Rozaceea este o maladie inflamatorie cronică a feţei. Aceasta afectează în special persoanele cu fototip deschis, simptomele apărând în general în jurul vârstei de 25 de ani. Femeile reprezintă categoria cea mai vizată, dar formele cele mai severe le dezvoltă bărbaţii. Vorbim aici de rinofimă (îngroşarea nasului), fapt care asociază în mod eronat acest aspect cu unele vicii, aşa cum este consumul de alcool.
Cauzele apariţiei acestei maladii sunt multiple, cele mai citate fiind:
- Deficienţa barierei cutanate: pielea sensibilă şi deshidratată prezintă o permeabilitate crescută, ceea ce favorizează pătrunderea alergenilor şi a bacteriilor declanşatoare ale inflamaţiei;
- Fragilitatea capilară: vasele de sânge se dilată şi devin vizibile la suprafaţa pielii (roşeaţă persistentă);
- Factorii infecţioşi: Microorganismele cum ar fi Demodex pot fi prezente pe zonele afectate şi pot contribui astfel la declanşarea cortegiului inflamator. Maladia declanşată de acest patogen se numeşte Demodecidoză şi complică foarte mult evoluţia bolii.
- Factorii genetici, vasculari, dispoziţia glandelor sebacee, prezenţa florei microbiene in exces.
Factorii agravanţi:
- Expunerea la ultraviolete (la soare) şi căldură, care produce vasodilataţie, expunerea la vânt, consumul de alimente picante şi fierbinţi, alcool, la care se adaugă stresul şi emoţiile puternice, precum şi unele medicamente.
Regulile ce trebuie respectate de către persoanele cu rozacee. Ce să facă pentru a ameliora roşeaţa?
- Evitaţi consumul de condimente şi băuturi alcoolice.
- Evitaţi expunerea la soare, mai ales fără a utiliza o cremă fotoprotectoare cu SPF 50+, pe toată perioada anului.
- Utilizaţi produse dermatocosmetice perfect adaptate tipului de piele, care sa nu agreseze suplimentar pielea.
- Evitaţi încăperile supraîncălzite. Căldura excesivă accentuează roşeaţa, prin efectul de vasodilataţie.
Ce să nu faceţi în cazul în care aveţi rozacee?
- Să nu aplicăm tratamente cu cortizon.
- Să nu folosim produse cosmetice neadecvate pe baza de alcool sau creme gomante.
- Să nu apelăm la peelinguri şi la microdermabraziune, care agresează pielea fragilizată şi favorizează spargerea de noi capilare.
- Să nu schimbăm frecvent produsele de îngrijire.
- Să folosim mereu cosmetice cu factor de protecţie ridicat, pe tot parcursul anului.
- Să evităm o serie de alimente prea fierbinţi, prea condimentate. Făra cafea în exces, ceai, zaharuri şi amidon!
Cum îngrijim pielea cu rozacee?
- Se recomandă folosirea unor geluri blânde de spălare care să nu agreseze pielea şi care să cureţe fără a fi nevoie să insistăm prin frecare. În plus, se recomandă utilizarea unor creme dermatocosmetice special concepute pentru cerinţele pielii cu roşeaţă, creme care să conţina diferite substanţe active, aplicate în monoterapie sau asociat.
- La acestea se adaugă cu succes o serie de proceduri medicale care au ca scop diminuarea roşeţii şi a disconfortului cutanat. Este vorba despre terapia cu lumină intens pulsată (IPL), care ajută la închiderea vaselor de sânge dilatate, reducând considerabil vizibilitatea capilarelor sparte, terapia Laser şi dermabraziunea aplicată în cazul rinofimei.
Îngrijirea pielii cu rozacee, vara
Fiind vară, mă voi referi în acest articol la cel mai important factor de care trebuie să ţină cont pacienţii cu rozacee şi anume la protecţia solară. Şi în această situaţie, aplicarea produselor cu SPF este o alegere înţeleaptă.
Aş vrea să precizez faptul că în cazul pielii cu rozacee este indicată aplicarea cremelor de protecţie solară pe bază de ecrane minerale şi de filtre organice. Ecranele minerale sunt cele formate din substanţe naturale, cum ar fi oxidul de zinc şi mica de titan. Chiar dacă, uneori, acestea pot lăsa un film vizibil, fapt considerat neplăcut pentru pacient, ele sunt cele mai indicate în cazul rozaceei. Nu sporesc senzaţia de piele care arde şi nu încălzesc suplimentar pielea. Spre deosebire de ecranul mineral, filtrele organice sporesc acest disconfort, chiar dacă ele sunt complet invizibile la suprafaţa pielii, şi, din acest motiv, sunt preferate de pacienţi. Acesta este un mic amănunt important în alegerea produselor de îngrijire.
În plus, este bine să ştiţi că factorul de protecţie folosit trebuie să fie unul mediu spre mare, adică un minim de SPF 25, aplicat cu o jumătate de oră înainte de a ieşi afară. Desigur, crema cu SPF trebuie reaplicată la fiecare 2-3 ore dacă ne expunem timp îndelungat la soare.
Citeşte şi: Cicatrice…
Produse ideale pentru pielea cu rozacee
Ca exemplu, aduc astăzi în discuţie o gamă extrem de eficientă şi inovatoare: gama Quasix. Aceasta răspunde perfect nevoilor pielii cu rozacee, pornind de la câteva elemente importante ale fiziopatologiei. Gama cuprinde Quasix cremă, Quasix cremă cu SPF 30 şi Quasix gel.
Studiile efectuate pe 40 de pacienţi cu rozacee, cu vârste cuprinse între 18-70 ani, tratați în monoterapie timp de 2 luni cu Quasix cremă, 2 aplicaţii pe zi, au arătat o diminuare semnificativă a cuperozei, după 28 de zile de tratament şi o ameliorare a confortului cutanat cu dispariţia senzaţiei de căldură şi a roşeţii.
Produsele sunt disponibile în farmacii.
În încheiere, vă sugerez să nu vă trataţi singuri, ci să apelaţi cu încredere la sfaturile dermatologilor.
Rozaceea este o maladie care nu se vindecă, ci doar reuşim prin metode combinate să o ameliorăm şi să îmbunătăţim considerabil calitatea vieţii.
Faceţi, ca întotdeauna, alegeri inspirate şi eficiente!
Citeşte şi: Peptidele…