“Did I ever tell you the definition… of insanity?”
Ubisoft defineşte nebunia într-unul dintre cele mai apreciate jocuri din ultima perioadă. Atât pentru amatori, cât şi pentru fanii captivaţi de open world şi first person shooter (FPS), Far Cry 3 este exact ce trebuie. Lansat la sfârşitul anului 2012 pentru PC, Play Station 3 şi Xbox 360, partea a treia a seriei Far Cry se diferenţiază de precedentele din nenumarate puncte de vedere: de la o grafică mai bună, la o dinamică mai bună a jocului, arme mai multe cu o mecanică impresionantă etc. Cel mai important aspect însă, care reuşeşte efectiv să te transpună în acea lume, este excelenta implementare a mediului natural.
Acţiunea este plasată pe o insulă tropicală, undeva între oceanul Indian şi Pacific (RookIslands), teritoriu infestat de piraţi. Tu joci rolul lui Jason Brody, un tânăr petrecăreţ de 26 de ani, care devine, mai mult sau mai puţin peste noapte, un as la capitolul arme de foc, injunghiat cu cuţitul, trasul cu arcul după….ce vrea el (tu) şi neînfricat în lupta cu tigrii sau alte animale care ar putea ataca (dragoni de komodo etc). Misiunea lui este să îşi salveze prietenii şi fratele mai mic, Riley, din mâinile piraţilor. Şi cum face asta? Devenind un razboinic sângeros alături de nativii oprimaţi de pe insula Rakyat. Există şi un tatuaj care să confirme, dacă sangele de pe mâini nu este suficient, faptul că Jason devine un războinic Rakyat, un tatuaj care va fi completat pe parcursul jocului de noul său amic de pe insula, Dennis Rogers. Acesta este sistemul de upgrade a lui Jason, bazat pe punctele de experienţă câştigate.
Liderul piraţilor este Vaas, un maniac care pe lângă traficul de droguri, arme şi oameni, îşi face un hobby din a se juca cu victimele sale. Nebunia lui Vaas îl va urmări pe Jason o bună parte din poveste. Din păcate însă, lupta finală dintre cei doi lasă mult de dorit.
Atât modul în care au fost gandite personajele, cât şi felul în care au fost interpretate lasă cu gura cascată şi cel mai înrăit gamer. Pe lângă Vaas, mai sunt şi alte personaje remarcabile precum Dr. Earnhardt (care îl va ajuta pe Jason să îşi ascundă prietenii) sau Bambi “Buck” Hughes (un alt maniac de pe insulă). Nu lipsesc, binenţeles, referirile la filme: Kill Bill – “So his name is Buck, and he likes to fuck”, 30 Rock – “Lots of spooky scary stuff, like a werewolf Bar Mitzvah” etc.
Insula îţi ofera nenumărate oportunităţi. Poţi face misiunea principală, poţi face misiunile secundare, poţi face misiunile de asasinat sau de supply delivery, poţi juca poker, poţi să iei maşina sau poţi să mergi pe jos… şi dacă nu ai chef de nimic din toate astea, poţi să te duci la vânătoare cu arcul…sau cu mitraliera, cu grenada, cu lansatorul de flăcări. Far Cry 3 include 39 de arme diferite. Practic, poţi vâna în ce mod vrei tu şi asta este perfect pentru că vânătoarea este o parte importantă a jocului – astfel Jason îşi îmbunătăţeste echipamentul (ammo pouch etc). Dupa cum am menţionat şi mai înainte, fluenţa cadrului natural este surprinzătoare. Am urmărit, in game, în timp ce mă duceam spre o misiune, o bucată de National Geographic – un leopard care vâna o căprioară şi a sarit după ea direct în prăpastie. Ce poate fi mai amuzant?Jocul mai oferă posibilitatea de a alege modul în care vrei să acţionezi. Poţi să te duci stealth şi să îţi ucizi inamicii tactic, sau poţi să te înarmezi cu un lansator de grenade şi să maturi tot din calea ta. Muzica este implementată perfect pentru fiecare scenă în parte.
Far Cry 3 este cu adevărat un joc ce nu trebuie să vă scape, indiferent dacă sunteţi genul care preferă abordări tactice sau pur şi simplu va place sa aruncaţi lucrurile în aer. Dacă aveţi timp liber şi chef să vă transpuneţi pe o insuliţă cu piraţi, droguri şi arme, amintiţi-vă de Far Cry 3.
Review recomandat de LeaderMag.