Lunile reci de iarnă ne îmbie la mâncăruri mai săţioase, dar şi la comfort food. Cu toate acestea, mulţi dintre noi se luptă încă cu kilogramele în plus care apar în mod firesc după sărbători, ori caută modalităţi de a-şi schimba obiceiurile nocive cu unele sănătoase, la început de an. Aceştia nu au nevoie însă de planuri sau de rezoluţii, ci de o serie de reţete delicioase şi sănătoase, care să îi ajute să facă primii paşi spre o alimentaţie echilibrată. Iată 3 reţete de omletă ideale în luna ianuarie, care te pot ajuta şi pe tine să te bucuri de un stil de viaţă mai sănătos.

Omletă clasică cu brânză

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 50 g brânză (telemea, cheddar sau cașcaval)
  • 1 lingură de lapte
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură de unt

Mod de preparare:

Bate ouăle împreună cu laptele, sarea și piperul. Încălzește untul într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu. Toarnă amestecul de ouă, lapte, sare şi piper în tigaie. Când omleta începe să se întărească, presară brânza rasă peste ea. Împăturește omleta în jumătate și gătește-o până când brânza se topește. Servește omleta proaspătă, alături de pâine prăjită sau legume.

Omletă cu legume și ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 1/2 ardei gras
  • 1 roșie mică, tăiată cubulețe
  • 1/4 ceapă, tocată fin
  • 1 lingură de pătrunjel sau mărar, tocat fin
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Taie legumele cubulețe și călește-le într-o tigaie cu puţin ulei de măsline, până se înmoaie ușor. Bate ouăle cu sare, piper și ierburi aromatice. Toarnă ouăle bătute peste legume și gătește omleta la foc mediu, fără să amesteci. După ce s-a rumenit ușor pe fund, întoarce omleta pe cealaltă parte sau împăturește-o. Servește cu salată verde sau cu iaurt grecesc.

Omletă cu bacon și ciuperci

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 50 g bacon sau șuncă slabă, tăiată cubulețe
  • 100 g ciuperci proaspete, feliate
  • 1 lingură de unt
  • 1 lingură de smântână (opțional)
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Într-o tigaie, încălzește untul și călește ciupercile până devin aurii. Adaugă șunca sau baconul și găteşte totul 1-2 minute. Bate ouăle cu sare, piper și smântână, dacă vrei să te bucuri de un gust mai cremos. Toarnă ouăle peste combinaţia de șuncă și ciuperci și gătește la foc mediu, până când omleta se întărește. Împăturește omleta sau las-o așa, după preferință. Servește cu pâine proaspătă și murături.

De ce ar trebui să încerci aceste reţete de omletă

Deşi excesul de ouă nu este deloc recomandat pentru o alimentaţie sănătoasă, trebuie să ştii că ouăle sunt o sursă importantă de acizi graşi Omega-3 şi au multiple beneficii pentru sănătatea şi starea noastră de bine. Aceste conţin mai multe substanţe benefice, precum colina, un nutrient important pentru funcționarea creierului și dezvoltarea memoriei şi luteina și zeaxantina, doi antioxidanți care protejează ochii împotriva deteriorării cauzate de diverşi factori externi și reduc riscul de afecțiuni specifice, aşa cum este cataracta.

În plus, ouăle conţin vit. D, B12 şi seleniu, iar omleta, care include alăturarea de legume sau brânzeturi, poate face ca acestea să aibă efecte şi mai puternice, datorită plusului de fibre, vitamine și minerale.

Citeşte şi: Pâine…

Citeşte şi: Cum să…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *