Prima producție românească a televiziunii HISTORY Channel, documentarul “Misterul Aurului Dacic”, a fost sărbătorită în cadrul unui eveniment de lansare cu şi despre brăţările dacice. Acesta a avut loc la Muzeul Național de Istorie din Bucureşti, unde au fost invitaţi jurnaliști de prestigiu, vedete și pasionați de istorie. Evenimentul le-a dat acestora şansa de a afla mai multe despre noul serial documentar, dar şi despre brăţările dacice şi despre istoria aurului pe teritoriul de astăzi al României.
Cum a decurs evenimentul
Evenimentul a debutat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri de la producătorul executiv al documentarului „Misterul Aurului Dacic”, John Florescu (Chainsaw Europe), regizorul Marin Dinescu, gazdele emisiunii – Paul Ipate și Simina Cernat, Directorul de Programe HISTORY Channel pentru Polonia și Europa Centrală și de Est, Bartłomiej Major, și Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istoria a României. Discuția a fost moderată de jurnalista Mihaela Simina.
Printre cele mai importante lucruri pe care oaspeţii le-au descoperit se numără şi povestea extraordinară a brăţărilor dacice şi a eforturilor care au fost făcute pentru recuperarea lor. În plus, am aflat că istoria aurului în spaţiul care a devenit ulterior România este una strâns legată de religie şi spiritualitate. Printre cele mai vechi piese de aur din Muzeul Naţional de Istorie se numără şi toiagul unui şaman, în formă de fulger, în timp ce alte piese cu vârste similare au fost asociate cu zeiţa fertilităţii.
Mai târziu, strămoşii noştri au folosit aurul pentru diverse podoabe, inclusiv pentru închizători ale codiţelor de păr. Surprinzător pentru noi, astăzi, este faptul că acestea erau purtate aproape exclusiv de bărbaţi.
Dacă există minuni care poate într-o bună zi vor deveni legendă, între acestea ar trebui să punem și recuperarea brățărilor dacice.
Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Muzeului Național de Istorie a României
De la începuturile istoriei aurului la brăţările dacice
„Dacă există minuni care poate într-o bună zi vor deveni legendă, între acestea ar trebui să punem și recuperarea brățărilor dacice. Nu am fi avut nici o șansă să le avem să le avem astăzi în muzeu fără ajutorul domnului procuror Augustin Lazăr, care nu numai că a devenit interesat, dar apoi, cu tenacitatea ardelenească, a urmărit pas cu pas aceste piese peste mări și țări, ajutând astfel la recuperarea a 13 brățări dacice”, a spus Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Național de Istorie a României.
Acesta i-a condus pe oaspeţi într-un tur special, în cadrul căruia au putut admira de aproape faimoasele brăţări dacice, dar şi alte obiecte antice descoperite pe teritoriul României. Turul a avut legătură cu documentarul „Misterul Aurului Dacic”, dar a reprezentat şi o avanpremieră a noii expoziții de la Muzeului Național de Istorie a României, „Dacia. Ultima frontieră a romanității”. Aceasta este deschisă publicului de la finalul lunii octombrie şi reprezintă un proiect conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii. Proiectul este realizat în colaborare cu 42 de de instituții muzeale din România și Republica Moldova.
Expoziţia „Dacia. Ultima frontieră a romanității” este una deschisă sub patronajul media al HISTORY Channel, care le-a pregătit românilor şi alte surprize despre istoria lor. Una dintre acestea este chiar documentarul „Misterul Aurului Dacic”.
Despre „Misterul Aurului Dacic”: primul episod
Documentarul „Misterul Aurului Dacic” este un show hibrid docu-reality cu peisaje superbe din România şi nu numai, cu reconstituiri istorice și povești pline de magie. În rolurile principale ale acestei aventuri se află cunoscutul actor Paul Ipate și exploratoarea Simina Cernat. Premiera primului episod va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 21:00, pe HISTORY Channel. În cadrul acestui prim episod, telespectatorii au ocazia să cunoască gazdele documentarului: Paul Ipate, actor și pasionat de istorie, și Simina Cernat, exploratoare și alpinistă. Aceştia încep aventura la Roma, în inima Imperiului Roman.
Misterul aurului dacic care a mărit gloria Romei începe astfel în cel mai cunoscut oraş din antichitate şi continuă în îndepărtata Dacie şi în Transilvania de astăzi. „Sfătuiți” de cei mai importanți istorici ai Romei antice, Paul şi Simina pornesc spre Dacia, un regat antic puțin cunoscut de antici, condus de înverșunatul războinic Decebal. Călătorind prin sălbăticiile munților, exploratorii sunt copleșiți de întrebări: Oare romanii au luat tot aurul lui Decebal? Cum au transportat aproape 1.690 de tone de aur în secolul al II-lea pe o distanță de mai mult de 1.600 kilometri? Paul și Simina ajung şi la Roșia Montană, muntele de aur, considerat cel mai mare zăcământ de aur din Europa.
HISTORY Channel le oferă românilor şansa de a descoperi răspunsul la aceste întrebări şi nu numai, în cadrul unui nou documentar distractiv care debutează pe 31 octombrie: „Misterul Aurului Dacic”. Alături de expoziţia „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, care are loc la Muzeul Național de Istorie a României, acesta reprezintă o ocazie ideală de a afla mai multe despre noi înşine.
Citeşte şi: HISTORY Channel…
Citeşte şi: HISTORY Channel…