Vă scriam în urmă cu un an despre cea mai bună strategie de planificare a unui an nou. La mine şi la multe dintre voi a funcţionat. Deduc asta din mesajele multe pe care le-am primit de la voi în luna decembrie, lună în care am revizuit planul şi ne-am dat seama cât de bine a fost să ne organizăm astfel.
Propun să o facem din nou. Şi scriu acest articol cu gândul că între timp am câştigat şi alţi cititori de partea noastră şi că merită şi ei să ştie secretul unei planificări funcţionale. Ştiu că e roz, dar acesta nu-i un impediment pentru bărbaţii care ne citesc. Dragilor, puteţi să-l preluaţi şi să-l faceţi albastru în orice program de editare folosiţi 😉
Nu eu l-am realizat. De fapt, nici nu ştiu cui să îi ofer credite pentru el, căci eu l-am primit pe e-mail de la cineva. A călătorit destul de mult până a ajuns la mine. Acum şi la voi 😀
Iată planul pentru anul 2016! Vi-l prezint mai întâi sub formă de imagine, pe care o puteţi prelua cu încredere, iar apoi vă explic în română fiecare segment în parte:
Ideea este să avem planuri pentru următoarele segmente:
– familie (ex.: să vizitez rudele pe care nu le-am mai văzut de mult)
– bani (ex.: să economisesc suma xy)
– casă (ex.: să cumpăr o draperie mai colorată la dormitor şi să dau cu vopsea lavabilă în bucătărie)
– serviciu (ex.: să avansez şi/sau să mă port mai frumos cu colegii)
– sănătate (ex.: să merg la un control oftalmologic şi să fac un set complet de analize la sânge)
– chemarea/dorinţa de a face ceva (ex.: să merg la cursuri de pian sau la tenis)
La capitolul “dezvoltare personală”:
– să-mi fac un obicei (ex.: să merg la sală regulat, nu doar când îmi aduc aminte)
– să renunţ la un obicei (ex.: consumarea sucurilor acidulate)
– să-mi dezvolt o abilitate (ex.: să experiementez mai mult cu bicicleta)
– cărţi de citit (eu mi-am propus să citesc cel puţin o carte pe lună)
– loc nou de vizitat (Castelul Corvinilor din Hunedoara)
Este un plan organizat pentru anul 2016 şi uşor de pus în practică. Totodată, un plan care ne ajută să ne dezvoltăm pe mai multe planuri. Înainte obişnuiam să fac nişte liste la început de an, şi treceam pe ele doar chestii pe care vreau să le cumpăr în noul an (atât pentru apartament, cât şi pentru uz personal), plus o vacanţă în care să merg. Nu reuşeam să îmi fac un plan care să mă ajute să mă dezvolt mai mult.
Îmi place în mod special partea cu „un nou obicei”, dar şi renunţarea la un obicei nesănătos. Este important să devenim cea mai bună versiune a noastră. Iar schimbarea nu vine peste noapte, de aceea trebuie să ne setăm nişte obiective realiste şi să le facem pe rând. Căci dacă ne propunem ca de anul acesta să mâncăm sănătos, să ne lăsăm de fumat, să bem mai multe ceaiuri şi să facem şi sport… total failure! Este foarte greu să le faci pe toate dintr-o dată, aproape imposibil. Schimbările au nevoie de timp. Adică în prima parte a lui 2016 o să învăţ să nu mai consum sucuri acidulate, iar în a doua parte a anului poate voi renunţa şi la alt obicei nesănătos.
Nu vă aglomeraţi cu obiective! Asta e foarte important! Puţine, dar bune!
Eu am scris câte ceva la fiecare secţiune în parte ca să vă fie mai uşor să completaţi planul cu propriile idei. V-am dat doar un punct de start. Acum vă rămâne doar să vă notaţi planul şi să îl completaţi. Fiţi atenţi la el pe tot parcursul lui 2016 iar în decembrie ne întâlnim să discutăm despre cum a mers, din nou, treaba. Spor în toate! Vă pup!