Cu toții admirăm acele case sau apartamente parcă desprinse din povești pe care le întâlnim pe Pinterest, Instagram sau pe site-uri dedicate designului interior.
Însă, pentru ca locuințele noastre să fie asemănătoare acestora, trebuie să organizăm încăperile, să aruncăm lucrurile inutile, astfel încât locuința să capete un aspect unitar. Organizarea locuinței este desemnată prin termenul de decluttering din limba engleză, termen care se referă la debarasare. Mai la obiect, vorbim despre cum să scapi de lucrurile inutile din casă și cum să îți faci un stil de viață cât mai organizat. Declutter-ul poate face referire la stilul nostru de viață, întrucât fiind organizați, reușim să avem o stare de spirit mai bună, mai liniștită, iar acest mediu ne stimulează creativitatea și ne alungă anxietatea.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să organizezi eficient:
- Donează cărți, haine, obiecte vechi. Sunt cărți care poate nu mai încap în bibliotecă, haine care nu se mai potrivesc cu stilul nou pe care vrei să-l adopți, haine care nu îți mai plac, pe care nu mai ai cu ce să le asortezi. Totodată, sunt și obiecte vechi sau obiecte care nu se mai încadrează în decorul din casă. Ai aici o listă cu site-uri, instituții, etc. care acceptă astfel de donații.
- Organizează un loc special pentru pungile de cumpărături. Personal, recunosc că mi se întâmplă să uit să îmi iau sacoșe atunci când merg la cumpărături așa încât, odată ajunsă la casa de marcat, ori duc produsele în mână ori sunt nevoită să cumpăr alte pungi. Sfatul meu ar fi să strângi toate pungile într-un loc, astfel încât să fie vizibile atunci când mergi la cumpărături. Folosește-le până le rupi și apoi aruncă-le în recipiente separate de colectare. Pe viitor, este bine să cumperi sacoșe de pânză pentru care să ai un loc special, acestea fiind cele mai recomandate datorită faptului că rezistă în timp și se pot reutiliza, fiind prietenoase cu mediul.
- Fă-ți conturi online la companiile unde trebuie să plătești facturi. Poate te împiedici de facturi prin sertare și nu mai ții cont de ordinea lor și de compania de care aparțin. Atunci e indicat, pentru a face loc în sertare, dar și pentru a economisi utilizarea hârtiei, să îți faci un cont online. Așa vei avea un spațiu dedicat de unde vei putea consulta facturile cu toate detaliile. Acest lucru îți va permite să ai o idee mai clară asupra cheltuielilor pe care trebuie să le faci și asupra istoricului acestora, fără să trebuiască să îți iei din timp căutând facturile prin casă.
- Strânge electronicele vechi și reciclează-le. Probabil că ai cutii sau sertare unde ții electronice vechi pe care nu le mai folosești, dar pe care le ții acolo pentru momentul acela în care s-ar putea să fie nevoie de ele. Însă, le vei folosi oare cu adevărat în viitorul apropiat? De cele mai multe ori, răspunsul este negativ, așadar mai bine ar fi să le donezi dacă sunt într-o stare bună sau să le duci la un centru de reciclare.
- Scapă de lucrurile care nu îți plac. Dacă ai obiecte, haine care nu îți fac plăcere atunci când le privești, atunci de ce să le păstrezi? Poate ele s-ar potrivi mai bine altor persoane care au nevoie cu adevărat de ele. Mi se întâmplă și mie să mă entuziasmez atunci când văd anumite obiecte vestimentare, le cumpăr și apoi nu le mai port. Decât să stea aruncate în dulap și să ocupe spațiu, mai bine ar fi să donăm aceste obiecte sau, dacă nu mai sunt într-o stare așa bună, să le aruncăm.
- Dă mai departe cadourile pe care le-ai primit și care nu îți plac. Chiar dacă aceste cadouri pe care le primim se leagă de un moment anume și ne par mai frumoase obiectele care au o poveste, totuși nu ar trebui să ne atașăm de acestea. Nici nu ar trebui să le depozităm doar de dragul de a aduna cât mai multe lucruri.
Citește și: Vrei candy bar…
- Organizează-ți dulapul în funcție de hainele de ocazie și de anotimp. Îți poți pune hainele la îndemână în funcție de cele utilizate în anotimpul curent. Totodată, e bine să le sortăm pe categorii: haine de birou, haine de casă, haine de petreceri, haine sport. Mergând mai în amănunt, le poți sorta și pe culori.
- Folosește coșuri de depozitare. Actualmente, există o diversitate de coșuri de depozitare, care mai de care mai cochete, în care poți depozita obiecte diverse, jucării, pungi, lenjerie de pat, caiete, haine, încălțăminte, ș.a.m.d.
- Pune condimentele, cafeaua, zahărul în recipiente separate. Este indicat să scoți condimentele din pungile pe care le cumperi din supermarket și să le pui etichete cu ceea ce conțin. Astfel, lucrurile vor fi mai organizate și nu va trebui să bâjbâi printre atâtea pungi înghesuite. Mai mult decât atât, fiind închise etanș, se vor păstra mai bine.
- Privește-ți locuința ca un musafir. Intră și uită-te în jur, în toate încăperile, cu un ochi critic. Sunt destul de aerisite, organizate? Ți-ar plăcea să schimbi ceva? Cum ai putea să-ți organizezi locuința? Notează-ți elementele care îți plac și cele care nu îți plac, pentru a vedea punctele pe care poți să le ameliorezi. Poți chema un prieten sau un membru al familiei pentru a face acest lucru, având în vedere că aceștia pot privi totul mai obiectiv. Apoi, poți face poze de înainte și după, pentru a avea satisfacția muncii tale în momentul în care decizi să schimbi aspectul locuinței.
Citește și: Te plictisești…
- Gândește-te că a păstra un lucru poate fi costisitor. Atunci când vorbim de lucrurile inutile, ne costă să le păstrăm: avem nevoie de spațiu de depozitare, dar mai ales, ne ia din timp. Gândește-te doar la cât timp îți ia să ștergi de praf toate aceste lucruri care nu îți mai sunt utile. Time is money. Chiar merită tot acest efort?
Concluzii despre decluttering sau despre cum îți organizezi locuința
În concluzie, decizia de a face decluttering, de a arunca sau a păstra un lucru îți aparține. Însă, pentru a-ți asigura un spațiu organizat, cel mai important este să îți răspunzi la întrebări precum: acest lucru îmi este util? Îmi provoacă o stare de bine?
Iar tu? Cum obișnuiești să îți organizezi locuința eficient?
Articol scris de Laura-Liliana Crihan, care scrie pe larg pe blogul personal, floridincalimara.ro
[…] metoda lui Marie Kondo, familiile reușsesc să facă decluttering în case, să facă ordine în marea dezordine și de asemenea se simt mai organizați și în […]
[…] din formele prin care putem procrastina este să facem decluttering, adică să ne organizăm locuința, să facem curat în dulapuri, să separăm lucrurile utile de […]
[…] din formele prin care putem să fim mai organizați este să facem decluttering, adică să facem curat în dulapuri, să separăm lucrurile utile de cele inutile, să sortăm […]
[…] metoda lui Marie Kondo, familiile reușsesc să facă decluttering în case, să facă ordine în marea dezordine și de asemenea se simt mai organizați și în […]
[…] metoda lui Marie Kondo, familiile reușsesc să facă decluttering în case, să facă ordine în marea dezordine și de asemenea se simt mai organizați și în […]