Vorbim adesea despre pete pigmentare, adică despre acele pete maronii ce apar ca de nicăieri pe pielea noastră.
Ne întrebăm uneori de ce au apărut, cum le putem îndepărta şi care ar putea fi cauza. Haideţi să descoperim împreună, în articolul de mai jos, ce sunt aceste pete pigmentare, cum apar şi ce putem face să le îndepărtăm.
Legătura dintre melanină şi fototip
Vom începe prin a vă reaminti că melanina este pigmentul pielii, cel care ne dă culoarea pe care o avem, în funcţie de rasa din care facem parte. Melanina nu se găseşte liberă la nivelul pielii, ci este înmagazinată în celule numite melanocite. Acestea produc melanină, care pe lângă culoarea pielii determină şi culoarea părului. Aşa a apărut noţiunea de fototip, adică un tip de culoare pe care pielea noastră o are, având ca etalon o scară ce cuprinde 5 nuanţe diferite ale pielii.
Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă vor avea mult mai puţină melanină comparativ cu persoanele cu pielea foarte închisă la culoare.
Numarul melanocitelor este determinat de la naştere. Ne naştem cu un număr fix, ele fiind răspândite uniform. Însă, de-a lungul vieţii, sub acţiunea mai multor factori, acestea se adună în insule, în benzi aglomerate şi astfel apar petele maronii, adică aceste pete pigmentare despre care vorbim în articolul de faţă.Am fi tentaţi să credem că persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare sunt cele mai expuse la astfel de probleme, deoarece ele au mai puţină melanină.
Pete pigmentare: care sunt persoanele expuse la apariţia lor
Nu este deloc aşa în realitate. Persoanele mai brunete, cu pielea închisă la culoare sunt cele mai expuse la apariţia petelor. De asemenea, studiile efectuate au arătat că o predispoziţie foarte crescută de a se confrunta cu hiperpigmentarea o au asiaticii şi femeile din nordul Africii. Aici, melasma (apariţia de pete pigmentare maronii) are o caracteristică genetică. Nu se cunoaşte cauza acestui mecanism, dar cele mai multe cazuri de melasmă nu sunt în ţările nordice, aşa cum am fi tentaţi să credem, ci tocmai în nordul Africii.
Factori declanşatori
Tulburările de pigmentare nu apar subit, ci sunt rodul mai multor alegeri greşite pe care le facem sau al unor factori declanşatori:
- Expunerea la soare fără fotoprotecţie este principala cauză.
- Modificările hormonale din viaţa femeii adulte: sarcina, menopauza şi utilizarea anticoncepţionalelor sunt doar câteva exemple de factori declanşatori. În toate aceste situaţii protecţia solară este imperios necesară.
- Vârsta înaintată predispune la apariţia petelor pe faţă, pe mâini. Aceste pete pigmentare nu au nicio legătură cu problemele ficatului, aşa cum crede multă lume, ci au legătură cu expunerea repetată şi îndelungată la soare.
- Inflamaţiile şi leziunile, care sub acţiunea soarelui se pot pigmenta.
- Anumite medicamente care dau fototoxicitate.
Există, de asemenea, mai multe tipuri de pete pigmentare:
- Melasma, cloasma sau masca gravidei – apariţia de pete caracteristică femeii însărcinate;
- Efelidele sau pistruii;
- Petele generate de leziuni sau urme reziduale ale acneei;
- Maculele cafea cu lapte.
Cum prevenim apariţia petelor pigmentare?
Putem preveni apariţia de pete pigmentare folosind protecţie solară, adică acele creme sau loţiuni cu SPF 50 +, indiferent că mergem la plajă sau pe stradă. Trebuie să devenim conştienţi de faptul că orice ieşire în spaţiu deschis, afară, necesită aplicarea acestor creme de fotoprotecţie solară. Orice situaţie de acest gen, orice ieşire în aer liber, înseamna expunere la soare. Nu ne expunem la soare doar la plajă, ci în orice situaţie în care ne desfăşurăm activitatea afară.
Care sunt modalităţile de a trata petele pigmentare?
Există şi de data asta multiple căi de acţiune, multe tratamente inovatoare care să distrugă aceste acumulări de melanină şi să uniformizeze culoarea pielii.
Dezavantajul este că acestea sunt proceduri costisitoare, de lungă durată, pentru care trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare. De aceea, este sigur şi în acest caz este mai uşor să prevenim decât să tratăm.
Principalele metode de tratament sunt:
Deosebit de importante sunt cremele cu acid tranexamic, acizi de fructe cu rol exfoliant, vitamina C, etc.
Eu vă recomand astăzi două creme extrem de eficiente şi inovatoare: Amelix cremă şi Tranacix cremă. Ambele pot fi găsite uşor în farmacii sau în mediul online.
Desigur, închei cu sfatul de a vă adresa medicului dermatolog, în cazul în care vă confruntaţi cu apariţia de pete pigmentare. Veţi primi cele mai bune recomandări în acest sens.
Faceţi alegeri inspirate şi, mai ales, bine documentate!
Citeşte şi: Peptidele…
Citeşte şi: Mătreaţa…