Ne petrecem viața în fața monitoarelor. La calculator, la laptop, cu telefonul în față, uneori – cu tableta. Schimbăm e-mailuri, dăm telefoane, scriem, modificăm, admirăm fotografii. Suntem conectați. Suntem și alienați de acele lucruri care ne mențin sănătatea bună, inclusiv la capitolul vedere. Unul dintre ele este aproape banal: lumina soarelui. Așa conectați cum suntem și veșnic ocupați, soarele ne lipsește adesea. Și chiar dacă ecranele moderne ne protejează mai mult privirea decât variantele mai vechi, vederea noastră tot obosește.

Ce ar trebui să știm

Nu realizăm întotdeauna cât de importantă este vederea, mai ales la volan. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), an de an, 1,25 milioane de oameni mor în accidente auto și peste 50 de milioane suferă accidentări grave. Estimările arată că numărul autovehiculelor se va dubla până în 2040, ceea ce sugerează că și cifrele puse la dispoziție de OMS pot crește. În plus, majoritatea șoferilor nu își dau seama că este necesar să își protejeze ochii de lumina puternică atunci când este soare sau de flash-urile care apar brusc, atunci când conduc pe timp de noapte. 80% din tulburările de vedere pot fi prevenite sau vindecate, arată specialiștii, însă gradul de conștientizare a rămas scăzut, iar accesul la ochelarii de calitate – limitat. Acesta este motivul care a inspirat un parteneriat între lentilele Transitions® de la Essilor și Academia Titi Aur. Parteneriatul are scopul de promova vederea ca element-cheie pentru siguranța la volan, iar acest lucru se întâmplă prin activități destinate creșterii nivelului de informare și conștientizare a publicului.

Cu orbul la volan

Am vizitat Academia Titi Aur la invitația Essilor, pentru a afla cât de bine stăm cu vederea, la propriu, dar și la figurat. Și, spre rușinea noastră, am aflat că eram cu adevărat orbi în ceea ce privește siguranța la volan. Cu toți conștientizam teoretic importanța vederii, dar nu reușeam să înțelegem toate aspectele practice. Așa că Essilor ne-a propus un joc: urma să conducem aceeași mașină, un Renault Megane GT, printre jaloane, întâi în mod normal și apoi… legați la ochi. La propriu. Ochii conducătorului urmau să fie acoperiți cu ochelari cu lentile negre și noi trebuia să ne bazăm exclusiv pe indicațiile pasagerului din dreapta, pentru a evita jaloanele așezate strategic. În urma acestui joc am descoperit că, indiferent cât de bine am conduce, cât de multă încredere am avea în calitățile noastre de șoferi, fără vedere suntem cu adevărat pierduți. Grupul nostru a inclus șoferi de toate vârstele, cu sau fără experiență, bărbați și femei. Fiecare dintre ei a trăit momente de frică în momentul în care și-a dat seama că nu vede, că acțiunile lor se bazează exclusiv pe indicațiile altcuiva. Și așa am redescoperit cu toții importanța vederii bune la volan.

Cum ne afectează lumina

Orice șofer știe că lumina este esențială la volan, dar că poate fi și extrem de chinuitoare, în funcție de condiții. Tot așa cum este imposibil să conduci în beznă, iar luminile de drum sunt necesare, este extrem de dificil și să conduci la schimbarea bruscă a condițiilor de lumină, cu soarele ori cu farurile altora în față. După o asemenea întâlnire cu lumina altora, ne întoarcem adesea către pasageri, murmurând ușurați: “Ce m-a orbit ăsta!”

,,Lumina puternică a soarelui, ceața și drumurile umede ne pot pune în pericol siguranța, însă există unele metode prin care ne putem proteja. Vizibilitatea bună la volan se bazează pe o combinație de factori: protejarea vederii de strălucirile luminoase și reflexii, dar și necesitatea de a avea un contrast nocturn clar. Lentilele potrivite ajută la îndeplinirea acestor cerințe și asigură o protecție eficientă împotriva efectului de orbire, cu o acoperire antireflexivă. De asemenea, studiile au demonstrat că unele culori ale lentilelor, precum maro sau gri, ne ajută să identificăm semnalele luminoase, precum semafoarele sau stopurile de frână și astfel ajută la creșterea timpului de reacție,” ne-a explicat Adrian Lungu, Director Tehnic Essilor.

Despre alegerea lentilelor potrivite

Ne alintăm adesea cu importanța lucrurilor materiale: avem nevoie de un anumit telefon, de anumite haine, de anumite accesorii. Însă este foarte posibil să uităm să investim în lucruri mai importante, fie ele și materiale. În acele lucruri necesare pentru sănătatea noastră și pentru starea noastră de bine, care, în plus, îi pot proteja și pe ceilalți. Lentilele de calitate sunt importante. Iar lentilele Transitions® fac parte dintre aceste lentile de top și au câteva avantaje în fața concurenței: se adaptează în funcție de lumină și condiții meteorologice, de la incolor la colorat, la interior şi în aer liber, pentru orice tip de lumină. Acestea sunt mai receptive la schimbarea condițiilor de lumină decât generațiile anterioare și protejează vederea de cel puțin 20% din lumina albastră dăunătoare din interior și peste 85% din aer liber. Lentilele Transitions® pot fi găsite în opticile partenere Essilor în diferite game: Transitions® Signature® VII, care oferă până la de 3 ori mai multă protecţie decât lentilele standard; Transitions® XTRActive®, cu până la de 5x mai multă protecţie decât lentilele standard, Transitions® VANTAGE, singurele lentile de zi cu polarizare variabilă; lentilele FLASH TO MIRROR activate de la Transitions®, care oferă un efect ușor de oglindă și Transitions® DRIVEWEAR®, lentile de soare adaptabile pentru condus. Mai multe detalii puteți găsi pe: www.essilortransitions.ro.

 

 

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *