final în grupul de numai 200 de prizonieri supravieţuitori ai acestui traseu de coşmar, pe care iniţial porniseră 10,000 de oameni, Kitty şi mama ei au fost încuiate într-un camion pentru vite şi trimise la Bergen-Belsen. După război, Hart-Moxon şi mama ei au imigrat în Anglia, unde în 2003 Hart-Moxon a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, acordat de Regina Elisabeta a II-a pentru o viaţă dedicată ideii de a educa publicul cu privire la Holocaust. După ce a scris două autobiografii şi a fost subiectul a două filme documentare, Hart-Moxon continuă să-şi spună povestea şi astăzi.

 

Fun & Games

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *